Published On: 23 september 2018

Team Nederland heeft vandaag in Slagelse-Denemarken op grandioze wijze de zijspancross der naties op hun naam weten te zetten. Met de hoogst haalbare score hebben de combinaties Bax/Stupelis, Hermans/Musset en Willemsen/Bax het landsbelang met cum laude verdedigd. Team Frankrijk werd in het rulle zand van Denemarken toch wel verrassend tweede voor Letland dat derde zou worden. Voor het Belgische team, naast Nederland topfavoriet voor de eindoverwinning, was er slechts een 11e plek in het dagtotaal. Team Dierckens kon na een zeer zware crash in de warm-up niet deelnemen aan de daadwerkelijke wedstrijden waardoor de ‘Red Stallions’ op voorhand al kansloos waren voor een goede klassering.

Alle prestaties van de teams in de wedstrijden ten spijt, was het verhaal van de dag toch wel de crash van Arne Dierckens en Luc Rostingt in de warm-up. Precies tijdens het springen van een tafelberg bleef het gas hangen en de combinatie uitkomend voor team België vloog veel te hoog en veel te ver over de tafelberg en kwam met een misselijk makende plof neer op het Deense zand, zijn twee berijders als lappenpoppen achter latend. Geluk bij een ongeluk bleek dat men na een goede check-up in het ziekenhuis geen ernstige verwondingen over hield aan de angstvallige crash maar deelname voor team België zat er helaas niet meer in. Daardoor was België bijvoorbaat kansloos voor een mooie klassering en legde het onbewust de rode loper uit voor de andere favoriet, regerend lands-kampioen team Nederland.

Heat 1
De Nederlanders lieten dan ook in de eerste kracht meting direct zien wat de plannen waren voor vandaag. De eerste heat werd namelijk een totaaloverwinning voor team Nederland. Bax/Stupelis werden eerste en Willemsen/Bax kwamen als tweede over de meet. Verrassende kopstarter Gorbenko uit Letland werd uiteindelijk derde nadat men eerst op de huid werd gezeten door Vanluchene/Van den Boogaart. De wereldkampioenen namen dan kortstondig de leiding over totdat men een zeldzaam foutje maakte en zich vastreed bij het uitkomen van een bocht. Hierdoor kon Gorbenko de leiding weer terug pakken en Vanluchene zou uiteindelijk zelfs terug vallen tot naar de vijfde plek daar hij in het heetst van de strijd zowel een keer met zijn hand als wel met zijn voet in aanraking was gekomen met andere zijspannen.
Zo stormde de Hollandse Armada onbekommerd en snel naar twee en drie om team Gorbenko op de eerste plek fel op de huid te zitten. Zowel team Bax als team Willemsen lukte het dus om Gorbenko te verschalken en zo scoorde men het best mogelijke resultaat voor team Nederland met de 1e en 2e plek op de finish. De Let Gorbenko bracht dan de derde plek binnen en met zijn andere team-genoot, Rupeiks die op plek 10 finishte, deed Letland het gewoon goed in deze heat. Willkinson/Chamberlain pakte de vierde plek maar moesten lijdzaam toe zien hoe het andere Engelse team van Jake Brown en Zac Snell langdurig de pits opzochten. Uiteindelijk kwamen deze dan als een der laatste binnen en zouden na de race zelfs nog worden gediskwalificeerd daar ze hulp buiten de pits hadden gekregen.
Vanluchene werd de pijn verbijtend vijfde achter Wilkinson in de wetenschap dat men zonder team Dierckens toch niet kon meedoen om de prijzen met team België. De Italianen Pozzi/Walti kwamen dan knap als zesde binnen en liepen zelfs in op de aangeslagen Vanluchene. Helaas voor Pozzi werd het andere Italiaanse duo, de gebroeders Lasagna, slechts als 18e geklasseerd. Beter deed dan team Frankrijk het met op papier de slechtste bezetting zonder Giraud. Thomas/Van der Putten kwamen als zevende binnen en de andere Franssen, Bouqet/Chopin, wisten dan negende te worden.

Heat 2
In de tweede manche was er de holeshot voor Giraud/Badaire namens Frankrijk met Hermans/Musset dan direct in de achtervolging. Vrij vlot wist Hermans dan al Giraud te passeren op het alsmaar slechter wordende zware zandcircuit in Denemarken. Hermans liet dan zien dat de Nederlanders zandspecialisten zijn. Hij reed snel weg van de achtervolgers om met grote voorsprong de tweede heat van de dag te winnen.
Giraud reed lang op de tweede plek maar de Brit Wilkinson kwam dan aanstormen na zich los te hebben geweekt na een intens gevecht met onder andere Willemsen, Sanders en de Let Daiders. Giraud kon niks doen dan toezien hoe   Wilkinson na een knappe race de tweede plek van hem afsnoepte en zo ook finishte. Giraud/Badaire pakte dan nog wel de derde plek op de finish. Achter de top drie kwamen dan oudgedienden Daiders/Daiders voor Letland als vierde binnen na de nodige strijd  met Sanders die vijfde werd en Willemsen/Bax die zesde waren op de meet. De Italiaan Pozzi werd dan nu zevende, met de Ier Moulds op acht, de Tjech Kolencik op negen en de top tien werd afgesloten door de Rupeiks die voor Letland samen met Daiders op plek vier goede zaken deed voor de tussenstand. De andere teams uit Frankrijk en Engeland waren ook met elkaar in slag en wel om de elfde plek. Die leek te gaan worden gewonnen door de Fransen Bouqet/Chopin totdat men in de laatste fase moest uitvallen en slechts op de 22e plek werd geklasseerd. Kinge/Millard werden dan wel knap 11e en zo scoorde Engeland slechts 13 strafpunten deze heat.

Heat 3
De derde heat zou op voorhand al appeltje-eitje worden voor team Nederland om zich tot kampioen te laten kronen. Eigenlijk zou alleen maar twee keer machine pech en een magische score van ene der teams die vochten om de tweede plek nog kunnen zorgen dat men de Hollanders van de troon zou stoten.
Letland, Frankrijk en Groot-Brittannië lagen op koers voor de overige podiumplekken. De derde heat zou de beslissende doorslag geven.
Frankrijk nam daarin direct het voortouw met Thomas/Van der Putten die de kopstart namen gevolg door Hermans/Musset en Sanders/Haller. Al vrij vlot dook Hermans dan Thomas voorbij en deze bleef op zijn beurt hangen achter Hermans met Sanders op het vinkentouw. Intussen was het andere Belgische team, Wereldkampioenen Vanluchene/Van den Boogaart, al uit de strijd met machinepech. Een onwaardig afscheid voor de nieuwe Wereldkampioen die zich deze dag na de superieure kwalificaties van gisteren vast anders had voorgesteld.
Langzaam liep dan Hermans in de tweede helft van de heat toch weg van Thomas die zich dan ook nog eens vast reed op een achterblijver in ene der diepe sporen in het zware zand waardoor Sanders dan de tweede plek kon overnemen.
Ondertussen was team Bax/Stupelis aan een inhaalrace van de buiten-kaliber bezig. Men was slechts als 20e weg bij de start maar baande zich mooi een weg naar voren op het kapot gereden circuit in Denemarken. Uiteindelijk moest zelfs tweede man Sanders toegeven aan de dadendrang van Bax en scoorde team Nederland net als in de eerste heat een 1 – 2 met Hermans/Musset dan als winnaars en Bax/Stupelis dus als tweede.
Sanders werd dan derde met op vier Giraud/Badaire die makkelijk het andere Franse team Thomas/Van der Putten hadden gepasseerd in de eindfase. Doordat de Fransen de vierde en vijfde plek wisten te pakken in de deze heat werd men dan uiteindelijk tweede in de daguitslag, met wel een straatlengte achterstand op winnaar Nederland. De Letten grepen dan de derde plaats in de nationscross der zijspannen door wederom degelijke noteringen te scoren met Gorbenko die zesde werd en Daiders die als twaalfde over de meet kwam.
Team Groot-Brittannië kon helaas niet imponeren. Zonder team Wilkinson/Chamberlain die zich met een tweede en een vierde plek sterk hadden laten zien in de eerdere heats, bleek Groot-Brittannië een maatje te klein voor de overige concurrentie. Met slechts een tiende plek voor Kinge/Millard en een zestiende plek voor Brown/Snell moest men lijdzaam toezien hoe het podium net aan de eilandbewoners voorbij ging.

Zo prolongeerde Nederland dus hun titel met net als vorig jaar het beste resultaat; met de zesde plek van Willemsen als slechtste resultaat werd dit dan geschrapt en hield men drie eerste en twee tweede plekken over. En zelfs als men die zesde plek van Willemsen/Bax wel zou meetellen dan nog was Nederland de besliste kampioen!
Frankrijk bleek dan nu ook weer net als in 2017 de vice-kampioen en dat was zelden vertoond op een ondergrond waar menig zijspancrossende Fransman een hekel aan heeft. Ook lachende gezichten bij Letland bij wie maar liefst de helft van het team bestond uit ‘her’-intreders, maar niet de minste. Rijders Rupeiks en Daiders bestierde immers ooit de top-plekken in het WK en bakkenist Liepnins, in dienst van rijder Rupeiks was zelfs ooit Wereldkampioen samen met de Belg Joris Hendrickx.
Voor de Belgische Red Stallions was het een dag om snel te vergeten. Na de goede generale repetitie op zaterdag volgde een slechte wedstrijddag die al verloren was voordat het starthek zou vallen door de afmelding van Dierckens na de stevige crash in de warm-up. Hij en de andere teams uit België kijken vast al getergd naar de editie van 2019. Men wilde immers ‘de Ollanders’ van de troon stoten en alle ingrediënten waren er immers, maar in plaats daarvan werd men troosteloos één na laatste.

Totaaluitslag Sidecarcross of nations, Slagelse(DK)
PL. Nation Points
01. Netherlands 7
02. France 28
03. Latvia 33
04. Great Britain 43
05. Czech Republic 51
06. Germany 64
07. Switserland 71
08. Ireland 77
09. Austria 78
10. Denmark 91
11. Belgium 36+DNS
12. Italy 45+DNS

Tekst: Emil Bilars
Foto: Luc Vanderaa