X

Romain Febvre gedwongen te stoppen in Duitsland: “De pijn was ondraaglijk”.

Romain Febvre arriveerde zaterdagochtend in Duitsland met 29 punten achterstand op de leider in de voorlopige MXGP-stand, maar noteerde na de wedstrijd een achterstand van 75 punten op de nieuwe rodeplaathouder Jorge Prado.

Febvre, die twee weken geleden een duimblessure opliep tijdens het testen tijdens de Franse GP, redde de dag op een nogal onverwachte manier voor zijn thuispubliek. In modderige omstandigheden die het circuit van Saint-Jean-d’Angély erg technisch maakten, maar ook langzamer en daardoor minder belastend voor zijn pijnlijke duim, won de Kawasaki-official de kwalificatieheat nadat hij had geaarzeld om te starten vanwege de pijn. De volgende dag, in vergelijkbare omstandigheden, won hij zelfs de GP voordat hij na het podium van zijn succes werd beroofd door een straf die de wedstrijdleiding oplegde aan Jeremy Seewer en Kevin Horgmo, waardoor de GP-zege in extremis naar Tim Gajser ging.

“Na de Franse GP heb ik een week vrij genomen om mijn duim te laten herstellen”, legt Febvre uit. “Ik heb mijn voorbereiding beperkt tot fysieke training, maar ik ben niet op de motor gestapt. Ik probeerde deze week te rijden, maar het deed zo’n pijn dat ik al na 20 minuten moest stoppen.”

Een gebrek aan voorbereiding weerhield de Franse coureur er niet van om zaterdag de derde plaats te pakken in de kwalificatie voor de GP van Duitsland. Een onverwacht resultaat. “Ik weet niet hoe ik dit resultaat moet verklaren,” zei hij zaterdagavond. “Ik had het echt moeilijk tijdens de training en kon niet het vertrouwen of de snelheid vinden die ik nodig had. Daardoor stond ik slecht op de grid, maar ik kwam weg in de top 10 en kon daarna veel inhalen. Het was ingewikkeld, maar ik heb er alles aan gedaan om punten te sparen.

Helaas kon Febvre dit huzarenstukje de volgende dag niet herhalen. Door pijn moest hij zich een paar minuten na de start van de eerste manche terugtrekken uit de GP. Het was een puntloze finish die hem uit de titelrace hield. “Het is een grote teleurstelling voor het Kawasaki-team”, verklaarde manager Antti Pyrhönen, “maar Romain heeft alles gedaan wat hij kon. Zijn prestaties in Frankrijk en tijdens de kwalificatie op zaterdag lieten zien hoe vastberaden hij is. Maar alles heeft zijn grenzen. Op zondag was de pijn gewoon te veel. We moeten nu de tijd nemen om alles te analyseren en na te denken over hoe we nog sterker terug kunnen komen.

Foto’s: Kawasaki Racing