X

Lucas Coenen en Kay de Wolf over hun wedstrijd in Zweden

Lucas Coenen gaf een voorproefje van de vorm die zondag zou komen en vocht zich tijdens de kwalificatierace van zaterdag van de zesde naar de derde plaats, waarmee hij zich goed positioneerde aan het starthek. In de openingsrace op zondag nestelde de jonge Belg zich op de tweede plaats voordat hij een intense strijd aanging met Simon Längenfelder.

In de zesde ronde greep Coenen de kans om Längenfelder te passeren en pakte al snel een voorsprong van vier seconden. Bij de finishvlag kwam Coenen over de finish met een comfortabele marge van zeven seconden en claimde daarmee zijn 10e overwinning van het seizoen.

In de tweede manche zette Coenen zijn dominante vorm voort. Hij nam de leiding in de derde ronde en liet zijn rivalen achter in een kluwen van Zweedse modder. In ronde 14 had hij een voorsprong van 5,4 seconden opgebouwd op zijn naaste rivaal, Andrea Adamo. Toen hij de geblokte vlag haalde met meer dan vijf seconden achterstand, verzekerde Coenen zich van de raceoverwinning en de eindzege van het weekend. Dit is zijn vierde 1-1 overwinning van het seizoen, naast zijn overwinningen in Frankrijk, Teutschenthal en Lombok. Coenen’s 12e podium van het seizoen verkleint ook het gat in het kampioenschap van 65 punten naar 49 achter teamgenoot Kay de Wolf.

De Wolf presteerde zelf indrukwekkend op zaterdag, toen hij de kwalificatierace won, maar kende een lastige zondag. In de openingsmanche werd hij na een moeilijke start wijd geduwd en viel naar de achterkant van het peloton terug. Ondanks deze tegenslag vocht de Wolf zich een weg door het veld en klom van de 16e plaats op naar een respectabele 7e plaats aan de finish. Race twee bleek een even grote uitdaging, waarbij de Wolf bij de start naar de binnenkant werd gedrukt. Ondanks deze moeilijkheden wist hij zich op te werken naar de 4e plaats na een intens gevecht met Liam Everts. Hoewel het geen gemakkelijke dag was, verzekerde de Wolf zich toch van waardevolle punten voor het kampioenschap en behoudt hij zijn plaats als leider in het kampioenschap.

Lucas Coenen: “Het was de perfecte dag, precies op het moment dat ik het het meest nodig had. Ik profiteerde vandaag optimaal van mijn sterke starts en greep elke kans. De kwalificatie was moeilijk, maar vandaag leek alles op zijn plaats te vallen. Mijn doel was om te bewijzen dat ik nog steeds kan winnen en het was een geweldig gevoel om in beide manches te winnen. Nu is het zaak om het momentum vast te houden. Wat er gebeurde in Lommel, vooral in mijn thuisrace, was moeilijk te accepteren, maar dit resultaat in Husqvarna’s thuis-GP voelt ongelooflijk belonend – voor zowel mij als het team.”

Kay de Wolf: “Het was zeker een moeilijke zondag. In de eerste manche maakte ik drie fouten, wat niet ideaal was. Maar over het algemeen reed ik goed, dus dat is positief om mee te nemen. In de tweede manche had ik niet de beste start en werd ik in de eerste bocht ingesloten, waardoor ik me een weg door het peloton moest vechten. Op dat moment was het zaak om rustig te blijven en zoveel mogelijk passen te maken. Het was echt moeilijk om die passen te maken, maar ik probeer te leren van dit weekend. Ik heb een positiever gevoel over de Grand Prix van volgend weekend en daar kijk ik echt naar uit!”

Foto’s: FullSpectrum en Huub Munsters