Published On: 18 februari 2018

Naast de laatste wedstrijd in het Italiaans kampioenschap was er vandaag ook een voorbereidingswedstrijd, op het aankomende Wereldkampioenschap, in Frankrijk! Zoals je kon verwachten stonden daar heel wat Fransen aan de start maar naast de lokale helden stonden er ook echt wel een ijzersterk veld aan de start die het konden proberen om ene Jeffrey Herlings moeilijk te gaan maken.

Het was echter allen verloren moeite. Dat liet de Nederlander al snel zien in de kwalificatie waarin hij een ronde liet optekenen die maar liefst twee seconden sneller was dan de eerste achtervolger Shaun Simpson. Als fans zich nog enige illusies maakte na deze kwalificaties, waren ze er na de eerste reeks dan echt wel aan voor de moeite.

Daarin zagen we de KTM piloot met twaalf seconden voorsprong op Shaun Simpson de reeks winnen. Achter hem waren er gelukkig wel nog piloten aan elkaar gewaagd. Zo zagen we dat Shaun Simpson maar net die tweede plaats wist te behouden voor Clément Desalle. Dit podium bleef Max Anstie, Jeremy Seewer en de “Man in Black” Benoit Paturel voor.

De man in black in black

De Fransman, ondertussen gekend als professionele ruiten uitgooier, kwam in Lecapelle Marivalle uit op een honda met zwarte plastic met zwarte Leath kleding en met Bhir als genoteerde sponsor op de inschrijvingslijst. Dat Benoit Paturel op Honda reed maakt, nu met zowel Brian Bogers als zeer waarschijnlijk Tim Gajser in de blessure hangmat, één en ander mogelijk. Denkt u ook niet?!

Terug naar de wedstrijd dan maar, waar we in de tweede manche zo ongeveer een kopie kregen van de eerste. Een impressionante Jeffrey Herlings die duidelijk aan z’n tegenstand maakt dat het WK voor hen misschien nu al verloren is! Nu was de eer van “best of the rest” echter niet weggelegd voor Shaun Simpson, maar wel voor Clément Desalle. De Belg eindigde op negen seconden van Jeffrey Herlings, en voor Max Anstie, Harri Kullas en Kevin Strijbos! Deze laatste kwam na zijn gebroken sleutelbeen zo’n drieweken geleden terug in competitie en deed dit met een dertiende plaats in de eerste manche en een zeer knappe vijfde stek in de tweede manche!

De MX2 Klasse, een Aussie feest!

Tijdens de kwalificatie leek het dan de regerende wereldkampioen Pauls Jonass, voor een demonstratie ging gaan in Frankrijk. Met een tijd die meer dan twee seconden sneller was dan eerste achtervolger Thomas Kjer Olsen leek dan ook een maatstaf gezet. In de eerste manche leek deze demonstratie verder gezet worden met de Let die de reeks naar zich toetrok voor de Australiërs Hunter Lawrence en Jed Beaton en dat met een straat voorsprong. Maar in de tweede manche wist Hunter Lawrence het momentum te switchen met ronde tijden die duidelijk een heel pak sneller lagen dan de concurrentie trok hij het laken naar zich toe voor Jacky Martens protegé Thomas Kjer Olsen en die andere Aussie Jed Beaton! Pauls Jonass die slechts zesde finishte, achter Adam Sterry en Brian Hsu, zag met deze slechte de dag overwinning als water door de vingers glippen.

Wat met de laaglanders?!

In de MX2 klasse kwamen enkel Jago Geerts, Bas Vaesen en Lars Griekspoor in actie. De Belg Jago Geerts van het KEMEA Yamaha team deed het degelijk met een tiende en een negende stek, goed voor negende plaats algemeen. Daarmee was hij de beste laaglander voor 114 HRC Gariboldi piloot Bas Vaesen die slechts een teleurstellend 17 en 11 de stek liet optekenen voor een 13de algemeen. Lars Griekspoor finishte in beide manche éénentwintigste.

De 450cc Klasse had naast de alreeds vernoemde Kevin Strijbos en Clément Desalle ook nog héél wat andere jongens uit onze lagelanden aan de start. Zo zagen we Jeremy Delincé een zeer sterke wedstrijd rijden met een knappe elfde en tiende plaats wist de KMP Honda piloot een tiende plaatst algemeen te scoren.

Wie ook een sterke prestatie liet optekenen was Ken De Dycker, de voormalige MXGP piloot wist zich als zesde te kwalificeren en kwam in de eerste manche als twaalfde over de finish. Helaas kwam er in de tweede manche geen vervolg door pech.

De voormalig Franse MX2 kampioen Damon Graulus die zijn debuut maakte voor het JPM Suzuki team deed het in zijn eerste wedstrijd op z’n Suzuki met een 17de en 14de plaats.

Ook aanwezig in Frankrijk was Kevin Fors, hij scoorde in de eerste manche een vijftiende plaats maar kwam in de tweede manche niet aan de finish. Wie ook pech kende was Jilani Cambré hij viel halfweg de eerste manche uit en we zagen hem niet meer terug in de tweede reeks. Helaas geen resultaten dus voor Jilani Cambré.

Iets dat ook geld voor Glenn Coldenhoff. De Nederlander wist zich als derde te kwalificeren maar dat was meteen zijn hoogtepunt van zijn dag. In de eerste manche zagen we hem alreeds na zes ronden uit de wedstrijd verdwijnen en in de tweede manche zagen we géén GC259 aan de start.

Resultaten Lacapelle Marival[one_half]MX1 Reeks 1
1. Herlings, Jeffrey (NED, KTM)
2. Simpson, Shaun (GBR, YAM)
3. Desalle, Clement (BEL, KAW)
4. Anstie, Max (GBR, HUS)
5. Seewer, Jeremy (SUI, YAM)
6. Paturel, Benoit (FRA, HON)
7. Paulin, Gautier (FRA, HUS)
8. Desprey, Maxime (FRA, KAW)
9. Kullas, Harri (EST, HUS)
10. Valentin, Anders (ESP, HUS)
11. Delince, Jeremy (BEL, HON)
12. De Dycker, Ken (BEL, KTM)
13. Strijbos, Kevin (BEL, KTM)
14. Boog, Xavier (FRA, HON)
15. Fors, Kevin (BEL, HUS)

MX2 Reeks 1
1. Jonass, Pauls (LAT, KTM)
2. Lawrence, Hunter (AUS, HON)
3. Beaton, Jed (AUS, KAW)
4. Olsen, Thomas Kjer (DEN, HUS)
5. Sterry, Adam (GBR, KAW)
6. Watson, Ben (NZL, YAM)
7. Vialle, Tom (FRA, HUS)
8. Boisrame, Mathys (FRA, HON)
9. Clochet, Jimmy (FRA, SUZ)
10. Geerts, Jago (BEL, YAM)
11. Hsu, Brian (GER, KAW)
12. Goupillon, Pierre (FRA, KAW)
13. Brylyakov, Vsevolod (RUS, YAM)
14. Haarup, Mikkel (DEN, HUS)
15. Aubin, Arnaud (FRA, SUZ)[/one_half] [one_half_last]MX1 Reeks 2
1. Herlings, Jeffrey (NED, KTM)
2. Desalle, Clement (BEL, KAW)
3. Anstie, Max (GBR, HUS)
4. Kullas, Harri (EST, HUS)
5. Strijbos, Kevin (BEL, KTM)
6. Simpson, Shaun (GBR, YAM)
7. Seewer, Jeremy (SUI, YAM)
8. Paulin, Gautier (FRA, HUS)
9. Paturel, Benoit (FRA, HON)
10. Delince, Jeremy (BEL, HON)
11. Valentin, Anders (ESP, HUS)
12. Boog, Xavier (FRA, HON)
13. Desprey, Maxime (FRA, KAW)
14. Graulus, Damon (BEL, SUZ)
15. Bengtsson, Jonathan (SWE, KTM)

MX2 Reeks 2
1. Lawrence, Hunter (AUS, HON)
2. Olsen, Thomas Kjer (DEN, HUS)
3. Beaton, Jed (AUS, KAW)
4. Sterry, Adam (GBR, KAW)
5. Hsu, Brian (GER, KAW)
6. Jonass, Pauls (LAT, KTM)
7. Boisrame, Mathys (FRA, HON)
8. Watson, Ben (NZL, YAM)
9. Geerts, Jago (BEL, YAM)
10. Pichon, Zachary (FRA, KTM)
11. Vaessen, Bas (NED, HON)
12. Brylyakov, Vsevolod (RUS, YAM)
13. Haarup, Mikkel (DEN, HUS)
14. Vialle, Tom (FRA, HUS)
15. Roussaly, Julien (FRA, KTM)[/one_half_last]