X

Tony Cairoli: una giornata particolare!

Elke Grote Prijs piloot staat toch met een bijzonder gevoel aan de start voor zijn thuis-GP. Voor Tony Cairoli werd het op zondag in Mantova een heel speciale dag. Tony won voor eigen publiek, schonk de KTM SX-F 350 zijn eerste succes en nam de leiding in het WK MX1. Dat is zoals de Italianen dat zo mooi zeggen: Una giornata particolare.

Als regerend kampioen en thuisfavoriet wordt er veel van jou verwacht bij zo’n thuis GP?
Tony Cairoli: “Dat klopt, maar dat weet je ook op voorhand. Heel het weekend was een heksenketel als je dat succesvol kan afsluiten dan geeft dat veel voldoening. Vanaf vrijdag zijn er veel mensen die je willen zien, het is moeilijk om tot rust te komen. Maar eens op de motor moet je dat allemaal vergeten. En het publiek was tijdens de wedstrijden echt fantastisch, ze hebben me vooruit gestuwd. Daar moet ik ze zeker voor bedanken!”

Na twee GP’s staat Cairoli al aan de leiding. Wie kan de Red-Bull KTM piloot kloppen?

Ook in februari liep het al lekker tijdens de Starcross, was die ervaring een voordeel?
Tony Cairoli: “Niet echt, om eerlijk te zijn. De omstandigheden tijdens de Starcross waren helemaal anders. Het circuit was anders, de setting van de motor was anders en nu stond wel de volledige wereldtop aan de start. Tijdens de GP lag de ondergrond harder en er kwamen veel meer sporen en lijnen in. Fysiek was het een heel zware race. Veel zwaarder dan de GP in Bulgarije.”

Aan de andere kant went het ook om te winnen. Je hebt drie wereldtitels en ondertussen 30 GP’s op jouw palmares dus zo uitzonderlijk is het voor jou niet om op het hoogste schavot te staan?
Tony Cairoli: “Daar ben ik het niet mee eens! Ik heb al op verschillende motoren GP’s gewonnen, maar om nu als eerste met de 350 een GP te winnen, is toch bijzonder. Zoals Stefan Everts zei was deze GP een historische overwinning voor KTM. Zondag was een dag waarbij heel veel stukjes voor mij in elkaar pasten. Het was één van mijn mooiste thuis GP’s ooit. Dit is een wedstrijd die ik me later nog zal herinneren. Zeker weten!”

Je pakte in de vlucht ook nog de rode plak mee als WK-leider, de kers op de taart?
Tony Cairoli: “Op voorhand was het zeker mijn doel niet om in Mantova aan de leiding te komen. Als Max (Nagl) ‘m nog had, zou ik nu niet minder gelukkig zijn. Het kampioenschap is nog lang en het belangrijkste is om aan het eind van de rit de rode plaat te hebben. Ik wil gewoon elk weekend veel punten scoren, minstens top 5. Dan volgt de rest vanzelf. Je hebt ook niet alles zelf in de hand natuurlijk om voor de overwinning te rijden. Het circuit lag er zwaar en verraderlijk bij om in de eerste reeks naar de kop te rijden zou ik te veel risico’s hebben moeten nemen. In de tweede reeks had ik wel een goede start en liep alles perfect. Ook de motor ging perfect.”

De revolutionaire KTM 350 zit Cairoli als gegoten.

De volgende GP, in Valkenswaard is ook al vaak een sleutelwedstrijd gebleken in het verloop van het kampioenschap?
Tony Cairoli:
“Zeker, ik zal er moeten staan. Valkenswaard is altijd een speciale GP, maar ik hou wel van het circuit en het is zo dicht tegen Lommel dat het bijna een tweede thuis GP is. Traditioneel doen we in de aanloop ook een teamvoorstelling. Deze keer is dat op maandag 19 april in de Versuz in Hasselt. De toegang is gratis. En het wordt gewoon een leuk feestje, zorg dat je er bij bent!”

Credit foto’s: Samo Vidic/Red Bull Photofiles