X

Nederlandse MX talenten: deel 2

In de introductie over de Nederlandse MX talenten hadden we het de vorige keer vooral over de structuur. We hebben ook gepraat over de factoren die een generatie crossers bepalen. In dit tweede deel laat Yves Devlaminck, de Belgische talentcoach voor MX, zijn licht schijnen over Lars van Berkel, Micha Boy-de Waal en Brian Bogers.

Devlaminck over Lars Van Berkel: “Ik herinner me nog de eerste keer dat ik Lars aan het werk zag. Een jaar of drie, vier geleden reed hij in België mee in Orp-le-Grand. Op dat moment was het verschil met een Damon Graulus of Donny Bastemeijer nog enorm. Van Berkel heeft op korte tijd echter veel terrein goed gemaakt. Hij zit nog niet zo lang op de motor, maar hij heeft wel een stevige achtergrond door zijn verleden als top BMX’er. Lars was in 2005 nog wereldkampioen BMX en dat merk je toch op de motor!”

Lars Van Berkel werd in het EK 85cc vorig jaar 4de.

“Eigenlijk kan hij op alle soorten ondergrond uit de voeten. Bovendien had hij al een jaartje EK ervaring en hij is ook athletisch gebouwd voor zijn leeftijd. Daardoor stond Van Berkel hoog op het favorietenlijstje voor het EK85cc vorig jaar. Ook voor mezelf overigens. Met die doelstelling is hij ook van gestart gegaan. Dat is niet helemaal uitgedraaid zoals hij wilde. In het begin van het seizoen heeft hij pech gehad, technische probleempjes ook. Daarna is hij zelf een beetje de mist ingegaan. Wellicht speelde die druk om voor een grote titel te rijden mee. Bovendien kreeg Lars een mentale tik toen bleek dat die Sloveense jongen, Tim Gasjer, verrassend sterk was. Ik ben er zeker van dat er meer had ingezeten voor Van Berkel. Positief was dan weer dat hij de Nederlandse titel 85cc pakte. Lars stapt dit seizoen meteen over op een MX2 motor. Het is een grote stap van de 85cc. Al kan het net zo goed positief uitdtraaien. Ik vind het sowieso verstandig dat ie deze winter veel op een 125 tweetakt heeft gezeten. Zijn groeimarge blijft bovendien groot, want door zijn late start in de cross heeft hij er totnogtoe relatief weinig uren motor opzitten.”

Over Micha-Boy De Waal: “Micha is een echte karakterkerel. Lossen staat absoluut niet in zijn woordenboek! Nog liever valt hij dan dat hij tweede wordt. Net zoals Lars heeft hij zijn lichaamsbouw mee, fysiek heeft hij veel kwaliteit in huis. Ik zag ‘m tijdens de Master Kids in zijn eerste jaar 85cc. Toen viel ie nog niet op. De Waal heeft zich echter goed ontwikkeld. Hij kan hard in het zand én op het harde.”

Eentje zoals we ze graag zien, Micha-Boy De Waal is een doorzetter.

“Positief is ook dat hij veel Supercross heeft getraind, daar zal hij zeker de vruchten nog van plukken. De mensen rond Micha gaan er helemaal voor en dat is ontzettend motiverend Er zijn geen geheimen om aan de top te komen. Hard,constant werken en in jezelf investeren worden uiteindelijk beloond. In 2010 gaat hij opnieuw voor het EK 85cc. Met een jaar ervaring is hij nu één van de titelfavorieten want in 2009 liet hij zich al geregeld vooraan zien en werd hij vijfde na Van Berkel. Het is moelijk in te schatten hoeveel progressiemarge hij nog heeft. Hij heeft wel veel karakter en het is in ieder geval een talent dat ver kan komen.”

Over Brian Bogers: “Brian heeft een traject afgelegd dat typisch is voor deze generatie.  Hij deed vorig jaar al ervaring op in de ADAC en het EK. Toch is hij op dit moment nog een zandspecialist pur sang. Wat Bogers tijdens de triple EK in Valkenswaard liet zijn was knap (noot: Brian werd tweede in de 85cc), maar omdat soort prestaties regelmatig neer te zetten moet hij aan z’n techniek blijven werken.”

Grizzly Racing rijder Brian Bogers hoog in de Italiaanse lucht.

“Vorig jaar viel me wel op dat hij een goede houding heeft op de motor.  Ik schrok dan ook toen ik hem in januari terug zag tijdens de indoorcross in Goes: Brian is deze winter flink gegroeid! Hij is nu misschien zelfs wat te groot voor de 85cc, maar dat zal moeten blijken hoe hij daar mee omgaat. Die groei is tricky voor jonge topsporters omdat je gevoeliger bent voor blessures. Als hij weer het EK 85cc doet, zie ik hem wel ver komen.”

In deel 3: Davy Pootjes, Bobby Zundorf, Nigel Blömer, Luca Nijenhuis, Bas Vaessen en Christian De jong

Credit foto’s: Per Friske, familie Bogers