X

Seizoensstart: VLM voor dummies

VLM vindt zijn oorsprong in Midden-Limburg waar een aantal motorcrossfanaten in 1965, Sport na Arbeid, een onafhankelijke motorcrossfederatie sticht. Na een paar jaar verandert de federatie van naam en gaat ze als BLM (Belgische Liefhebbers Motorrijdersbond) door het leven. In 1998 volgt dan de naamsverandering naar VLM (Vlaamse Liefhebbers Motorrijdersbond).

VLM wist in de loop der jaren ’80 en ’90 een ijzersterke reputatie op te bouwen als dé amateur motorcrossbond van België.  De hegemonie die VLM in de FAM- en Imba-confrontaties tentoonspreidt is daar een ijzersterk voorbeeld van. VLM heeft ondertussen de IMBA verlaten en concentreert zich volledig op het nationale gebeuren.

Dé topattractie van de VLM dit seizoen is tweevoudig wereldkampioen Sven Breugelmans.

Anno 2010 organiseert VLM wedstrijden in drie verschillende provincies. Het zwaartepunt van de VLM-kalender ligt in de provincie Antwerpen, daarnaast wordt er ook in Limburg en Vlaams-Brabant gereden. Een kaart op de VLM website geeft deze geografische spreiding mooi weer. Die geografische spreiding betekent ook een zekere diversiteit in circuits. In het Noorden van de provincies Antwerpen en Limburg doet VLM vooral zanderige omlopen aan.  De Vlaams-Brabantse circuits hebben dan weer een  hardere, leemachtige ondergrond.  Op een gemiddelde VLM-wedstrijddag kunnen rijders in 14 verschillende klassen aan hun trekken komen.

Algemene Info:

Maatschappelijke Zetel:             Linkhoutstraat 219a,  3560 Linkhout-Lummen
Tel.: 013/44 30 43, E-Mail: vlmbureel@scarlet.be
Waarnemend Voorzitter:            Eddy Houtmeyers
Voorzitter Sportcomissie:            Francis Bielen, Email: vlmsportcommissie@telenet.be

Reeksindeling:

– Recreanten en Vrijetijdsrijders
– Beloften MX2
– Nieuwelingen MX2
– Nieuwelingen MX1/3 A
– Nieuwelingen MX1/3 B
– Juniors MX2
– Juniors MX1/3
– Nationalen Open
– Inters Open (Inters A MX1/3 + Inters MX2 + Inters MX B Open)
– Zijspannen A en B
– Quads Open

Wesley Verheyen komt dit jaar bij de Inters MX2 van de VLM uit.

Kalender: De 2010 kalender van VLM vind je hier

De circuit top 3 van: Jelle Grade
Wie is er beter geplaatst om de VLM-circuits te analyseren dan huidig VLM Inters MX1/3 A kampioen Jelle Grade? De Betemo rijder geeft tekst en uitleg bij zijn drie favoriete circuits:

1)     Baal-Tremelo: “De wedstrijden op de Balenberg zijn voor mij echte thuiswedstrijden. Bovendien heeft de Balenberg dat beetje extra voor op andere circuits. Het is één van de weinige harde circuits op de VLM-kalender. Maar daarnaast is het ook een natuurlijke technische omloop. Het circuit is ook al jaren een publiekstrekker.”

2)     Balen: “Ik mag dan wel voor de Balenberg gekozen hebben als favoriete wedstrijd, toch ben ik eerder een liefhebber van zandcircuits zoals dat op de Keiheuvel. Een wedstrijd op de Keiheuvel zal altijd wel speciaal zijn, ook al rijden we in de VLM-cross daar wel niet over de volledige omloop. Toch weet organiserende club DIGA Racing er altijd iets speciaals van te maken. Voeg daarbij dat de massa altijd de weg naar de Keiheuvel weet te vinden en je hebt telkenmale geslaagde wedstrijden.”

Jelle Grade pakte vorig jaar de Inters MX1/MX3 titel bij VLM.

3) Lommel: “Als zandhaas voel ik mij natuurlijk ook op de Heeserbergen thuis. De wijzigingen die het circuit sinds enkele jaren heeft ondergaan vind ik wel geslaagd. Toch hou ik vooral van de GP-versie van de omloop. Vorig jaar reden we de finale van de MX-Rookie op vrijdag op het GP-circuit en dat was erg geslaagd.”

Credit foto’s: CDS, Willy Van Thillo/MTM-Racing
Meer over de geweldige, enige echte ‘Voor Dummies’ reeks vind je hier.