Published On: 22 april 2013

Het Grand Prix Circus was voor de tiende maal te gast op het prachtige circuit van Sevlievo. Dat verdiende een feestje, maar de festiviteiten werden overschaduwd door het dramatisch aantal deelnemers in de MX1 klasse. Ook al werd Bulgarije een van de betere MX1 Grand Prix’s van het seizoen toch kon dit niet verhinderen dat vele fans met een zure smaak achterbleven. Slechts 20 jongens meldde zich op Sevlievo om in de MX1, de koninginnenklasse, deel te nemen. Een nieuw dieptepunt in het moderne Grand Prix motocross. Dat vond ook Jennifer Dick de persvrouw van Honda Europe Off-road.

Velen waren van oordeel dat het halve “lege” starthek de schuld was van het beleid van promotor Youthstream. Een beleid waarin piloten moeten betalen om te mogen aantreden in de Grand Prix’s. Een beleid dat onder anderen ook kwalificatiegeld en prijzengeld afschafte en komaf maakte met open kwalificaties. Er waren er natuurlijk ook die een hele andere mening hadden, zo schoof onze collega Alex Hodgkinson van MX-Pure.com de zwarte piet naar de teams en de merken.

Waarom vraagt u zich af? Deze hebben namelijk vorig jaar geijverd voor een 108% regel. Een regel die er nu voor zorgt dat extreem trage piloten niet meer afzakken naar de GP’s. Dit, met alle respect, opvulsel is niet meer bereid te betalen als ze enkel de vrije training en kwalificatieheat mogen rijden. Met andere woorden de teams, merken en kortom de industrie heeft het “starthekvulsel” weggejaagd!

Nu wie echt de schuldige is, daar zal iedereen wel zijn mening en idee over hebben. Maar wat zouden de oplossingen kunnen zijn? We zagen velen dit weekend met heimwee tweeten over de tijd dat je met snelle tijden de poorten tot een Grand Prix opende, over de tijd toen kwalificeren nog moeilijk was i.p.v. +/-1200 euro overschrijven.

Zouden open kwalificaties, het afschaffen of verminderen van inschrijvingsgeld en het afschaffen van commercieel oninteressante GP’s een oplossing kunnen zijn? Zou het Grand Prix gebeuren dan Nicolas Aubin, Jeremy Delincé, Frederik Norén, Milko Potisek, Brad Anderson, Seb Pourcel, Cedric Soubeyras, Anthony Boissiere, Greg Aranda, Marcus Schiffer, Billy Mackenzie en andere naar hun kunnen lokken? Kerels die nu in andere competities uitkomen omdat ze niet willen of kunnen betalen.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: MotocrossMX1.com