X

David Vuillemin over het AMA Supercross kampioenschap

Toegegeven  zijn GP-seizoen 2009 was wellicht een brug te ver, maar Vuillemin blijft één van de beste Europese Supercrossers ooit. De ‘Cobra’ was in 1999 wereldkampioen Supercross. Hij werd maar liefst vier keer ‘King of Bercy’ en werd in de States drie keer vice-kampioen SX, waaronder tweemaal na de ongenaakbare McGrath, in 2000 en 2002. Met andere woorden, “DV” weet waarover hij praat. Mxmag vroeg de Fransman om een analyse te maken van de belangrijkste rijders.

James Stewart tijdens de Anaheim 1 persdag. Let op de zwarte Nike Air Max laarzen!

James Stewart en de Fosbury flop

David Vuillemin: “Ken je (Dick) Fosbury? Die kerel die een revolutie teweegbracht in het hoogspringen met zijn Fosbury Flop. Wel, Stewart heeft hetzelfde gedaan in onze sport. James doet ongelofelijk dingen op een motor, Hij verlegt de grenzen. Ik ben zondermeer een grote fan! Dat zou ik ook zijn als ik geen prof was geweest. Nu ben ik het zelfs nog meer, want ik heb zelf op het hoogste niveau gereden en ik weet hoe moeilijk de circuits zijn. Vaak ben ik nu nog verbaasd door zijn manier van rijden. Stewart is atletisch sterk, hij is super ambitieus en daarnaast zie je ook dat hij in zijn leven al héél veel uren op de motor heeft gereden, van jongs af aan.”

Winnen of crashen!

“Bovendien heeft hij een visie op supercross die anders is, hij is echt uniek. Kijk maar naar de manier waarop hij springt. Of hoe hij bepaalde obstakels in één keer pakt waar alle anderen in drie keer overgaan. Of hoe hij nooit met zijn vingers aan zijn hendels zit, hij houdt altijd zijn stuur vast. Dat doet niemand anders. Een ander voorbeeld. Over zijn hele loopbaan heeft Stewart statistisch gezien bijna elke race gewonnen waarin hij niet viél! Of het nu in de 80cc, 125cc of op een 450cc is. Kortom Stewart is ook in 2010 dé te kloppen man.”

Regelmatig als een Zwitsers uurwerk: Chad Reed.

Chad Reed en de anderen

“Op dit moment is Chad Reed de enige die met Stewart in de clinch kan gaan. Vooral dan gezien over de duur van het kampioenschap, doordat hij kan profiteren als Stewart in de fout gaat. Daar zie ik dit seizoen geen verandering in komen. Ik vraag me ook af hoe fris Reed is, na een lang seizoen in Amerika gevolgd door het Australiasian SX-kampioenschap. Aan de andere kant heeft Reed zo wel kunnen wennen aan zijn nieuwe Kawasaki in wedstrijdomstandigheden. Ik denk niet wat we nu nog iets gaan merken van aanpassingsproblemen, Reed zal er wel staan.”

“In Ryan Villopoto zie ik niet meteen een uitdager voor Stewart. Villopotois technisch te beperkt. Hij lijkt in dat opzicht veel op Ricky Carmichael. Die had wel een waanzinnig doorzettingsvermogen en een uitstekende mentaliteit. Dat zie ik minder terug bij Villopoto. Wie weet kan Christophe Pourcel wél de confrontatie met Stewart aan als hij in 2011 op een 450 zit.”

Credit foto’s: Supercross.com & Olivier Evrard