Published On: 19 december 2009

Plannen, plannen en nog eens plannen, dat is de basis voor een goede voorbereiding. Nu moet je natuurlijk wel zo je trainingsschema gaan opstellen dat het haalbaar is. Aan het begin van het seizoen is iedereen nog vol goeie moed en gaan ze -als het van hen afhangt- alles beter doen dan het jaar voordien. Allemaal mooie voornemens, maar leg steeds je planning naast je dagdagelijkse planning, waarbij je rekening houdt met je werkuren en andere verplichtingen. Het is niet interessant je zwaarste training in te plannen op het moment dat je je vermoeiendste werkdag achter de rug hebt.

Elke dag is anders

Een weekplanning begin je te maken met het aanduiden van de dagen waarop er echt moet gepresteerd worden, de wedstrijddagen of dagen waarop je zwaar werk moet verrichten. Een weekplanning in de wedstrijdperiode ziet er dan ook vlledig anders uit dan een weekplanning in de voorbereidingsperiode. De dag voordien moet je alvast je training aanpassen en fysiek niet te zwaar maken. Deze kan je dan bijvoorbeeld gaan toespitsen op techniek of tactiek.

Dan is er natuurlijk de dag na de prestatie. Die kan je ofwel invullen met complete rust (als je de rest van de week elke dag bezig zal zijn met je voorbereiding) of met een lichte belasting om het opgehoopte melkzuur (verzuring van de spieren) actief te gaan wegwerken. Dit kan bijvoorbeeld een half uur lopen zijn of drie kwartier fietsen op een lichte versnelling met een beperkte frequentie. Op die manier heb je al drie van de zeven dagen ingepland.

Supermoto-rijder Ivan Lazzarini tijdens een duurtraining

Plan om een doel te bereiken

Werk tijdens de overige vier dagen steeds aan verschillende basiseigenschappen die je voor je sport nodig hebt. Je kunt er voor kiezen elke dag een andere eigenschap te gaan trainen (bv. Dag 1: kracht, dag 2: uithouding, dag 3: lenigheid,…). Heb je de mogelijkheid, dan kan je verschillende eigenschappen gaan combineren tijdens één training of zelfs twee kortere trainingen inplannen op één dag.

Houd er ook rekening mee dat het de bedoeling is van een weekplanning om een vooropgesteld doel te bereiken. Eens dit doel bereikt moet je een nieuw doel voor ogen stellen om zo naar een climax (wedstrijdmoment of wedstrijdenreeks) toe te werken. Geef je lichaam dus de tijd om aan kracht en conditie te winnen en zo de verschillende fases in het complete jaarplan gestructureerd af te werken. Volgende keer bespreken we het basismodel van een trainingsopbouw. Meer informatie vind  je ook in ‘Basis voor verantwoord sporten’

Credit foto’s: Mario Marini/Red Bull Photofiles & Redeye