X

MXON: Australië met Lawrence broers en Kyle Webster naar UK!

Ze kwamen nek aan nek binnen in de mailbox. Het blessure nieuws van Jett Lawrence en de officiële aankondiging van het Australische MXON team. Dit zorgt meteen ook dat deze aankondiging er één is met een sterretje achter, want onder voorbehoud. Hieronder vindt u alvast de vertaalde versie van de officiële mededeling van de Australische federatie.

Team Australia zal met een sterrenteam deelnemen aan de 2024 FIM Monster Energy Motocross of Nations (MXoN) in Engeland van 4-6 oktober. De buitengewoon getalenteerde Lawrence-broers – Jett en Hunter – worden vergezeld door de lokale ster Kyle Webster in de strijd om de prestigieuze Chamberlain Trophy.

Het Honda-rijdende trio gaat in topvorm naar het internationale evenement. Webster leidt momenteel de premier MX1-klasse in het 2024 ProMX-kampioenschap, terwijl de door de fabriek gesteunde Hunter en Jett respectievelijk eerste en gedeeld tweede staan in het 2024 AMA Pro Motocross-kampioenschap in de 450cc-klasse. Jett had in 2023 een onverslaanbaar seizoen in dezelfde categorie.

Webster, 28, rijdt momenteel samen met de Lawrences in het AMA Pro Motocross-circuit tijdens een pauze in de ProMX-kalender. De MXoN is al een belangrijk gespreksonderwerp voor de Australische hardrijders, een evenement waar Team Australia in het verleden dicht bij de overwinning kwam, maar zonder de ultieme beloning te behalen.

Kyle Webster – Boost Mobile Honda

In mei werd Jett de derde rookie, na Jeremy McGrath en Ryan Dungey, die de 450cc-klasse won in het AMA Supercross-kampioenschap, wat meer zilverwerk toevoegde aan de al indrukwekkende CV van de 20-jarige Queenslander. Het enige grote verschil in de CV’s tussen Jett en de Amerikaanse sterren is dat zij beiden MXoN-winnaars zijn, een kloof die de Australiër dolgraag wil dichten in 2024.

Team Australia (Jett, Hunter en Dean Ferris) leverde in 2023 een geweldige prestatie door als tweede te eindigen achter het thuisteam Frankrijk, voor een luidruchtig publiek, en overtrof daarmee hun derde plaats in 2011 en 2022.

Met alle drie 2024 MXoN-deelnemers in topvorm straalt de Australische teammanager Michael Byrne een voorzichtige optimisme uit voor het evenement in Matterley Basin. “Ik wil Kyle, Hunter en Jett feliciteren met hun selectie voor Team Australia,” zei de in Amerika gevestigde Byrne. “Voor Kyle wordt dit zijn eerste MXoN sinds 2019, en een welverdiende beloning voor het seizoen dat hij in Australië heeft neergezet. “Ik heb vastgekleefd gezeten aan de livestream van ProMX en me verwonderd over zijn snelheid, temperament en werkethiek – eigenschappen die allemaal nodig zijn om een indruk te maken in de drukketel van de MXoN.

“De Lawrences zijn simpelweg sterren, en ik ben ervan overtuigd dat als ze hun beste prestaties leveren, dit een grote stap zal zijn richting het winnen van de Chamberlain Trophy voor Team Australia.

“Maar ik heb geen illusies dat de MXoN een meedogenloos evenement is met hoge inzet, en niets is zeker in de sport of verdiend – het moet worden verdiend. “We zullen zeker geen steen onberoerd laten in onze voorbereiding op Matterley Basin, en ik heb al met alle drie de rijders gezeten om dat proces te beginnen. “We kunnen niet wachten om op het grote podium te presteren, en we weten dat er veel steun uit Australië komt, wat absoluut fantastisch is.”

Byrne zal tijdens het evenement opnieuw worden ondersteund door Gary Benn, die eerder lange tijd Team Australia-manager was, en Motorcycling Australia-motocrosscommissaris Mark Luksich.

De definitieve deelnemerslijst voor de 2024 MXoN wordt binnenkort vrijgegeven, met daarop alle Europese zwaargewichten zoals Frankrijk en Italië, evenals het meest succesvolle team in de geschiedenis – Amerika. De lijst zal ook de verdeling van rijders over de MX2 (250cc), MXGP (450cc) en Open klassen bevatten. Alle drie de klassen strijden eenmaal tegen elkaar, en een team kan zijn slechtste resultaat laten vallen.