X

Voorbeschouwing: 2024 250SX EastCoast Championship

Door het vertrek van Hunter Lawrence is de titelstrijd voor het komende seizoen in het Monster Energy AMA Supercross Championship 250SX East Coast helemaal open. Lukt het Chance Haymas om de titel voor het derde jaar op rij bij Honda te houden? Star Racing-Yamaha-Monster Energy wist deze titel slechts een keer te winnen, dat was in 2021 met Colt Nichols. Het Team Pro Circuit-Kawasaki-Monster Energy wacht nog langer op deze titel, Christophe Pourcel won hem in 2009 en 2010! Daarbij kijken wij natuurlijk naar het debuut van Triumph met Jalek Swoll en Evan Ferry. Wij kijken vooruit op het kampioenschap dat dit weekend begint in Detroit.

Yamaha:
In de voorbereidingen liep Haiden Deegan een armblessure op waardoor hij deelname aan de West Coast kon vergeten. De SMX-kampioen zegt klaar te zijn voor de strijd en hij is de grote kanshebber op de titel. In eerste instantie zou Star Racing met vijf rijders in actie komen maar Enzo Lopes is geblesseerd geraakt en mist de eerste wedstrijd. Jeremy Martin, Daxton Bennick en Nick Romano komen wel in actie. Coty Schok en Jett Reynolds komen uit in de kleuren van Team Club MX-Muc Off-Yamaha.

Honda:
Na vorig jaar diverse wedstrijden kennisgemaakt te hebben op het hoogste niveau is Haymas nu de vaandeldrager bij Honda. De 18-jarige crosser heeft grote schoenen op te vullen want de gebroeders Lawrence wonnen dit kampioenschap in 2022 en 2023! Met de wereldtitel op zak heeft Max Anstie grote plannen voor dit kampioenschap, de Brit kan zeker hoge ogen gooien. De overige Honda-rijders in de East Coast worden ingezet door Phoenix Racing. Cullin Park zal in Detroit starten maar Kyle Peters maakt eerst de Arenacross Serie af.

Kawasaki:
Door vernieuwde regels zal Austin Forkner opnieuw een jaar actief zijn in de 250cc-klasse. Het wordt zijn achtste seizoen op de KX250F en hij wordt gezien als de grootste rivaal van Deegan. De 25-jarige crosser nam het in 2022 op tegen Jett Lawrence maar raakte toen geblesseerd. Het afgelopen seizoen kwam hij tijdens de eerste wedstrijd na 25 meters ten val en raakte hij opnieuw langdurig geblesseerd. Cameron McAdoo en Seth Hammaker gaan dit jaar ook uitkomen voor het team van Mitch Payton. McAdoo heeft al eerder aangegeven alleen genoegen te nemen met de titel om vervolgens in 2024 de overstap te kunnen maken naar de zwaarste klasse.

GasGas-Husqvarna-KTM:
Het eerste jaar van Tom Vialle is goed verlopen maar nu is het volgens de Fransman tijd om op te schakelen. Hij is de kopman vanuit ‘Oostenrijk’ maar ook van Pierce Brown wordt iets verwacht het komende seizoen. Vialle en Brown moeten zeker mee kunnen doen voor overwinningen. Dat wordt nog niet verwacht van Guillem Farres, de Spanjaard heeft de overstap gemaakt naar Husqvarna. De crosser uit Barcelona gaat zijn supercross debuut maken nadat hij vorig jaar voor Star Racing alleen actief was in de 250MX.

Suzuki:
In zijn jeugdcarrière kwam Preston Boespflug uit voor KTM maar zijn professionele carrière begint hij met Suzuki. De 18-jarige crosser heeft de overstap gemaakt naar Toyota Redlands Bar X Suzuki. Zijn teamgenoot is ook een debutant, Leo Tucker is een nieuwe naam in de Supercross.

Triumph:
Tijdens de Motocross of Nations van 2022 in Buchanan werd de komst van Triumph aangekondigd. Dit weekend gaat het Britse merk debuteren in de USA met Swoll en Ferry, inderdaad de zoon van Tim Ferry! Het is nog afwachten waar beide staan, Swoll heeft tijdens de ‘Outdoors’ al weten te winnen maar tijdens de Supercross wedstrijden is hij nog wisselvallig mede door veel blessureleed.

De totale kalender zal bestaan uit zeventien wedstrijden, de East Coast komt negen keer in actie, inclusief twee keer een East-West Shoot Out.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Merken