Seizoensstart: VMCF voor dummies

Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

VMCF (Vlaamse Motorcrossfederatie) stond oorspronkelijk voor Vrije Motorcrossfederatie. Die federatie ontstond uit de FMC (Federatie Motocross), een bond die in 1999 de eind 1998 ter ziel gegane BVM (Belgische Verenigde Motorrijdersbond) opvolgde.

Anno 2010 is de VMCF een lid van UMC Vlaanderen, een koepelorganisatie van motorsportfederaties. Naast VMCF zijn ook MC Lille en AMC Genk, leden van UMC Vlaanderen. Van alle amateurfederaties is VMCF zonder enige twijfel diegene die het grootste actieterrein bestrijkt. VMCF belangrijkste wingewesten zijn  zonder enige twijfel Oost-Vlaanderen en Henegouwen. Daarnaast heeft VMCF nog wedstrijden in Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en Namen. Dat resulteert uiteraard in een erg grote variatie van circuits en bodemsoorten.

Anders dan in de FAM-federaties kunnen in de VMCF de jeugdrijders op dezelfde dag aan de slag als de volwassen rijders. Dat betekent dat er in totaal zo’n 20 verschillende klassen aan de start komen op een zondag bij VMCF. Op Internationaal niveau is VMCF lid van de IMBA (Internationale Motorsportbond voor Amateurs) dat betekent dat VMCF-rijders aan de verschillende, door de IMBA georganiseerde EK’s kunnen deelnemen.

Algemene Info:

Sociale zetel:             Dok Noord 7, 9000 Gent
Tel.: 09/233 57 00, Fax: 09/233 68 00, E-mail: info@vmcf.be
Voorzitter:             Hans De Neef. Click hier voor een interview met Hans De Neef.
Rijders Coördinator: Martin Roels, E-mail: roels.martin@skynet.be

Reeksindeling:

–       Iniatie Jeugd (Juniors)
–       Proeven Jeugd (Seniors)
–       Aspiranten 85 cc
–       Beloften + Aspiranten 125cc
–       Nieuwelingen A
–       Nieuwelingen B
–       Experts A + B
–       Vrijetijdsrijders
–       Juniors MX 2
–       Juniors MX 1
–       Quads
–       Nationalen MX1-MX2
–       Inters MX1+Inters MX2+Inters Open B
–       Zijspannen

Kalender : de VMCF-kalender vind je hier.

De circuit top 3 van: Maarten Govaert

Maarten Govaert is een grote fan van het circuit in Manage.

Maarten Govaert combineert al een aantal jaren de VMCF- met de BMB-kalender. De Sixstar Racing rijder liet zijn licht schijnen over de VMCF-circuits. Hieronder staat zijn top 3:

1)   Manage: “Dit circuit is voor mij de onbetwiste nummer 1 op de VMCF-kalender. Met zijn natuurlijke hoogteverschillen en hardere  ondergrond is het zowat het Waalse antwoord op Kester. Het gedeelte in het dal is vrij technisch met aangelegde springbergen. Manage is bovendien jaarlijks een scherprechter in de kampioenschappen.”

2)   Werchter: “In Vlaanderen moeten we noodgedwongen vaak op een weide crossen. De Omloop in Werchter is het schoolvoorbeeld van hoe je een weideomloop toch attractief kan maken. De organisatoren maken er elk jaar opnieuw iets leuks van met een wasbord, tafelbergen en kombochten. Bovendien kan het circuit ook wel iets hebben qua regen.”

3) Rognée: “Het was niet zo makkelijk om een derde circuit te vinden. Er zijn wel een paar mooie speciale circuits zoals Koningshooikt, Vollezele en Horebeke. Uiteindelijk ga ik toch voor Rognée, een “betonbaan” in Namen. Op zulke circuits rijden we eigenlijk te weinig in België. Anderzijds moet ik toch ook even onderstrepen dat sommige circuits wel een mooie lay-out hebben, maar amper onderhouden worden. In Koningshooikt bijvoorbeeld blijven de remknippen er gewoon jaar na jaar in liggen.”

Credit foto’s: CDS
Meer over de geweldige, enige echte ‘Voor Dummies’ reeks vind je hier.

Uw reacties

Ook te lezen