X

Test: de onbreekbare hendels van Polisport

Rem- en koppelingshendels breken al eens af bij een crash, het is nooit anders geweest. Polisport heeft diep nagedacht over dit onderwerp en heeft nu een onbreekbare hendel op de markt gebracht. Wij schaften ons een setje APT Unbreakable levers aan en monteerde ze op een GasGas enduro.

Dit zegt Polisport

Voor wie op zoek is naar een duurzaam alternatief voor de originele hendels van de fiets. De APT Unbreakable hendels hebben precies dezelfde vorm als de standaard hendels en zijn gemaakt met Polisports APT-technologie die een hoge weerstand garandeert bij een val, waardoor de hendel buigt in plaats van breekt of barst. Daarnaast zorgt de horizontaal georiënteerde roestvrijstalen strip aan de binnenkant van de hendel er ook voor dat deze niet vervormt tijdens normaal gebruik.

Hoe werkt het?

De onbreekbare hendels zijn vervaardigt uit een plooibaar soort kunststof met in de binnenzijde een roestvrijstalen strip. Het maakt dat de hendels bij een crash wel verbuigen maar niet breken. Door de combinatie van plastic en de metalen strip binnenin is het mogelijk om de hendel terug te plooien naar zijn originele vorm.

De hendels hebben exact dezelfde ergonomie als de originele exemplaren van je motor en voelen dus meteen vertrouwd aan. Bij normaal gebruik zullen de onbreekbare hendels nooit vervormen.

Hoe voelen ze aan tijdens het rijden?

Wij monteerden een setje op een enduromotor en reden er een flinke (zeiknatte) off-road route mee. De vorm voelt vertrouwd aan en heeft bij koud weer het aangename bijkomende voordeel dat ze niet zo koud aanvoelen als de originele exemplaren. Wij gingen als een wildebras tekeer om een mogelijke vervorming te veroorzaken tijdens het rijden, maar de hendels van Polisport gaven geen krimp. We gleden wel een keertje onderuit door wat onstuimig op de voorrem te knijpen. De hendels verbogen deze keer niet door de crash, dus gingen we aan de slag in onze werkplaats om onze ontembare vernielzucht te bevredigen.

De verbuigingstest

Wij namen een exemplaar en klemden deze vast in een bankschroef. Vervolgens verbogen we de hendel tot een hoek van ongeveer 75 graden en plooiden de hendel meteen daarna terug naar zijn originele vorm. Dat ging perfect. Het zorgt ervoor dat je na een crash altijd je hendels weer in positie kunt buigen. Dit kun je eventueel doen met behulp van een ringsleutel of een tang als je onderweg bent.




Conclusie

Polisport maakt haar belofte waar. De APT Unbreakable levers zijn echt onbreekbaar en bovendien hebben ze de vorm van de OEM-hendels van het merk van je motor. Ze voelen dus vertrouwd aan. Lig jij elk weekend naast je motor en moet je om de haverklap nieuwe hendels monteren? Deze nieuwe hebbedingen liggen nu bij je lokale motorcrossdealer. De adviesprijs is 19,90 euro per hendel of 34,90 voor een setje.