X

Voorbeschouwing: 2024 450SX Championship

De feestdagen zijn voorbij en dan is het een kwestie van tijd voor de eerste wedstrijd van het Monster Energy AMA Supercross Championship 450SX! Eli Tomac dacht aan stoppen maar de manier waarop hij de titel afgelopen jaar verloor heeft hem van gedachte veranderd. Jett Lawrence heeft veel indruk gemaakt, kan de ‘Rookie’ de resultaten van vorig jaar door trekken. Ken Roczen, Jason Anderson, Malcolm Stewart is terug en Jorge Prado komt het stadion binnen! Wij kijken vooruit op de titelstrijd want het belooft heel spannend te gaan worden!

Yamaha:
Alles leek erop dat Tomac de titel naar zich toe zou trekken maar een blessure gooide roet in het eten. Tomac heeft nog altijd honger naar succes en hij keert dan ook terug achter het starthek om sportieve revanche te nemen. Hij krijgt dit seizoen twee ‘nieuwe’ teamgenoten. Justin Cooper neemt afscheid van de 250F en hij zal proberen te schijnen op de zwaarste manche. Het afgelopen jaar wist hij tijdens gastoptredens indruk te maken. Na een aantal jaren bij KTM keert Cooper Webb terug bij Star Racing. Met het team wist hij in 2015 en 2016 de 250SX West Coast titel te winnen. De liefde tussen Webb en KTM was over, kan het nieuwe huwelijk met Yamaha voor succes gaan zorgen?

Honda:
Een ander ‘huwelijk’ dat op de klippen liep was dat tussen Chase Sexton en Honda. De Amerikaan voelde zich niet meer gewenst door de successen van de gebroeders Lawrence. De Australiërs zijn uitgegroeid tot sterren en beide gaan debuteren in dit kampioenschap. Jett is zonder twijfel een kanshebber voor de titel, vorig jaar won hij alles in het 450MX kampioenschap! Hunter wist ondanks een beperkte voorbereiding goed voor de dag te komen tijdens de wedstrijd in Parijs. Na vele jaren heeft Dylan Ferrandis afscheid genomen van Yamaha, hij zal dit seizoen uitkomen voor Phoenix Racing-Honda en hopelijk kan hij zich hier herpakken na een lastig supercross seizoen van 2023.

KTM:
Door het vertrek van Webb en het ‘stoppen’ van Marvin Musquin kwam er een plekje vrij bij KTM. Sexton heeft de overstap gemaakt naar de organisatie onderleiding van Roger De Coster. Eerder kwam Webb binnen dit team tot leven en won hij twee 450SX-titels in drie seizoenen. Sexton is de regerend kampioen en hij zal dus met het startnummer 1 van start gaan. Aaron Plessinger blijft ook voor het team uitkomen, hij hoopt natuurlijk dit jaar zijn eerste 450SX overwinning te kunnen vieren nadat hij er vorig jaar al vaker dichtbij was.

Kawasaki:
Geen wisselingen bij Kawaski want Jason Anderson en Adam Cianciarulo blijven voor het team uitkomen. Anderson, de kampioen van 2018, kende een moeizaam seizoen, kan de 30-jarige crosser zich herpakken in 2024? De 27-jarige Cianciarulo behoort al vele jaren tot een toprijder en afgelopen seizoen bleef hij eindelijk helemaal heel! Kan Cianciarulo de steun en het vertrouwen van Kawasaki bedanken door zijn eerste 450SX-overwinning te vieren?

Husqvarna:
Het afgelopen seizoen werd voor Husqvarna een zware teleurstelling. Zowel Malcolm Stewart als Christian Craig liepen een zware blessure op waardoor beide lang in de lappenmand zaten. Stewart jaagt nog altijd op zijn eerste 450SX overwinning en het broertje van James Stewart heeft zeker de kwaliteiten! Het contract van Craig loopt later dit jaar af dus voor hem in het belangrijk om zich ook in deze klasse te laten zien.

GasGas:
Justin Barcia is en blijft ook dit seizoen de enige GasGas-rijder het komende seizoen in de zwaarste klasse. De 31-jarige ‘BamBam’ wist al drie keer de openingswedstrijd van het seizoen te winnen. De plannen van Prado om naar de USA te gaan zijn nog altijd niet uit zijn hoofd verdwenen. De Spanjaard heeft besloten de eerste wedstrijden van dit seizoen te gaan mengen in de koningsklasse. De 23-jarige crosser zal vervolgens terugkeren naar de MXGP maar plannen kunnen natuurlijk heel snel veranderen in deze sport.

Suzuki:
De komst van Roczen heeft ervoor gezorgd dat Suzuki is opgeleefd. De Duitser won het FIM wereldkampioenschap Supercross en HEP Motorsport heeft hun programma uitgebreid naar drie rijders! Naast Roczen en Kyle Chisholm is Shane McElrath deels nieuw binnen het team. Na de wedstrijden in de USA zal McElrath ook actief zijn in het WSX. Roczen is zonder twijfel een kanshebber op de titel, waarschijnlijk komt hij heel goed uit de startblokken en kan hij zich mengen in de titelstrijd.

Beta:
Dit jaar is Beta nieuw in het Monster Energy AMA Supercross Championship. Met Colt Nichols en Benny Blose heeft het team twee snelle mannen op hun motoren. Het eerste probleem is echter een blessure van Nichols, hij ging tijdens de laatste training voor Anaheim 1 onderuit en daarbij bezeerde hij zijn schouder. Het is nog niet duidelijk wanneer Nichols weer in actie kan komen, John Short is aangetrokken als zijn vervanger.

Kalender:
De kalender zal bestaan uit zeventien wedstrijden welke in slechts negentien weekenden zal worden verreden. Anaheim zal twee keer worden bezocht, Birmingham en Philadelphia zijn nieuw op de kalender. De Supercross finale zal ook dit seizoen worden verreden in Salt Lake City.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Merken & SupercrossLIVE