X

Red Bull KTM Factory Racing klaar voor de Dakar Rally

Kevin Benavides en Toby Price van Red Bull KTM Factory Racing zijn volledig gefocust op succes nu ze de laatste voorbereidingen treffen voor de Dakar Rally 2024, die op 5 januari van start gaat in Saudi-Arabië. Matthias Walkner mist helaas de race na een recente blessure aan zijn linkerbeen.

Kevin Benavides gaat de Dakar 2024 in als regerend kampioen en heeft zijn zinnen gezet op het behalen van twee titels op het iconische evenement. Het seizoen 2023 was echter geen prettig seizoen voor de 34-jarige Argentijn, met blessures waardoor hij in de loop van het jaar verschillende wedstrijden moest missen. Ondanks een nieuwe, frustrerende blessure aan zijn been tijdens de training in december, hoopt Benavides bijna 100% fit te zijn voor Dakar en zich te kunnen richten op zijn doel om de trofee voor het tweede jaar op rij mee naar huis te nemen.

Kevin Benavides:De Dakar betekent alles voor me. Dit jaar was speciaal omdat ik met KTM won en de eer had om tot het einde te vechten met mijn teamgenoot. De rest van het jaar was echt zwaar. Ik was vol vertrouwen na mijn Dakar-overwinning, maar toen ik aan het begin van het seizoen mijn dijbeen brak en later mijn pols, kreeg ik niet veel racetijd op de motor.”

“Achter de schermen trainde ik zo hard als ik kon om mijn conditie en mentale kracht weer op te bouwen, maar het is zeker een moeilijk jaar geweest. Nu, op weg naar een nieuw jaar en een nieuwe Dakar, wil ik 2023 echt achter me laten en opnieuw voor de overwinning strijden. Ik weet dat ik heb wat ervoor nodig is, we moeten er gewoon doorheen zonder tegenslagen en dan zou ik aan het eind van de race goed in de strijd moeten zitten.

Toby Price miste de overwinning in de Dakar Rally 2023 met slechts 43 seconden na twee zware weken van racen en heeft maar één doel voor 2024: zijn derde overwinning in zijn carrière behalen. Price kende een sterk raceseizoen in 2023 en sloot zijn jaar af met een overtuigende overwinning in de Rallye du Maroc. In 2024 viert Toby zijn 10e Dakar en hij hoopt die mijlpaal te vieren door aan de finish in Yanbu op 19 januari bovenaan de tijdlijsten te staan.

Toby Price:De Dakar van 2024 wordt mijn 10e overall en mijn negende voor het KTM-fabrieksteam. Van de negen die we samen hebben gereden, heb ik er zes op het podium weten te zetten, wat ongelooflijk is als je bedenkt hoe zwaar de race is en hoe moeilijk het is om zelfs maar de finish te bereiken. Ik heb twee eerste plaatsen behaald, een tweede en drie derde plaatsen – om bij mijn 10e poging nog een overwinning te pakken zou geweldig zijn.”

“Dakar is als geen andere race. Zeker, het rijden is hard werken, leuk en vermoeiend, maar ik houd van de manier waarop iedereen samenkomt om de race te voltooien. Dakar is als mijn tweede familie, dus het is altijd goed om iedereen te zien, me klaar te maken voor de race en mijn competitieve kant weer terug te krijgen. Ik zit fysiek op een goede plek en de motor is goed – we zijn zeker klaar voor Dakar 2024.

Helaas mist Matthias Walkner de Dakar Rally 2024 vanwege een blessure aan zijn linkerbeen die hij opliep tijdens een training in de Verenigde Staten. De 37-jarige coureur werd onmiddellijk geopereerd om de breuk te stabiliseren, maar moet na zijn terugkeer in Oostenrijk nog een operatie ondergaan.

De 46e editie van de Dakar Rally wordt gehouden van 5 tot en met 19 januari 2024, met de start in AlUla en twee weken later de finish in Yanbu aan de Rode Zee. In totaal zullen de deelnemers bijna 8.000 km afleggen, waarvan 5.000 km tegen de klok. Voor het vijfde jaar in Saoedi-Arabië zal de rally van 2024 14 wedstrijddagen bevatten, inclusief een openingsproloog en een etappe van 48 uur.

Tijdens de nieuwe etappe van 48 uur wordt er op de eerste dag om 16.00 uur gestopt en de volgende dag om 7.00 uur weer gestart. De organisatoren hebben een ongelooflijk uitdagende race beloofd met 60% nieuw terrein en meer dan 5.000 km aan klassementsproeven.

Foto’s: KTM