Published On: 25 oktober 2018

Winter is coming. De titels zijn verdeeld, er is gestreden tot het einde. Maar wat doen we nu met de komende periode zonder wedstrijden?

Nu staat er voor de meeste motorcross rijders een periode van complete rust voor de deur, de winterstop. Maar hoe overleef je deze periode? Iedereen heeft wel al eens horen zeggen: “Het kampioenschap win je in de winter” of “Ik heb een goede/slechte winter doorgemaakt”. Wat willen ze daar nu mee zeggen? Klopt het dat je een kampioenschap kan winnen in de winter? 

Natuurlijk kan je geen outdoor kampioenschap winnen in de winter. Een motorcross wedstrijd of kampioenschap moet steeds gereden worden. Er zijn tal van factoren die roet in het eten kunnen gooien waardoor je de kans op een titel aan je neus ziet voorbij gaan, denk maar aan een blessure of motorpech. Toch kan je gemakkelijk een seizoen verliezen in de winter door jezelf slecht voor te bereiden. In de volgende reeks artikels leer je allerlei tips van Fysieke Coach Yente Dourte (Coach bij X Performance en Energy Lab) om je winter voorbereiding optimaal te laten verlopen.

Slapen is na hydratatie en voeding een volgende belangrijke blok in een trainingsprogramma. Tijdens de slaap gaat ons lichaam herstellen van alle activiteiten die we de dagen voordien uitvoerden. Slechte slaapkwaliteit staat daardoor rechtstreeks in contact met overtraining. Uit grondig onderzoek blijkt ook dat voeding en hydratatie een invloed hebben op slaapkwaliteit. Zo kunnen we bijvoorbeeld een hongergevoel net voor het slapen relateren met slechte slaapkwaliteit. Daarom is het belangrijk om te beginnen bij stap 1 en 2 die je terug kan vinden in de vorige artikels en dan pas te focussen op een kwalitatieve nachtrust. 

Wat gebeurt er juist in het lichaam wanneer je slecht slaapt?

Een slechte slaapkwaliteit gaat meestal gepaard met een te hoge cortisol waarde in het bloed op het moment wanneer men de slaap wil vatten. De hoge cortisol waarde wordt veroorzaakt door het fight of flight syndroom (vecht of vlucht reactie) die je bijvoorbeeld net krijgt voor een autoaccident. Dit flight syndroom wordt opgewekt door stress, honger, slapeloosheid en dergelijke. Om even kort samen te vatten wil dit zeggen wanneer je weinig eet voor het slapen gaan, veel stress hebt wanneer je in je bed ligt of geen vast bioritme hebt, dat je minder vet zal verbranden en slechter slaapt. Minder vet verbranden hoor ik jullie al denken? Cortisol is een vetmagneet die ervoor zorgt dat we extra vet gaan opslaan, ook wordt de aanmaak van het ‘human growth hormone’ verstoord. HGH zal er voor zorgen dat we gedurende de slaap vetten zullen gebruiken als energie bron. 

Dit was een korte uitleg wat er gebeurt met ons lichaam tijdens het slapen maar wat moet je nu doen om jouw slaapkwaliteit en herstelproces te verbeteren?

  • Vetten en proteïnen

Zoals eerder vermeld is het belangrijk dat je niet met een honger gevoel gaat slapen. Twee macrovoedingsstoffen zorgen voor een verzadigd gevoel. Vetten en proteïnen, het is dus belangrijk dat je niet naar koolhydraten grijpt vanaf het moment dat je honger krijgt. Zoals eerder beschreven werd zorgen koolhydraten voor een hoger cortisol niveau wat resulteert in een slechte slaap. 

  • Vast bioritme

Probeer steeds rond hetzelfde uur in bed te kruipen en rond hetzelfde uur op te staan zodat je jouw lichaam gewend maakt aan de vroege/late uren. In totaal zou je ongeveer 8 à 9u moeten slapen.

  • Have fun voor het slapen gaan

Het klinkt raar maar zeker bij mannen is seks het beste slaapmutsje. Na seks of zelfbevrediging komt er bij mannen in het lichaam een stof vrij die het inslapen zal bevorderen. Dus jullie weten wat te doen!

Een goede nacht toegewenst en weet dat een goede nachtrust gelijk staat aan een goed herstelproces wat zal resulteren in een optimaal prestatievermogen.

Heb je nog vragen omtrent dit artikel contacteer dan Yente Dourte: Yente.dourte@motocrossmag.be