X

De Husqvarna-rijders over hun GP in Spanje

De ontlading was groot in het Husqvarna-kamp na de MXGP van Castilla La Mancha. De wereldtitel van Kay de Wolf was natuurlijk reden genoeg om een flink feestje te bouwen daar in Cozar. Ook won Lucas Coenen de GP en werd vice-wereldkampioen in de MX2. Als kers op de taart pakte het Nestaan Husqvarna Factory Racing Team ook nog eens de constructeurstitel mee naar huis. 

De Wolf stelde de titel veilig met een beheerste maar scherpe prestatie tijdens de 20e en laatste ronde van het FIM Motocross Wereldkampioenschap in Spanje, te midden van een elektrische sfeer op de uitdagende kleiharde Cózar Motor Ranch, ongeveer drie uur ten zuiden van Madrid. De Nederlander leverde twee solide prestaties met 7-2 finishes – waarmee hij vierde werd in het algemeen klassement – om het kampioenschap veilig te stellen met 20 punten voorsprong op zijn Nestaan Husqvarna Factory Racing teamgenoot Lucas Coenen.

Met de titeloverwinning – die kwam op zijn 20e verjaardag – bereikte de Wolf een belangrijke mijlpaal in zijn carrière en verstevigde hij zijn status als een van de beste sterren van de sport.

Lucas Coenen, die het ongelooflijke resultaat voor Nestaan Husqvarna Factory Racing compleet maakte, had er alles aan gedaan om het gat te verkleinen tijdens de laatste rondes van het seizoen, door vijf overwinningen te pakken in de laatste zes races van het jaar – wat zijn totaal aantal overwinningen in 2024 op negen overwinningen en 13 podiumplaatsen bracht. Tijdens de MXGP van Castilla La Mancha pakte Coenen ook een perfecte 1-1 overwinning in de kwalificatie en beide manches, maar de achterstand op De Wolf maakte de titel net buiten bereik.

Mattia Guadagnini eindigde het MXGP-seizoen 2024 op een 12e plaats algemeen en leverde constante prestaties ondanks een moeilijk seizoen. Zijn hoogtepunten van het seizoen waren onder andere een 9e plaats in de MXGP van China, een 8e plaats in Nederland, een 7e plaats in West Nusa Tenggara en een 10e plaats in Galicië. Helaas eindigde Guadagnini’s seizoen op een moeilijke manier tijdens de MXGP van Castilla la Mancha, waar een valpartij in de eerste manche een bezoek aan het medisch centrum vereiste, waardoor hij genoodzaakt was om de laatste wedstrijd van het seizoen uit te rijden.

Nestaan Husqvarna Factory Racing wil van de gelegenheid gebruik maken om de niet aflatende steun te vieren van onze partners, sponsors, monteurs en alle fans die ons het hele seizoen hebben gesteund. Deze overwinning in het kampioenschap is een bewijs van het harde werk, de toewijding en de passie van alle betrokkenen.

Mattia Guadagnini: “Het is niet de manier waarop ik het seizoen wilde afsluiten, maar soms is dat racen. Ik had het moeilijk in de laatste manche, ik viel uit in de eerste manche en kon helaas niet starten in de tweede manche. Over het algemeen was het een seizoen met ups en downs en ik heb veel geleerd, maar ik ben dankbaar voor de enorme steun van het team tijdens het seizoen. Nu neem ik de winter om te herstellen en kom ik sterker en beter voorbereid terug voor volgend jaar!”

Kay de Wolf: “Het is geweldig! En op mijn verjaardag! Ik heb zoveel emoties over dit resultaat. Dit team heeft vanaf het begin in me geloofd – in 2018, toen ze me inschreven voor de 85cc. Ze zijn me elke dag blijven steunen. Van de 125cc naar de EMX 250 en nu in MX2, het is absoluut onwerkelijk. Ik had het niet kunnen doen zonder al het harde werk van dit team – ze hebben het geweldig gedaan! Ik heb vandaag gedaan wat ik moest doen om het resultaat veilig te stellen. Ik had een goede start in de tweede manche, pakte de holeshot en reed daarna gewoon soepel naar de finishvlag. Heel erg bedankt aan al mijn vrienden, familie en het hele team om me heen – ik ben super dankbaar. Heel erg bedankt! Ik heb deze gouden plaat eindelijk in mijn handen – deze gaan we zeker vieren!”

Lucas Coenen: “Het is moeilijk om zo dichtbij te komen en de titel met slechts 20 punten te missen, maar ik ben ongelooflijk trots op de manier waarop ik dit seizoen heb geracet. Het winnen van de laatste ronde en zo’n sterke reeks overwinningen gedurende het hele jaar laten zien waartoe we in staat zijn. Ik moet mijn team bedanken voor al hun harde werk en steun – ze geloofden in me bij elke stap. We zullen alle positieve punten van dit seizoen meenemen en volgend jaar nog sterker terugkomen!”

Foto’s: Fullspectrum