X

HRC Honda doet dit jaar mee in de FIM E-Xplorer World Cup

HRC Honda doet dit jaar mee aan de FIM E-Xplorer World Cup, dat begint met de thuiswedstrijd van het team in Osaka, Japan, op 16-17 februari. De FIM E-Xplorer World Cup is een endurocross discipline met uitsluitend elektrische crossmotoren.

De serie wordt daarom het strijdtoneel voor Honda’s CR ELECTRIC PROTO, die eind vorig jaar in ronde 8 van het All Japan Motocross Kampioenschap een indrukwekkend competitiedebuut maakte tegen zijn gevestigde tegenhangers met 450cc verbrandingsmotoren.

Viervoudig Italiaans MX-kampioene en drievoudig Italiaans Enduro-kampioene Francesca Nocera, die naast haar werkzaamheden voor het Honda Racing RedMoto World Enduro Team zal rijden in het Enduro-wereldkampioenschap, en Tosha Schareina zullen uitkomen voor Team HRC aan boord van de CR ELECTRIC PROTO. Zijn debuut in de Dakar Rally kende een vliegende start met een overwinning in de proloog van de afgelopen editie van januari. De Spanjaard is goed thuis in zowel motorcross als enduro, dus samen met Nocera is het duo goed gepositioneerd om het kampioenschap aan te vallen.

Nocera en Schareina nemen het op tegen negen andere teams, elk bestaande uit een mannelijke en een vrouwelijke rijder volgens het reglement van de serie. Nieuw voor 2024 zijn de twee wedstrijdcategorieën, met de grotere Hyperbikes (prototype 7kwh-max machines met een standaard MX-wielbasis) en de lichtere GT-klasse, gebaseerd op gewone productiemodellen en met een gewicht van minder dan 112 kg.

Het duo van Team HRC rijdt met de CR ELECTRIC PROTO in de eerste Hyperbike-klasse in een serie kwalificatieronden van 10 minuten, met daarna drie intense races van 10 minuten en een play-offserie van sprintrelays voor de beste vier teams elk weekend.

Foto: HRC