Christian Burnham stelt werk ten toon

Christian Burnham stelt werk ten toon
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Ex-GP rijder Christian Burnham (o.a. Sarholz Honda en VOR Factory) kwam na zijn carrière in zwaar weer terecht. Een  zware drankverslaving leidde bijna tot zijn ondergang. Ondertussen is de viervoudige Duitse kampioen al 10 jaar clean en heeft hij zich een nieuwe passie gevonden als beeldend kunstenaar. Volgende week opent hij een pop-up tentoonstelling in Hasselt.

De Brits Scandinavische Belg Christian Burnham (1973, Eastbourne, leeft en werkt in Hasselt) moest in 2005 voortijdig de helm aan de haak hangen na ’n zware val in de Grote Prijs van Japan. Het jaar voordien was hij na een sterk seizoen met Chambers KTM op amper 24 punten van een top-10 in de WK MX1 eindstand gestrand.


Na zijn topsportloopbaan ging Burnham aan de slag als sport marketeer. Samen met United Telecom boegbeeld Carlo Vandekerkhof maakte hij een succes van het BK motorcross en lanceerde de Beneliga Handbal. Tegelijkertijd stortte hij zich echter kamikaze-drinkend in een zwart gat. Eén dat hem ei zo na het leven kostte.

Dankzij de steun van familie en vrienden krabbelde Christian gelukkig weer recht. Professioneel ontdekte hij de schoonheid van hout en design. Zelf kunst maken schonk hem een nieuwe kick. Christian ontdekte de stencil graffiti als way of life. In “10 years off” presenteert hij zijn eerste stappen op onontgonnen terrein.

“Wie me 20 jaar geleden zou verteld hebben dat ik zò zou gebeten worden door de kunstmicrobe had ik voor gek verklaard! Van iets dat toevallig op mijn pad kwam, is dagelijks creëren nu een manier van zijn,” aldus Burnham. “Het is geweldig om mijn parcours van de voorbije 10 jaar te mogen delen. Zowel technisch als inhoudelijk heb ik een hele weg afgelegd.”

Van sobere stencil art evolueerde Burnham’s werken naar meer kleur, mixed media (“bottle series”) en het gebruik van verrassende materialen zoals staalplaat. Drankmisbruik keert thematisch regelmatig terug. “Iconen uit de motorcross en m’n eigen demonen zijn allebei een bron van inspiratie. Noem het een vorm van catharsis. Met deze tentoonstelling wil ik ook een hoofdstuk afsluiten. Er is nog zoveel te vertellen. Ik heb geen zin om de volgende 10 jaar bekend te raken als de booze artist!”    


10 Years Off

20 juni – 30 juni, 2024

Opening: Donderdag 20 juni van 19u to 23u
       Van 21 juni t.e.m. 30 juni van 19u tot 23u

Adres:
Attila Vreys Houtwerken
Cijnsbroekstraat 7
3512 Hasselt

Foto’s: Dieter Jans

 

 

Uw reacties

Ook te lezen

 • Prunier wint de eerste heat van de Sidecar GP te Frankrijk!

  Prunier wint de eerste heat van de Sidecar GP te Frankrijk!

  Killian en Evan Prunier hebben in het Franse Iffendic de eerste heat van de GP gewonnen. WK-leiders Vanluchene/Janssens werden tweede met de broers Lielbardis op drie. Vanluchene pakte resoluut de …
 • Gregoire heeft ogen gericht op het WK podium

  Gregoire heeft ogen gericht op het WK podium

  Op zaterdagmiddag wist Dean Gregoire een vierde tijd te laten noteren tijdens de kwalifcatietraining op het circuit van Heerde. Dit weekend is het FIM Wereld Kampioenschap te gast op het …
 • VIDEO: Highlights ProMotocross Millville 2024

  VIDEO: Highlights ProMotocross Millville 2024

  De zevende wedstrijd van het Lucas Oil AMA Pro Motocross Championship werd verreden in Millville. Chase Sexton (450MX) en Levi Kitchen (250MX) wisten de zeges te veroveren. Bekijk hier de …
 • Chase Sexton heeft opnieuw een perfecte dag

  Chase Sexton heeft opnieuw een perfecte dag

  Met twee overwinningen heeft Chase Sexton ook de zevende wedstrijd van het Lucas Oil AMA Pro Motocross Championship 450MX gewonnen. De KTM-rijder wist in Millville te winnen voor teamgenoot Hunter …