Published On: 19 december 2012

Vanavond kwam het bericht binnen dat Georges Jobe is overleden. Hij stierf op zijn 51e! Jobé had vijf MX wereldtitels op zijn naam en mag tot één van de allergrootsten in de sport worden gerekend. In 1980 was de Luikenaar zelfs de jongste wereldkampioen ooit  in 250 cc.Daarna volgde een nieuwe kwartliter kroon in 1983 en 500 cc wereldtitels in 1987, 1991 en 1992. Verder prijken er twee onderscheidingen als Sportman van het Jaar (’87 en ’92) en 9 Belgische titels op zijn palmares. Naast zijn lange loopbaan als GP crosser was hij ook actief als teammanager (FN Belgacom, KTM fabrieksteam en het geflopte Jobé-KTM team met Kevin Strijbos en Anthony Boissiere), supermoto-rijder, organisator en coach.

Ook in Engeland was en is  de eeuwige aanvaller erg populair bij fans. Daar zit zeker zijn beroemde dubbelsprong -tijdens de 500cc Grote Prijs in Hawkstone Park in 1984- over rivaal André Malherbe voor iets tussen. de fotograaf Nick Haskell legde het moment vast en die foto is uitgegroeid tot een van de meest iconische MX foto’s ooit. Schilder Rob Kinsey maakte op basis van die foto (hieronder) trouwens een heel mooi acrylwerk.

Met 28 GP zeges staat onze landgenoot op de 12de plaats in de ‘eeuwige ranglijst.’ Eén van Jobé’s grootste overwinningen was echter zijn typische vastberaden comeback na een verschrikkelijke crash in Dubai (2007) waarbij hij verlamd raakte. Georges Jobé bleef ook na zijn sportieve carrière een karakterman en een ongelofelijke doorbijter. Na jaren revalidatie werd hij weer zelfdstandig, maar in 2010 kreeg hij huidkanker die hij weliswaar overwon. Dit jaar kreeg de veelomstreden crosser af te rekenen met myelodysplasie, een vorm van leukemie. Een ziekte waaraan hij bezweek.

De Mxmag redactie wenst haar medeleven te betuigen aan de familie van Georges Jobé, zijn vrienden en supporters.