Published On: 3 januari 2010

Freestyle motorcross is geweldig om te zien. Als gewone sterveling kan je alleen maar bewondering hebben voor FMX’ers. De meest waanzinnige tricks waarvan vroeger zelfs niemand durfde te dromen, zijn ondertussen werkelijkheid!

Elke maand worden de grenzen nog verlegd en luie crossers die denken dat ze makkelijk poen kunnen scheppen met springen, komen bedrogen uit. Ook in de showbizz moet er hard gewerkt worden! Vraag dat maar aan Travis Pastrana. De directeur van het Nitro Circus blijft zichzelf vernieuwen en hield op oudejaar iedereen op het puntje van zijn stoel met zijn Red Bull No Limits stunt.

Waar is de tijd dat we nog achterover vielen van een one-hander?

Van Superjump naar totaalspektakel

Wat Pastrana tegenwoordig presteert heeft dan ook weinig te zien met FMX als sport. Op zijn deelname aan de X-games na dan. Steeds meer worden FMX demo’s van tussendoortje een volwaardige show op zich. In België bracht FMX4ever team van Jimmy Verburgh enkele jaren geleden al een knap staaltje met Rock ‘n Ride. De freestyle show werd onderverdeeld in tricks, een korte geschiedenis van de sport en de aanwezigheid van de pittige Fuel Girls deed de rest. Een ander voorbeeld zijn de Crusty Demons shows of de FMX Gladiator Games opgeleukt met Romeinse ornamenten, figuranten, pyrotechnics, quad en snowscooter freestylers…

Voor elk wat wil(d)s!

De beste FMX’ers van de VS

De gloednieuwe Nuclear Cowboyz tour die gisteren, 2 januari, van start ging in de VS (Pittsburg) doet er nog een flinke schep bovenop. Nuclear Boyz, dat op poten wordt gezet door de promotor van het AMA Supercross kampioenschap Feld entertainment, mag gerust een mijlpaal in de sport genoemd worden. Voor de eerste keer wordt Freestyle motorcross gepresenteerd als een totaalspektakel met dramatische elementen. De rijders, muziek, pyrotechnics (visuele effcten met vuur), danseressen, licht, choreografie en een verhaal moeten Nuclear Cowboy naar een ander niveau tillen. Toch zijn al deze elementen geen afleiding om het niveau van de rijders te verbloemen. Integendeel als je Nate Adams, Jeremy Stenberg, Ronnie Faisst, Mike Mason, Geoff Aaron, Todd Potter en zowat de complete Amerikaanse FMX-top bij alkaar brengt, kan, je rustig spreken van een topcast!

De Cowboyz werden gekozen onder de beste Amerikaanse FMX’ers.

Als Freestyle show wordt

Met Nuclear Coboyz zijn ze bij Feld trouwens niet aan een proefstuk toe wat betreft voorstellingen voor een groot publiek. Want de evenementengroep heeft o.a.  Disney on Ice en Disney Live! op hun actief. Todd Jendro, een van de managers van Feld Motor sports, over het verhaal achter deze productie: “We wilden echt iets anders brengen. Freestyle motorcross op een andere manier presenteren. Daarom vroeg ik mezelf af; hoe kunnen we een arena letterlijk omtoveren in een adere wereld.”

In Antwerpen zullen ze maar klagen over de Lange Wapperbrug. In Nuclear city hebben ze ook hun infrastructuurproblemen…

Het valt inderdaad op dat er heel veel moeite werd gedaan om een speciale set op te bouwen voor Nuclear Cowboyz. We hebben het hier niet over enkele versieringen maar wat ze in filmtermen productiedesign noemen: afgebrande bruggen, wegen, gebouwen en auto’s. Het verhaal spelt zich immers af in een postapocalyptische wereld.  Twee stammen van overlevenden (Metal Mulischa Vs. Soldiers of Havoc) nemen het tegen elkaar op voor suprematie over deze nieuwe wereld. Aan de show gingen heel wat weken voorbereiding vooraf en de eerste racties zijn dan ook postitief.

Ook in Europa?

FMX-ster Nate Adams, een van de voornaamste acteurs: “Dit is helemààl anders dan wat we normaal doen. Tijdens competies zijn we een heel jaar concurrenten, nu mogen we ons samen amuseren. Ik kan gewoon samen rijden met vrienden. Natuurlijk is er nog altijd een beetje competitie om elkaat te overtroeven. Allen is het nu op een vriendelijke manier.”

Nuclear cowgirl op zoek naar haar kudde?

Nuclear Cowboyz in enkele woorden omschrijven is niet eenvoudig. Het is een kruising van de X-games, gemengd met ‘Mad Max’ en een snuifje ‘Cirque du soleil’? Nu is het afwachten hoe deze Tour van 15 steden aanslaat in de VS. Als het even meezit zijn we deze show dan later (dit najaar?) misschien in Europa. Bij Feld geloven ze in ieder geval in het concept. Ken Feld, de grote baas van Feld entertainment: “Natuurlijk willen we hier wereldwijd mee gaan! Je moet geen taal kennen om dit verhaal te kunnen begrijpen!” Je kan er op rekenen dat dit soort concepten in 2010 ook elders navolging zal krijgen. Wordt vervolgd.

Meer over Nuclear Cowboyz hier.

Credit foto’s: Gerald Geronimo, met dank aan Supercross.com

[nggallery id=24]