X

Red de Motorcross: Nieuwe acties!

Op 13 november 2009 vond in Brussel een optocht langs de bevoegde ministers plaats om het ongenoegen te uiten over de beslissing van Vlaams Minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege om de milieuvergunning van het Motorcross circuit ‘de Kiezelgroeve’ in Neeroeteren te vernietigen. Het was de druppel die de emmer liet overlopen want de sector had al een kalvarietocht van 10 jaar achter de rug met enkel vallen, zonder opstaan om het probleem van het tekort aan gereglementeerde trainingscircuits aan te kaarten bij de bevoegde overheidsinstanties.

Stand van zaken

Vragen vanuit de federaties en noodkreten van de verschillende Vlaamse Wereldkampioenen vielen in dovemansoren. De aanwezigheid van een massa motorrijders op 13 november in Brussel was het signaal voor de Vlaamse regering dat er nu dringend aan oplossingen moet gewerkt worden. Reeds de week na de optocht vond een parlementair debat plaats en kort daarna riep Vlaams Minister van Sport, Philippe Muyters, de provinciegouverneurs bij elkaar om hun huiswerk opnieuw te maken en tegen 15 maart verslag uit te brengen. Er werd ondertussen op provincieniveau opnieuw naar locaties gezocht en vergaderingen belegd.

Mickael Pichon in Neeroeteren, tijdens de MX1 GP in 2005.

Momenteel hebben we enkel uit Limburg positief nieuws met opnieuw de voordracht van de 4 reeds vroeger geselecteerde locaties: de huidige circuits van Lommel en Genk, een nieuw locatie in Kaulille en last but not least de heropening van de Kiezelgroeve in Neeroeteren. In de andere provincies is het voorlopig muisstil en is het wachten op de eerste resultaten.

Optocht krijgt vervolg in permanente structuur

De initiatiefnemers van de optocht hebben beslist een permanente structuur in het leven te roepen, nl. de werkgroep ‘Red de Motorcross’ samengesteld uit de 3 erkende Vlaamse motorsportfederaties (Vlaamse Motorrijdersbond van België (VMBB), de Federatie van Amateurs Motorcrossbonden Vlaanderen (FAM), UMC-Vlaanderen (UMC) en de ex-wereldkampioenen Motorcross Stefan Everts, Eric Geboers en Joël Smets. Op die wijze komt de sector tegemoet aan de vraag van de overheid om met 1 gesprekspartner te kunnen communiceren. De werkgroep ‘Red de Motorcross’ zal de acties verderzetten om de nodige politieke druk uit te oefenen en het dossier van de trainingscircuits eindelijk te deblokkeren.

Volgende acties worden op korte termijn voorzien:

–            voor elke plenaire zitting van het Vlaams Parlement zal een afvaardiging van de werkgroep de parlementairen bij de ingang verwelkomen om hen te herinneren aan de optocht van 13 november (fotodoek, infoblad)
–            tijdens de plenaire zitting van het Vlaams Parlement waar naar aanleiding van het verslag van de provinciegouverneurs het punt van de trainingscircuits opnieuw geagendeerd werd zal een afvaardiging van de federaties vergezeld van de ex- wereldkampioenen en huidige WK piloten de parlementairen verwelkomen en tijdens het debat op de publieke tribunes aanwezig zijn.

Verdere acties zullen later worden aangekondigd.De werkgroep ‘Red de Motorcross’ wenst alle deelnemers (piloten, clubs, supporters, bonden) aan de optocht van Brussel op 13 november nogmaals van harte te bedanken voor hun aanwezigheid! Het is dankzij hen dat er terug beweging in dit voor de motorcrossers levensbelangrijk dossier.

De werkgroep ‘Red de Motorcross’ bestaat uit: Vlaamse Motorrijdersbond van België (VMBB) Federatie van Amateurs Motorcrossbonden Vlaanderen (FAM), UMC-Vlaanderen (UMC) Stefan Everts, Eric Geboers en Joël Smets

Credit foto: Ray Archer