X

Toni Bou pakt wereldtitel Indoor in Palma

Zoals verwacht heeft Toni Bou (Repsol-Montesa) gisteren de finale van het het WK indoor in Palma, Mallorca gewonnen. Daarmee pakte de Spanjaard zijn vierde indoorwereldtitel op rij. Een unicum voor een rijder van nauwelijks 23! Bou’s weg naar de titel was nooit bedreigd. De enige smet op zijn blazoen was een fout in de houtsectie (zie foto hiernaast) tijdens de finale die Toni Dynamite vijf strafpunten kostte. Sherco rijder Albert Cabestany sloot het WK net als vorig seizoen af als vice-wereldkampioen. Cabes bleef Bou echter tot het eind onder druk zetten.

Raga toch nog derde in eindstand

Aan de mooi aangelegde zones zal het niet gelegen hebben, maar Raga presteerde niet op zijn niveau.

Hoewel de eerste twee plaatsen al langer waren beslecht, draaide de strijd om de derde plaats uit op een absolute thriller. Pas in de allerlaatste sectie van de avond kreeg Adam Raga – met het nodige geluk- de derde plaats in zijn schoot geworpen. Jeroni Fajardo had de derde plaats binnen handbereik maar ging in de fout in de waterbak. Zo moest de 24-jarige Beta rijder uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats in de eindstand. De jonge Brit James Dabill moest op zijn beurt zijn meerdere erkennen in Raga, toch bedroeg het verschil nauwelijks één punt. De capriolen van Takahisa Fujinami blijven een lust voor het oog maar de Japanse sterrijder van Repsol Montesa vloog er ook nu weer in de halve finale uit. Net zoals de ondermaats presterende Raga. Alexz Wigg en Loris Gubian waren ook veroordeeld tot een plaatsje aan de kant. En daar kon de Last chance niets aan verhelpen.

Perfecte première voor Palma

Zoals vaker dit seizoen maakte Bou er in Palma een indrukwekkende show van. De concentratie en het talent van Bou lieten hem ook nu weer een klasse hoger te rijden dan de rest van het veld. Evenmin onverwacht was de sterke prestatie van Cabestany. De Jitsie rijder kwam als enige in de buurt van Bou, niet toevallig was Albert ook de enige die ‘m kon kloppen tijdens in de voorbije indoorcampagne. Palma bleek een perfect slot voor een boeiend kampioenschap en het WK-debuut van het evenement op het Spaanse eiland bleek meteen een geweldig success, misschien was het zelfs de beste wedstrijd van het kampioenschap. De technische zones –gemaakt uit lokaal materiaal- zorgden voor een  spannende trial vol drama en spektakel. Nu het indoor-WK er op zit wordt het uitkijken naar de eerte ronde van het outdoor WK dat van start gaat in Baiona, Spanje op 18 april.

Het WK indoor trial eindpodium v.l.n.r. Cabestany – Bou – Raga.

Resultaten Palma

Trial
1. Bou 6 – Finale,
2. Cabestany 12 – Finale, 3. Fajardo 15 – Finale,
4: Dabill 20 – Finale, 
5. Fujinami, 7 – Halve Finale,
6: Raga 8 – Halve Finale
7: Wigg 11 – Last Chance
8: Gubian 15 – Last Chance

Kwalificatie
1. Toni Bou (SPA-Montesa-HRC) 0,
2. Albert Cabestany (SPA-Sherco) 1,
3. Adam Raga (SPA-Gas Gas) 2, 
4. Takahisa Fujinami (JPN-Montesa-HRC) 5, 
5. James Dabill (GBR-Gas Gas) 5,
6. Jeroni Fajardo (SPA-Beta) 10,
7. Alexz Wigg (GBR-Beta) 11, 
8. Loris Gubian (FRA-Gas Gas) 15

Eindstand FIM WK indoor trial 2010: 1. Bou 95, 
2. Cabestany 77,
3. Raga 45,
4. Dabill 44;
5. Fajardo 42, 
6. Fujinami 29,
7. Gubian 15, 
8. Wigg 14,
9. Lampkin 5, 10. Gomez 4, 
11. Brown 3,
12. Ferrer 1

Credit foto’s: Ray Archer