BK Enduro 2010: De transfers!

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Het is nog meer dan een maand wachten vooraleer het BK Enduro 2010 van start zal gaan. Stilaan echter krijgen we een beeld op de machtsverhoudingen binnen de Inters klasse.Nu al wordt duidelijk dat de meeste wedstrijden van het BK Enduro zullen ontaarden in een prestigestrijd om de zege in de “Scratch”.  In de Scratch tellen de tijden van de Inters uit alle klassen mee. Met nogal wat sterke namen in zowel de E2- als de E3-klasse mogen we ons aan spannende wedstrijden verwachten. Niet minder dan 7 merken zullen dit jaar officieel vertegenwoordigd zijn in het BK Enduro.Daarom even een stand van zaken in de drie Inter-klassen.

Wim Vanderheyden, een van de zeldzame Vlaamse endurotoppers.

Wim Vanderheyden: een van de zeldzame Vlaamse endurotoppers.

BK Enduro Inters E1

Cédric Cremer zal zichzelf niet opvolgen als Belgisch kampioen E1. De rijder uit de Oostkantons zoekt het voortaan in de E2-klasse. Met het vertrek van Cremer lijkt de titelstrijd in E1 aan spankracht te winnen.

Voornaamste nieuwkomer in het BK E1 wordt allicht Thierry Klutz. De Luikenaar koos na overleg met Husqvarna Benelux voor de lichtste Inter klasse. Klutz taak is winnen met de gloednieuwe Husqvarna TE 250. Klutz zal hoogstwaarschijnlijk niet alleen een rol gaan spelen op de specials, maar ook daarnaast. De regerende kampioen van België bij de Inters E2 organiseerde de voorbije jaren al de Enduro van Esneux. Klutz zou zijn ervaring als rijder en organisator willen aanwenden in de promotie van het BK  Enduro. Momenteel lopen daarover nog onderhandelingen tussen Klutz’s organisatie TKSO en de Belgische Motorrijdersbond.

Gas Gas Belgium trekt dan weer de kaart van Jerôme Martiny. Martiny zal op de eveneens nieuwe EC 250 4T uitkomen.

Ex-crosser en Enduro Inter Raphaël Leclercq draagt tegenwoordig de pet van teammanager. Leclercq laat als HM Moto verdeler twee Inters E2 op de Italiaans-Japanse motoren uitkomen. Scherpenheuvelnaar Roel Verpoorten krijgt Christophe Pierson als ploegmaat bij Leclercq HM.

Steve Goblet, de jongere broer van Jean-François, zien we aan de start op één van de weinige tweetakten. De Luikenaar zal immers voor rekening van TM Racing Belgium een TM EN 125 over de spécials jagen.

Het Spaanse Rieju is een nieuwkomer in het BK Enduro. Het is Jonathan Piette, die met de Rieju Marathon 250 op zoek gaat naar snelle tijden.

BK Enduro Inters E2

België’s enige vaste WEC-deelnemer, Jean-François Goblet, rijdt dit seizoen in de kleuren van Yamaha-importeur D’Ieteren Sport . Goblet’s hoofddoel is weliswaar het WK, maar “Jeff” zal ook in een aantal Belgische proeven te zien zijn. Een andere Yamaha WR 450 rijder is Fabrice Debroux. Debroux komt uit voor MB Racing uit Sambreville.

Cédric Melotte richt zich in 2010 voor het eerst volledig op het Enduro. De Namenaar zal net als Goblet maar part-time aantreden in het BK. Melotte rijdt op een Gas Gas EC 250.

Nieuwkomer Cédric Cremer behoort meteen tot het kransje favorieten voor de titel bij de Inters E2. Cremer blijft bij KTM Belgium maar zit nu dus  op een EXC 450.De lancering van de Suzuki RMX 450 betekent dat Suzuki eindelijk een gehomologeerde enduromotor in het gamma heeft. Ex-MCLB crosser Tom Frison mag het potentieel van die motor aantonen in de Belgische Enduro’s. Frison’s motor wordt ingezet door MX Action met steun van Suzuki Belgium.

Kevin Gauniaux, één van de favorieten bij de Inters E3.

Kevin Gauniaux, één van de favorieten bij de Inters E3.

BK Enduro Inters E3

In de zwaarste enduroklasse heeft Gas Gas Belgium met Kevin Gauniaux en Patrick Caps twee serieuze troeven achter de hand. Caps lijkt echter geen kanshebber op de titel aangezien hij maar een beperkt programma zou afwerken. Gauniax daarentegen, doet dit wel en kan bovendien al bogen op een mooi palmares in het BK Enduro. Beide rijders komen uit op een Gas Gas EC 300.

Wim Vanderheyden strandde vorig jaar op een tweede plaats in het BK E1. Dit seizoen mikt Vanderheyden echter op de E3 titel. De rijder van AMC Dworp doet dat nog steeds  voor rekening van Husaberg Belgium op een Husaberg, of wat had u gedacht?

Tenslotte start oudgediende Fred Mottin in E3 voor het DAM Racing KTM Enduro Team.

Bovenstaande lijst is nog niet volledig. In de komende weken zullen nog een aantal teams en rijders uit het Inter BK hun deelname bevestigen. Stay tuned!

Foto credits: MXMag.be en Patoun (Patrice Prévenaire)

Uw reacties