Het is “Hammertime” in de MXGP-klasse

Het is “Hammertime” in de MXGP-klasse
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Met nog zes wedstrijden te gaan, kunnen we uitkijken naar de MXGP-klasse, waar zich een waanzinnig spannende strijd tussen drie tenoren aftekent. Dit weekend wordt in het Zweedse Uddevalla een nieuw titanengevecht verwacht tussen Tim Gajser, Jorge Prado en Jeffrey Herlings.

De drie zullen in de komende wedstrijden weinig fouten mogen maken want een mogelijke titel kan snel weer verdwijnen. In Lommel liet Herlings andermaal zien dat hij de beste zandrijder aller tijden is, iets wat hij zeker zal uitspelen tijdens zijn thuiswedstrijd later deze maand in Arnhem.

Tim Gajser kan aan het rekenen slaan en op veilig rijden en de anderen kompanen de kastanjes uit het vuur laten halen. Helaas is dit gegeven geen exacte wetenschap want enkele andere hardrijders zoals Romain Febvre, Calvin Vlaanderen, Jeremy Seewer en Glenn Coldenhoff kunnen cruciale punten wegpakken van de Sloveen.

De tussenstand

  1. Tim Gajser (HRC Honda) 705 pt
  2. Jorge Prado (Red Bull GasGas) 681 pt
  3. Jeffrey Herlings (Red Bull KTM) 667 pt

Het verschil tussen Gajser en Prado bedraagt 24 punten, dat van Herlings op de WK-leider 38 eenheden. De kans is groot dan één van deze rijders met de wereldtitel aan de haal gaat maar de druk is groot om goed te blijven presteren. Tim Gajser is, zoals we dat van hem gewend zijn geraakt, de koning van de regelmaat. De vijfvoudige wereldkampioen scoort waar het kan en maakt weinig fouten. Hij heeft de beste papieren in handen vanwege zijn puntenmarge maar weet dat hij op plekken zoals Arnhem wellicht de mindere is van Herlings en Prado.

LEES MEER  Cooper Webb komt naar de Motocross of Nations

Jorge Prado won al drie wereldtitels op jonge leeftijd en trok het seizoen als een komeet opgang met vier GP-zeges op rij en beleefde dan een complete offday in de modder van Portugal. Nadien kreeg de Spanjaard nog een nulscore te slikken in Italië. Prado zal dit seizoen zeker willen afsluiten met een nieuwe wereldtitel zodat hij in schoonheid kan verhuizen naar de VS om daar vanaf 2025 het mooie weer te maken. De geruchten dat hij over de grote plas zijn carrière zal willen verder zetten worden steeds hardnekkiger.

Jeffrey Herlings kende een matige start en moest in Portugal een nulscore slikken nadat zijn KTM het begaf in de eerste reeks. De vijfvoudige wereldkampioen kwam in de tweede helft van het seizoen onder stoom en won sindsdien al heel wat reeksen en knabbelt gestaag aan de voorsprong die Gajser en Prado hebben. Zijn drive om te winnen is groot en hij zal zeker alles geven om een nieuwe titel te winnen. Indien hij eind september wereldkampioen wordt, zal hij naast de illustere Joël Robert staan met elk zes gewonnen wereldkampioenschappen.

Dit weekend krijgen de rijders het circuit van Uddevalla onder de wielen geschoven en het is een van de favoriete banen van Tim Gajser. Hij zal in Zweden moeten laten zien dat hij weer kan aanknopen met de snelheid van Herlings en Prado om zo zijn kansen op een eventuele zesde titel veilig te stellen. Ook hij kan dus naast Joël Robert komen te staan. Feit is dat de drie toppers alles uit de kast moeten halen in de zes komende races en hun foutenlast moeten zien te beperken. De spanning zal zelden zo groot zijn als nu.

LEES MEER  Dit is de Belgische selectie voor de Coupe de l'Avenir 2024

Tekst: Danny Hermans

Uw reacties

Ook te lezen

  • VIDEO: Behind the Gate Episode 15

    VIDEO: Behind the Gate Episode 15

    Voor deze aflevering vliegen we naar Noord-Europa voor de MXGP van Zweden op het prachtige Uddevalla circuit. In de aflevering zie je interviews met de thuisheld Isak Gifting die in MXGP …
  • McAdoo tekent nieuwe deal met Team Pro Circuit

    McAdoo tekent nieuwe deal met Team Pro Circuit

    Cameron McAdoo en het Team Pro Circuit-Kawasaki-Monster Energy hebben hun samenwerking verlengd. McAdoo zal ook het komende seizoen gaan uitkomen voor het team van Mitch Payton. De 27-jarige crosser zal …
  • Cooper Webb komt naar de Motocross of Nations

    Cooper Webb komt naar de Motocross of Nations

    Uit onderzoek is gebleken dat de knieblessure van Chance Hymas erger is dan verwacht. Daarom is de Honda-rijder geopereerd en kan hij niet in actie komen tijdens de Monster Energy …
  • Maakt Quentin Prugnieres de overstap naar KTM?

    Maakt Quentin Prugnieres de overstap naar KTM?

    Het lijkt erop dat Quentin Marc Prugnieres na vijf seizoenen op Kawasaki de overstap maakt naar KTM. De 19-jarige crosser zou op het punt staan een contract te ondertekenen met …