X

5 minuten met… Tyla Rattray

De MX2 wereldkampioen van 2008 verliet vorig jaar Europa om zijn droom achterna te gaan in de states. Na een eerste outdoor kampioenschap die hij met vallen en opstaan doorkwam is het straks tijd voor zijn vuurdoop in het hele SX gebeuren. Tijd dus om eens een balans te maken van het voorbije jaar en wat de toekomst moet brengen.

Tyla, het is nu een jaar geleden dat je het koude België wisselde voor het warme SoCal, valt het daar wat mee?
TR: Zeker ! Het grootste verschil is dat het hier altijd goed weer is en dat je altijd kan gaan rijden als je zin hebt. In de zomer komt het dan iets te warm maar dan gaan we gewoon vroeg naar de omloop om op tijd terug te zijn en de grootste hitte te ontlopen.

Je bent vorig jaar gestart in de outdoor races, was het een groter verschil dan je gedacht had?
TR: Weet je, hier in de states zijn er vele goeie rijders maar uiteindelijk is racen op het hoogste niveau nooit gemakkelijk, in Europa niet en ook hier niet. Maar ik heb mij geamuseerd in mijn eerste seizoen en ik weet zeker dat ik dit jaar veel beter voorbereid zal zijn voor de wedstrijden. Ik ken nu mijn tegenstanders, de omlopen , het team en de motor een stuk beter en het zijn zo’n kleine dingen die het verschil kunnen maken, dus voor mij mag het 2010 seizoen zeker starten !

Door je duimblessure waren alle titelkansen weg, maar zag je jezelf meestrijden voor de titel met Pourcel en Dungey zonder die blessure ?
TR: Chris en Ryan waren echt snel dit jaar. Ik lag derde in het kampioenschap op het moment dat ik mij blesseerde aan de duim, en ik had net het gevoel dat ik veel beter begon te rijden. Ik zag er naar uit om mij te mengen in het duel met hen maar in Red Bud ging ik eraf en moest ik aan de kant met een gebroken linkerduim. De blessure kwam echt op het slechtst mogelijke tijdstip, en ik was dan ook vrij ontgoocheld hiermee.

Afgelopen weekend ging het SX Kampioenschap van start in Anaheim, voor jou start het waarschijnlijk in Indianapolis ?
TR: Yep, ik ga dit jaar het East Coast kampioenschap rijden en ik kijk er enorm naar uit. Het zal mijn eerste SX kampioenschap zijn en ik wil vooral veel bijleren. Het wordt zonder twijfel fun!

Je hebt weinig achtergrond en ervaring in SX wedstrijden. Hoe heb je dat aangepakt om de trainingen te beginnen ?

TR: Ik ben gestart met trainen op de test track van Kawasaki en gaandeweg veel bijgeleerd. Ik ben omringd met een super team die altijd klaar staat en ook mijn teamgenoten waren een grote hulp. Het zijn allen toppers die meestrijden voor de overwinningen en titels, dus van hen kan ik veel opsteken. Ik was enigszins wel wat verwonderd dat zo vlot ging om het goeie ritme te vinden maar de testtracks helpen hier echt veel bij. Ik heb een goed gevoel en ik ben benieuwd wat het zal geven in de wedstrijd.

Wat zijn de ambities voor 2010 ?

TR: Ik wil dit jaar rijden voor wat ik waard ben. Ik weet wat ik kan en ik wil mij alleen bekommeren over mezelf en hard werken. Het belangrijkste is gespaard blijven van blessures. In SX wil ik zoveel mogelijk rondes rijden en regelmatig zijn, elke race progressie maken is hier het belangrijkst. In het outdoorkampioenschap wil ik echter meestrijden voor de titel en overwinningen.

Heb je tenslotte nog een boodschap voor jouw Belgische en Nederlandse fans?

TR: Ik wil graag iedereen bedanken voor de support die ik nu nog altijd krijg. Ik mis de wedstrijden in Europa alleen al voor de fans maar ik hoop velen van jullie toch dit jaar eens terug te zien op een SX of een National. Voorts wens ik iedereen een fantastisch 2010!

Foto’s : CDS / StylaMX.com