X

Veertien GP’s MX2: de cijfers en de harde wetten van de sport

Nog nooit gingen wij aan het rekenen met nog zes wedstrijden voor de boeg in het WK MX2 maar met een Belg in running voor een eventuele wereldtitel namen we onze smartphone bij de hand en gingen aan het tellen. 

Het WK MX2 van 2024 is fantastisch in al zijn aspecten. Drie Belgen en een Duitser nemen het op tegen een erg volwassen rijdende Nederlander. Elke reeks wordt er snoeihard gevlamd op die 250cc motoren en raken de supporters steeds meer in vervoering door de show die de kopstukken telkens neerzetten. Het is motorcross van de bovenste plank en het mooie is dat er weer Belgen meedoen voor de knikkers.

Smets/Everts/Bervoets

De laatste wereldtitels van een landgenoot in de solo-motorcross werden gewonnen in 2007 (Steve Ramon/MX1) en 2008 (Sven Breugelmans/MX3). Sindsdien brak een frustrerende periode aan voor de Belgen want de magere jaren waren aangebroken. De gouden generatie (Smets/Everts/Bervoets) had enkele jaren eerder de helm aan de haak gehangen en dus gaapte de leegte.

Vorig jaar raakten we weer massaal in euforie toen Jago Geerts op weg leek naar een haast zekere wereldtitel maar die kreeg met onnoemelijk veel pech af te rekenen waardoor Andrea Adamo de MX2-titel kon pakken. Hoe dan ook scheen het licht weer aan het eind van de tunnel want intussen waren in het zog van “The Jag” enkele jongelingen opgestaan die barsten van het talent.

Liam Everts en de tweelingbroers Sacha en Lucas Coenen brachten ons vorig jaar al veel fraaie motorcrossmomenten en gingen na de jaarwisseling nog harder te keer. Het erg positieve verdict na 14 GP’s: De Belgen wonnen maar liefst 8 GP’s waarbij Lucas Coenen het dichtste bij leider Kay de Wolf staat in de tussenstand van het WK.

Lommelwood

Lucas Coenen moest nog een redelijk grote kloof zien te dichten en was erop gebrand om in Lommel een glansprestatie neer te zetten. Helaas liep het anders, hij beet net iets teveel in het zand en moest toezien hoe zijn rechtstreekse concurrent en ploegmaat Kay de Wolf won en de puntenkloof nog wat groter maakte.

Lucas Coenen kijkt nu aan tegen een achterstand van 65 punten op de Wolf. De kalender telt nog zes wedstrijden die gereden worden in Zweden, Nederland, Zwitserland, Turkije, China en Spanje. Er zijn dus nog maximaal 360 punten te verdienen waarvan telkens 10 stuks als winnaar van de kwalificatieheat en telkens 25 in de reeksen oftewel 60 punten per wedstrijd.

Kay de Wolf

Kay de Wolf liet dit jaar zien dat hij de maturiteit heeft om wereldkampioen te worden. Hij rijdt doordacht, haalt uit waar het kan en scoort voldoende punten op de mindere momenten. Door de mindere prestatie van Lucas Coenen in Lommel kan Kay de Wolf nu de kat uit de spreekwoordelijke boom kijken want in principe kan hij nu telkens alle heats laten winnen door Lucas en zelf telkens tweede worden. Hij zou dan wereldkampioen worden met een overschot van 23 punten. Dit is echter puur rekenwerk en er is geen rekening gehouden met de harde wetten van de motorcross.

Feit is dat niet alleen Kay de Wolf reeksen kan winnen maar ook hardrijders zoals Liam Everts, Sacha Coenen, Simon Laengenfelder en Andrea Adamo. Gemakshalve rekenen we ook nog Mikkel Haarup en Camden McLellan bij de potentiële zegekandidaten, de Triumph-jongens leren elke wedstrijd beter om te gaan met de nieuw ontwikkelde motor.

De geschiedenis

Puur mathematisch zijn er natuurlijk nog meer kandidaten voor een eventuele wereldtitel. De geschiedenis leert ons dat elke reeks moet gereden worden en dat pure wiskunde niet van toepassing is in deze sport. Er zijn zoveel variabelen dat rekenen op dit moment niet van toepassing is. Dat we het toch deden, weerspiegelt onze honger naar een nieuwe wereldtitel, samen met collectief motorsport-minnend België. Wij wensen Lucas Coenen, Liam Everts en Sacha Coenen dan ook veel succes bij het waarmaken van hun en onze droom.

Foto’s: Bavo Swijgers en archief
Tekst: Danny Hermans