X

MX2 reacties na Bellpuig

Marvin Musquin (7+1, winnaar) “De regen maakte de kwalificatie moeilijk en ik reed ook niet zo denderend, zodoende was ik pas 7e. Maar vandaag was weer een andere dag. Ik voelde me een stuk beter en zette vanochtend goede rondetijden neer in de warm-up. In de eerste reeks had ik echter een slechte start en crashte ik nog eens met Osborne. Ik kwam terug tot op de zevende plaats en toen hing ik acher Shaun, maar inhalen was moeilijk. Ik focuste me dan ook volledig op de tweede reeks waarin ik meteen de kopstart wist te nemen. Daarna verliep het een beetje zoals in Portugal: ik leidde voor Ken tot hij uitviel. Het circuit was erg glad maar het werd naarmate de ronden verstreken beter en beter. Mijn winst is een opsteker en een goede zaak voor het kampioenschap.”

Joël Roelants stond voor het eerst dit jaar op het podium.

Commentaar teammanager Jacky Martens over de 2e plaats van Joël Roelants ;” Wat een mooi weekeinde en wat een fantastisch resultaat voor Joël! 
In de aanloop naar de race zag het er niet zo goed uit omdat Joel en Dennis het moeilijk hadden om tijdens de qualifier een goed resultaat neer te zetten. 
Na aflloop heb ik de rijders en technische staf in vergadering bijeen geroepen waarna we een intensieve discussie hebben gevoerd over hoe dit probleem aan te pakken. 
De beknopte uitkomst van deze meeting was dat we ons moeten aanpassen aan de nieuwe-generatie-stijl van motocrossen. Het eerste resultaat was al zichtbaar tijdens de warmup toen een super gemotiveerde Joel al erg snelle rondetijden liet noteren. 
Alles bij elkaar, de overwinning in EMX125 en de 2e plaats overall in MX2 is een fantastisch resultaat, hiervoor hebben we ook warme felicitaties ontvangen van de gehele Paddock”.

Shaun Simpson (6+4, 3e algemeen): “In de eerste reeks kwam ik niet goed weg vanachter het starthek. Ik had gewoon teveel grip. Daarna hing ik achter Paulin. Ik kreeg wat last van mijn armen en had toch niet zo’n goed ritme. In de tweede reeks had ik wel een goede start. Ik hing achter Marvin en Ken en voelde me goed. Ik reed vlot en ontspannen rond maar ze hadden het circuit te hard gesproeid voor de tweede reeks. Mijn voorwiel schoof weg, ik viel en vertrok terug als twaalfde of tiende. Gelukkig kon ik mij een weg naar vooren bane nom nog vierde te worden. Ik voelde me erg sterk en tevreden over de tweede reeks. Op het podium staan geeft altijd een goed gevoel.”

Steven Frossard in duel met Marvin Musquin.

Steven Frossard (2+11, 4e algemeen) : “Ik had dit weekend echt een goede kans om mijn eerste GP te winnen, maar het mocht niet zijn. Nadat ik op zaterdag de kwalificaties won begon ik vanop een goede startplaats aan de reeksen. Ik nam dan ook een goede start in reeks 1 en hing een tijdje als tweede achter Herlings. Met Roczen achter ons op plaats drie reden we aan een erg hoog tempo. Zodoende begonnen we al vroeg tragere rijders te dubbelen. Een van hen wou niet van de snelle lijn gaan bij het ingaan van een bocht. Ik moest naar buiten toe om hem te ontwijken en dus dook Roczen naar binnen en ging hij ons voorbij. Ik had echter geen probleem om hem te volgen en dus reden we al vlug als eerste en tweede. Ik begon terug terrain goed te maken op hem toen ik terug een incident met een gedubbelde rijder had. Daardoor verloor ik zoveel tijd, dat de zege er niet meer in zat. Met de snelste ronde van de eerste reeks op zak en een goed ritme begon ik vol vertrouwen aan reeks 2. In de eerste bocht lag het echter zo glibberig dat m’n voorwiel gewoon wegbrak en ik tegen de grond ging. Ook andere rijders gingen tegen de vlakte en mijn Kawasaki lag begraven onder drie andere motoren. Tegen de tijd dat ik terug kon vertrekken hing ik allerlaatste. Ik draaide terug goede rondetijden maar het was aartsmoeilijk om andere rijders in te halen. Meer dan een 11e plaats zat er dan ook niet in. Ik zit er wel een beetje mee dat ik een goede gelegenheid om een GP te winnen heb gemist vandaag. Maar ik was evengoed erg tevreden over mijn ritme en ik weet dat ik met een goede start elke week vooraan kan meevechten met Musquin, Roczen en Herlings.”

Gautier Paulin, Yamaha Monster Energy MX Team ( 4+10, 5e algemeen):
“Ik ben redelijk tevreden. Dit was mijn eerste GP voor Rinaldi en ze hebben me heel hard gesteund tijdens de afgelopen weken. Ik was dan ook blij dat ik hier kon zijn en voor hen kon racen. Ik voelde me zowel fysiek als mentaal goed en de motor liep ook lekker. Maar de snelheid om vooraan mee te draaien was er nog niet. Ik startte goed in de tweede reeks maar toen brak Frossards achterwiel uit op het natte gedeelte van de eerste bocht en moest ik hem ontwijken. Ik was bijna als laatste terug weg en reed bijna een hele reeks samen met Frossard. Ik kon me terug naar voren werken tot op een tiende plaats en voelde dat het rijden beter ging. Na die reeks geloof ik dat ik binnen een aantal weken iets goed kan doen in de GP’s. Ik begon moe te worden in de tweede reeks. Mijn voet deed een beetje pijn en mijn handen stonden vol blaren omdat het zo’n intense dag was. Ik kwam uiteindelijk vier puntjes te kort om op het podium te staan, die schermutseling tijdens de start van de tweede reeks kwam me dus duur te staan.  Maar ik moet gewoon blij zijn met dit en langzaam maar zeker terug aan de weg naar vooren blijven timmeren.”

Met een zevende plaats bleef 'The Jerre' flink op zijn honger zitten.

Jeremy Van Horebeek (8+7, 7e algemeen):“Ik ben erg gefrustreerd over mijn resultaten van vandaag. Ik won hier vorig jaar de GP, Ik rijd goed, de snelheid is er, maar ik heb momenteel gewoon geen geluk. Ik weet gewoon dat ik het potentieel heb om op het podium te staan en met mijn snelheid in de tweede reeks moet ik mee kunnen strijden voor de winst. Maar ik moet dan wel alles bij mekaar kunnen voegen en uit de problemen blijven. Ik kijk er echt naar uit om binnen twee weken in de Verenigde Staten te crossen. Als er een plaats is waar ik op het podium wil staan is het wel daar. Ik zal er dan ook extra hard voor werken in de aanloop naar die wedstrijd.”

Harri Kullas, Yamaha Monster Energy Gariboldi (10+6, 8e algemeen):“Met een vijfde plaats in de kwalificatierace was het een stuk gemakkelijker om een goede startplaats te kiezen. Ik begon met een plaats in de top tien  aan de eerste reeks. Daarna reed ik gewoon mijn eigen race om als tiende afgevlagd te worden. Op zich wel ok, maar niks speciaals. Bij de start van reeks twee botste mijn starthekje terug naar boven wat maakte dat ik meteen achter lag op het startgedeelte. Ik kon daardoor echter naar binnen sturen en heel wat posities goed maken omdat ere en massacrash was. Ik ging veel rijders voorbij en had ook wat geluk met het uitvallen van anderen. Tegen het eind van de reeks kwam Van Horebeek me voorbij, maar ik liet me niet doen en gaf alles. Ik klopte hem in de strijd om de 6e plaats. Meteen mijn beste resultaat. Het begint beter en beter te lopen voor mij.”

Weer werd de tweede reeks een afknapper voor Ken Roczen.

Ken Roczen, Teka Suzuki (1-DNF, 10e algemeen):“Dit had een geweldige dag moeten zijn, maar anderzijds ga ik ook gewoon zonder blessures naar huis. Ik reed goed en was snel. Allebei mijn starts waren redelijk goed. In de tweede reeks hing ik tweede maar ik wachte gewoon af om mijn slag te slagen. Ik kon gewoon harder rondgaan en ik zat zeker niet aan 100%. Ik voelde gewoon dat ik Marvin voorbij kon gaan. Toen kreeg ik echter problemen met de motor. Laat ik vooral de eerste reeks onthouden. Het was geweldig om het verschil met Marvin tot op een punt terug te brengen. Nadien verloren we terug terrain. Maar er is nog niets gespeeld.”

Arnaud Tonus (13-15, 14e algemeen):“Ik had veel valpartijen vandaag en het was erg zwaar. In de eerste ronde van de eerste reeks haakte ik ineen met Larrieu. Daarna gaf ik alles om vanaf de laatste plaats terug te komen naar de dertiende. Ik had een mooi, eerlijk duel met Osborne en dat was leuk. Mijn rondetijden zaten goed maar hij (Osborne) ging me nog voorbij in de laatste ronde wat wel spijtig was. In de tweede reeks crashte ik door de puinhoop in de eerste bocht. Deze keer was het moeilijker om terug naar voor te komen. Ik was te opgewonden en zou nog twee keren crashen. Nadien was de fut er wat uit. Het was geen goeie reeks. Mijn snelheid was er wel maar ze leverde helaas niet veel op vandaag.”

Zach Osborne, Bike it Cosworth Yamaha (12-DNF, 18e algemeen):“Balen dat is het enige woord waarmee ik deze dag kan beschrijven. In de eerste reeks maakte ik twee fouten die mij het podium kosten.Tenminste als ik in de tweede reeks gewoon op plaats drie had kunnen blijven hangen en uitrijden. In de eerste reeks raakte ik de control over het voorwiel kwijt bij een afdaling. Musquin kwam onder mij te liggen. Ik kon de motor niet meteen van hem af duwen omdat we in de modder stonden. Ook in de tweede crash brak het voorwiel weg. Ik weet dat ik de snelheid en de conditie heb en de resultaten zullen dan ook komen. Maar soms heb je de dingen niet onder controle.”

The Bullet bleef puntenloos in de tweede manche.

Jeffrey Herlings ( 3-DNF, 12e algemeen): “De kwalificatierace op zaterdag ging goed. Ik werd tweede en had dus een goede startplek voor zondag. Ik pakte de holeshot in de eerste reeks, leidde gedurende de helft daarvan en werd uiteindelijk derde. Ook in de tweede reeks had ik een goede start maar daarna kwam ik samen met andere rijders in de problemen in de eerste bocht. Ik viel en beschadigde daarbij de voorrem. Twee ronden later crashte ik opnieuw en moest ik opgeven. Ik hoop alvast om hard terug te vechten in de volgende GP.”

Credit foto’s: CDS & Ray Archer