Seizoensstart: MCLB voor dummies

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

MCLB (Motorcross Liefhebbers bond) ontstond uit de samensmelting van twee federaties, de West-Vlaamse MCB en de Oost-Vlaamse BLB. MCLB is dan ook vooral in West- en Oost-Vlaanderen actief maar de kalender telt ook een aantal wedstrijden in Vlaams-Brabant en een in Zeeland (NL). De MCLB-rijders komen dan ook hoofdzakelijk uit bovengenoemde provincies, al heeft de federatie ook heel wat Waalse (voornamelijk uit Henegouwen) licentiehouders.

Tijdens een wedstrijddag van MCLB komen 18 klassen verdeeld over motoren, quads en zijspannen aan de start. Dat betekent in de praktijk dat sommige motorklassen samen rijden. De quad- evenals de zijspanklasse is zodanig opgezet dat zowel beginnende als ervaren rijders tegen mekaar uitkomen. Een gewone wedstrijddag wordt altijd afgesloten met een Superfinale waarin zowel Inters als Nationalen uitkomen.

MCLB werkt ook nauw samen met jeugdfederatie VJMO. De VJMO-rijdertjes kunnen doorgaans zaterdag aan de slag op het circuit waar ‘s zondags de wedstrijd van MCLB plaats vindt.

Een interview met MCLB-voorzitter Willy Aper vind je hier.

Christophe Descamps: altijd vooraan te vinden bij de Inters MX1 van MCLB.

Algemene info:

Maatschappelijke zetel:             MCLB vzw, Rennemonde 6, 9700 Oudenaarde

Voorzitter:                        Willy Aper

Secretariaat:                        Ronny Van Hauteghem, Rennemonde 6,9700 Oudenaarde

Tel.: 055 30 14 64, E-mail: mclb.secretariaat@telenet.be

Sportcommissie:                        Jürgen Van Den Houwe, Gasthuisstraat 40, 1760 Roosdaal

Tel.: 054 32 81 33, E-mail: mclb.sportcommissie@skynet.be

Bondsblad:                        MCLB Magazine (tweemaandelijks)

Website                                    http://www.mclb-vjmo.be

Hier vind de volledige MCLB kalender, Jurgen Wybo geeft de top 3 van zijn favoriete wedstrijden:

1)     Pamel: “Pamel is elk jaar het decor voor de finale bij de Inters in het MCLB-kampioenschap. Het is, in mijn ogen althans, het mooiste circuit op de hele MCLB-kalender. De ondergrond is relatief hard, maar je hebt er wel voldoende grip. Je kan het op dat gebied het best vergelijken met Kester, dat trouwens maar een paar kilometer verderop ligt. De lay-out van het circuit is vrij technisch met veel hoogteverschillen en ook wel wat springwerk op natuurlijke obstakels. Een aanrader voor de fans want er is altijd spektakel te beleven in het Pajottenland.”

2)     Middelkerke: “Middelkerke is echt een klassieker in het amateurmotorcross. Doordat de wedstrijd midden in de zomervakantie vlak bij de Kust gereden wordt, is er altijd veel publieke belangstelling. Bovendien zakken er vaak toppers uit andere federaties naar Middelkerke af. De club probeert altijd een spectaculair circuit met veel sprongen aan te leggen. Je voelt dat ze er hard aan werken.”

3)     Lichtervelde: “Een organisatie van mijn eigen club, MC Avanti. Ook in Lichtervelde proberen ze er altijd het beste van te maken. Er wordt altijd werk gemaakt van een goed circuit. Bovendien beginnen de finales van het MCLB-kampioenschap altijd in Lichtervelde, wat toch voor een beetje extra spanning zorgt.”

Wie kan Steve Seronval kloppen?

Reeksindeling:

–        Recreatierijders (met dagvergunningen)

–        Beloften MX 2

–        Nieuwelingen MX 2

–        Nieuwelingen MX 1/3 A

–        Nieuwelingen MX B + C Open

–        Nationalen MX 2 + MX 1/3

–        Inters MX 2 + MX 1/3 + B Open

–        Quads Open + Beloften

–        Juniors MX 2

–        Juniors MX 1/3

–        Zijspannen/Sidecars A+B

–        Superfinale: Inters MX 2+ MX 1/3 + B – Open +Nationalen MX 2 –MX 1/3


Credit foto’s: CDS & Gino Coghe/MXfotorama
Meer over de geweldige, échte ‘Voor dummies’ reeks vind je hier.

Uw reacties

Ook te lezen

 • Maxime Renaux telt al 71 punten voorsprong

  Maxime Renaux telt al 71 punten voorsprong

  Maxime Renaux – die weer heel regelmatig en slim voor de dag kwam – vergrootte zijn voorsprong opnieuw in Riola Sardo. De Fransman, die tweede eindigde in het diepe Sardijnse …
 • Tim Gajser: in de race om de titel telt elk punt

  Tim Gajser: in de race om de titel telt elk punt

  De Sloveen had nog een comfortabele marge van 28 punten toen hij afreisde naar Riola Sardo maar moest lijdzaam toezien hoe die voorsprong in rook opging. Het was een moeilijk …
 • Jenairo Beerens tevreden met optreden

  Jenairo Beerens tevreden met optreden

  De EMX65 finale van Jenairo Beerens is goed verlopen. De Limburger werd vijfde op het zandcircuit van Riola Sardo! De KTM-rijder werd vijfde en zevende tijdens de manches. De overwinning …
 • Van der Mierden pakt zijn derde op een rij

  Van der Mierden pakt zijn derde op een rij

  Zonder twijfel is Sven van der Mierden de man in vorm. Na Eersel en Harfsen heeft de GasGas-rijder ook de wedstrijd in Reusel gewonnen. De Brabander wist beide manches te …