X

Revolutie in BK motorcross!

We hebben in Europa enkele nationale kampioenschappen die op heel hoog niveau staan. Het ONK MX2 is er daar eentje van, maar in de MX1 is het Belgisch kampioenschap motorcross toch een klasse apart.  Ondanks die topstatus blijven de BMB en de organisatoren niet op hun lauweren rusten. Voor komend seizoen zijn er namelijk heel wat veranderingen op til.

Nieuwe BK promotor

Om te beginnen heeft de Belgische bond een nieuwe promotor voor het kampioenschap gevonden. Het gaat om een communicatiebureau dat zowel actief is in de reclame als in evenementen en sport. Daarmee heeft de BMB een partner gevonden die de organiserende clubs moet helpen om het BK verder uit te bouwen.  Achter de schermen wordt ondertussen nog hard gewerkt om -zoals dat mooi heet – het ‘package’ zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Wat wel vast staat is een totaal nieuwe wedstrijdformule voor de MX1/open klasse:

  • ’s morgens 15 min. vrije training
  • kwalificatierace van 12 min + 1 ronde, de top 30 is rechtstreeks geplaatst.  De organisatie mag 5 wildcards aanduiden.
  • 2 reeksen van 30 minuten + 1 ronde

Het BK Motorcross kwam de afgelopen jaren steeds vaker op TV

Nieuwe naam: MX Pro Series

In de communicatie en het opzet rond het BK zal erg veel aandacht besteed worden aan een leuke uitstraling voor een groot publiek. Daarom moet het kampioenschap nog aantrekkelijker worden voor gezinnen en sportfans die (nog) niet wekelijks naar de cross gaan. Als onderdeel van deze oefening verandert ook de naam van het kampioenschap. Na een hele resem Trophies (van o.a. Johnson over L&M, Lotto en tot slot de United Telecom Trophy) zal het Belgisch kampioenschap voortaan door het leven gaan als de ‘MX Pro Series.’ Het klinkt in ieder geval cool! Randanimatie en of optredens moeten voor extra ambiance zorgen… Naar alle verwachting zal de nieuwe promotor over enkele weken het volledige plaatje toelichten tijdens een persconferentie.

Geen aparte Inters MX2 klasse

De Belgische Motorrijders Bond maakte eerder al bekend dat de titel Belgisch kampioen Inter B in 2010 wordt geschrapt. Ook de aparte prijzenpot voor niet-elite rijders verdwijnt. Wel wordt het prijzengeld dat vroeger voorzien was voor de derde reeks bij de Inters open gebruikt om een eindpremie te verdelen over de eerste 10 in het kampioenschap. Op zich een mooi idee om rijders aan te moedigen zich te engageren voor het volledige kampioenschap. Al is het natuurlijk wel een loodzware opdracht voor niet GP-rijders om zich in die top 10 te rijden… Begin er maar aan met een resem fabrieksrijders aan de start!

Op 26 en 27 juni mag je weer een pak volk verwachten in Kester

Tijdens de BK inters wedstrijden zullen de Inters MX2 samen rijden met de Nationalen MX2. Zoals dat in 2006 eerder het geval was. Het volledige overzicht van reglementswijzigingen vind je hier.

Credit foto’s: CDS & Pixelpony

[TABLE=10]