X

Seizoensstart: VBM voor dummies

Op een heldere en beknopte manier, voor dummies dus, stellen we de verschillende federaties in België en Nederland voor. Na de MCLB is de Vrije Belgische Motorcrossfederatie, of VBM voor.

De VBM werd in 1966 in het leven geroepen als Vrije Belgische Motorsport Vereniging. Een naam die later werd gewijzigd in Vrije Belgische Motorcrossfederatie. Anno 2010 is de VBM vooral actief in de provincie Limburg, maar er worden ook wedstrijden georganiseerd in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Luik. Dit jaar staan er ook twee wedstrijden in Nederland op de kalender. De licentiehouders van VBM komen dan ook grotendeels uit dezelfde provincies. Het feit dat VBM op een relatief groot actieterrein organiseert houdt ook in dat er een grote diversiteit aan circuits wordt aangeboden. Dat aanbod varieert van pure zandcircuits in Noord-Limburg over glooiende omlopen in Haspengouw tot harde banen in het Luikse.

Jan Lauryssen wil dit jaar het mooie weer maken bij de VBM.

Het VBM seizoen wordt steevast voorafgegaan door de motorwijding in het Vlaams-Brabantse bedevaartsoord Scherpenheuvel. Tijdens een VBM-zondag komen rijders uit 15 verschillende klassen aan hun trekken. Daarvan zijn 13 klassen gereserveerd voor motoren, de twee overige zijn quad klassen. De dag voor een VBM-wedstrijd kunnen de jeugdrijders van de federatie terecht op hetzelfde circuit als de volwassen rijders.

Een interview met VBM-voorzitter Jos Diaz lees je hier.

Algemene Info:

Maatschappelijke zetel: VBM vzw, Nieuwdorpstraat 28, 3450 Geetbets
Voorzitter: Jos Diaz
Secretariaat: Nadia Vandenbroeck, Tel.: 0499 72 24 25, Email: vdbroecn@skynet.be
Sportcommissie: Valentin Clijsters, Tel.: 0476.50  06 24,  Email: vbm.sportcommissie@telenet.be
Website: http://www.vbmcross.be

Reeksindeling:

–        Beloften MX2
–        Nieuwelingen MX2
–        Nieuwelingen MX1/3 A
–        Nieuwelingen MX1/3 B
–        Nieuwelingen MX1/3 C
–        Masters Open
–        Quads A – B
–        Junioren MX2
–        Junioren MX1/MX3
–        Nationalen MX2 – Inters MX2
–        Nationalen MX1/3
–        Inters MX1/3 B
–        Inters MX1/3 A

Mike Vanderstraeten is één van de nieuwkomers in de VBM.

Kalender: De 2010 kalender van de VBM vind je hier

De favoriete wedstrijden van MXMag.be:

1)     Moresnet: Een pareltje van een circuit gelegen in een minstens even interessant dorp, vlakbij het Drielandenpunt. De wedstrijd vind elk jaar op Pinkstermaandag plaats. Naast de gebruikelijke VBM-rijders, zakken er ook nogal wat streekrijders naar Moresnet af. Ook bij de Inters zijn er elk jaar wel wat gastrijders met ronkende namen te bespeuren. Zo maakte vorig jaar Belgisch kampioen Enduro E1, Cédric Cremer zijn opwachting in Moresnet. Hij reed er voor een pak meer toeschouwers dan tijdens de gemiddelde BK Enduro.

2)     Hamont: De “Kiekoet” is en blijft een klassieker in Noord-Limburg. Een echt “Old School” zandcircuit met een bosgedeelte. Een circuit van een helaas zeldzaam geworden soort.

3)     Attenhoven: Het schoolvoorbeeld van een Haspengouwse omloop. Een hardere ondergrond en hellende vlakken. Niet super technisch maar wel fun!

Credit foto’s: CDS
Meer over de geweldige, enige echte ‘Voor Dummies’ reeks vind je hier.