X

Ashley Fiolek houdt van Sevlievo

Ook de meisjes beginnen in Sevlievo aan het WK. Natuurlijk gaan wereldkampioene Steffi Laier (Red Bull-KTM) en Livia Lancelot (HDI-KTM) van start als grote favorieten. Toch zouden er net zo goed nieuwe kapers  op de kust kunnen komen. Larissa Papenmeier (Teka-Suzuki World MX2), Nathalie Kane (HM Plant Red Bull-KTM UK) en Maria Franke (Diga-KTM) lieten eerder al zien dat ze snel genoeg zijn om vooraan te rijden. En wat te denken van Ashley Fiolek? De Amerikaanse kampioene reed in 2008 en 2009 al enkele GP’s maar nooit het volledige kampioenschap. Dit seizoen rijdt Fiolek met het Belgische LS-Honda waarschijnlijk alle WMX races. Bovendien kent ‘Kickash’ Sevlievo want ze stond er al twee keer op het podium.

De GP’s zijn altijd een avontuur voor de Amerikaanse kampioene!

Hoe was jouw winter?
Ashley Fiolek: “Uitstekend! Ik heb er van geprofiteerd om het wat rustiger aan te doen. En tijd te maken voor dingen waar ik anders nooit aan toe kom. Zoals vrienden bezoeken of gaan snowboarden! Mijn voorbereiding voor zowel het WK als het Amerikaans kampioenschap was niet anders dan de voorbije jaren. Het komt er op aan om fit te zijn en met een goede basis voor het rijden te kunnen beginnen aan het seizoen.

Je hebt al heel wat podiumplaatsen in het WK, ben je nu klaar om de strijd aan te gaan met de toppers Steffi en Livia?
Ashley Fiolek: “Livia Lancelot en Steffi Laier zijn inderdaad de snelste meiden ter wereld. Mijn doel is dan ook om zoveel mogelijk in hun buurt te rijden en vooruitgang te maken.”

In het WK voor vrouwen zijn de races 10 minuten langer dan in de VS. Hoe heb je je daar op voorbereid?
Ashley Fiolek: “Mijn training voor de GP’s en de WMA is hetzelfde. Ik werk gewoon hard en ik probeer e rte staan als het zover is. Deze week hebben we nog in Italië getraind om al aan te passen aan Europa.”

Wat vind je van de baan in Sevlievo?
Ashley Fiolek: “Ik vind het een heel mooi circuit met een goede ondergrond. Je hebt er veel grip , snelle sporen, het is zeker een baan waar ik me op thuis voel.”

Ook in je vrije tijd bent je altijd bezig met coole activiteiten en veel promotiewerk. Wat heb je onlangs zoal gedaan?
Ashley Fiolek: “Ik heb echt genoten van het snowboarden en ik heb een Jeep gekocht om off-road mee te rijden. Ik heb me er al goed mee geamuseerd, een goede aankoop dus! Een paar weken terug ben ik met Red Bull naar de NASCAR race in Bristol gegaan, een fantastische ervaring.”

Pakt ‘Kickash’ dit jaar haar eerste GP-zege?

Met welke motor ga je rijden in Europa?
Ashley Fiolek: “Ik ga met een 2010Honda CRF250R van LS Motors rijden. Het is nu al mijn derde seizoen met LS Motors en ik voel me er helemaal thuis. Steven en Linda van LS hebben me al heel goed geholpen.”

Weet je iets over je teamgenoten Tanel Leok en Davide Guarneri?
Ashley Fiolek: “Ik weet wie ze zijn natuurlijk, maar ik heb ze nog niet ontmoet. Ik kijk er naar uit.”

Het is niet eenvoudig om de WMA en de GP’s te combineren, zeker niet met het vele reizen. Toch ben je weer van de partij?
Ashley Fiolek: “Ik race hier graag, het niveau ligt hoog er zijn mooie circuits en ik word goed gesteund. Eigenlijk heeft Steven Lettani (noot: manager van LS Motors-Honda) de bal aan het rollen gebracht. Drie jaar geleden had nog niemand in Europa van mij gehoord, hij ook niet. Toch hebben ze me onmiddellijk geholpen. LS Motors zorgt voor heel wat praktische zaken. Al wil ik zeker ook American Honda, Red Bull, Alpinestars, Smith, Leatt en Able Planet bedanken. Zonder hen zou het niet mogelijk zijn om de WMX serie te doen. En last but not least wil ik Stefy Bau, de manager van het WK WMX bedanken. Ook Stefy is er altijd bij om ons te steunen als ik naar Europa kom.”

Credit foto’s: Ray Archer