X

Harry Norton wordt nieuwe teammanager bij Red Bull KTM

De voorbereidingen voor het FIM wereldkampioenschap motorcross 2024 zijn in volle gang en Red Bull KTM Factory Racing wil met dezelfde rijdersbezetting, maar onder nieuw management, de MX2-titel verdedigen en meer MXGP-punten binnenhalen. De 29-jarige Australiër Harry Norton zal de inspanningen van de crew en Jeffrey Herlings, Andrea Adamo, Liam Everts en Sacha Coenen begeleiden met KTM 450 SX-F en KTM 250 SX-F machines in het 20 ronden durende kampioenschap.

Norton kwam in 2019 naar Oostenrijk na een lange samenwerking met KTM en KTM Australia in zijn geboorteland, waar hij werkte bij een lokale dealer en vervolgens ook in de nationale racescene. Door zijn passie voor crossmotoren en competitie stond hij te popelen om door te breken naar de spil van de motorsportactiviteiten van de fabriek in Europa. Door zijn gemoedelijke manier van doen en zijn technische vaardigheid kon hij meteen een goede relatie opbouwen met nieuwkomer Tom Vialle; de Fransman won een Grand Prix in zijn eerste seizoen en het tweetal pakte twee MX2-wereldkampioenschappen in de daaropvolgende drie jaar.

Norton kreeg al snel een belangrijke rol binnen de Red Bull KTM Factory Racing-organisatie en werd gezien als de natuurlijke opvolger van Dirk Gruebel in 2023 als Technisch Teamcoördinator. Het team onderging een grote opknapbeurt met drie nieuwe rijders en een grootschalige reset van de technische staf, terwijl KTM naar de toekomst keek. Norton slaagde erin het team naar een vijftiende MX2-kroon te loodsen met de KTM 250SX-F dankzij de positieve eerste stap met Adamo, en hielp Herlings ook aan een nieuw all-time win-record met 103 Grand Prix-overwinningen in de MXGP-categorie en met de KTM 450 SX-F.

Harry’s positieve groei en groeiende invloed betekenen dat hij de leiding van de MXGP operatie in 2024 op zich zal nemen, gesteund door Dirk Gruebel, Team Coördinator Valentina Ragni, Team Trainer Joel Smets en andere figuren zoals de nieuwe Technisch Coördinator Stefan Simpson. Red Bull KTM Factory Racing doet mee aan MXGP-evenementen in Spanje, Italië, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië voordat het seizoen op 10 maart begint in Argentinië.

Harry Norton:Mensen hebben me gevraagd hoe ik me voel en het antwoord is simpelweg: enthousiast. Het was een droom om voor dit team te werken, en om een van de sleutelfiguren te worden en zoveel inbreng te hebben in hoe we gaan racen, is voor mij van een hoger niveau. Ik heb de best mogelijke invloeden om me heen gehad, zoals Dirk, Peter [Tillerkvist], Robert [Jonas] en Pit [Beirer], en ik wil hen bedanken voor hun hulp en voor het delen van hun ervaring. We hebben weer een groot seizoen voor de boeg en met dezelfde doelen die we altijd hebben. We hebben een sterk team en we zullen met dezelfde passie en dezelfde toewijding werken om te bereiken wat we kunnen.

Foto’s: Red Bull KTM