X

Jeffrey Herlings grijpt zijn achtste titel

In Markelo heeft Jeffrey Herlings zich verzekerd van zijn achtste nationale titel op het hoogste niveau. De KTM-rijder werd tijdens de finale van de KNMV Dutch Masters of Motocross 500cc tweede achter Romain Febvre. Op ‘Circuit De Herikerberg’ mocht Calvin Vlaanderen het podium compleet maken. Ondanks de gevallen regen heeft Motorclub Ons Genoegen het circuit en de randzaken keurig voor elkaar en kunnen wij terugkijken op een geslaagde serie wedstrijden.

1e manche
De sprint naar de eerste bocht lijkt te worden gewonnen door Febvre maar Josh Gilbert gaat later in de remmen en wint de Hoco Parts Holeshot Award. De Britse teamgenoot van Cas Valk stuurt als leider de bossen in maar Febvre stelt snel orde op zaken. Op dat moment krabbelt Herlings op want de 29-jarige crosser is bij het uitkomen van de eerste bocht ten val gekomen. Vlaanderen komt achter Gilbert en Freek van der Vlist als vierde uit de eerste ronde. De geboren Zuid-Afrikaan werkt zich snel naar de tweede plaats maar leider Febvre is dan al uit beeld verdwenen! Herlings werkt zich heel rustig en beheerst terug naar de derde plaats. Na de wedstrijd krijgt hij echter straf voor te veel geluid waardoor hij niet als derde maar achtste wordt geklasseerd. Gilbert lijkt het gevecht met Micha Boy de Waal te gaan winnen maar is de slotfase is de GasGas-rijder toch beter. Gilbert (Gabriel-SS24) wordt dus vierde voor Petar Petrov op de JTX-KTM. Boris Blanken stuurt zijn Fantic naar de zesde plaats voor Van der Vlist en dus Herlings. Rene de Jong (Hannamax Motorsport) en TM-rijder Nick Leerkes maakt de top tien compleet.

2e manche
Voor de start van de tweede manche wordt duidelijk dat de straf van Herlings wordt teruggedraaid. De KTM-rijder gaat dus met zeven punten voorsprong de laatste manche in. Febvre neemt opnieuw een goede start met Gilbert en Herlings. Die geeft in de eerste bocht een zetje en glipt binnendoor naar de leiding. Febvre achtervolgt maar gaat in de tweede ronde even in de fout waardoor hij wat plaatsen verliest. De Kawasaki-rijder herpakt zich en weet nog als tweede over de finish te komen wat hem de dagzege oplevert. Dat tot vreugde van zijn supporters die de paaltjes naast het circuit nog wilde vervangen voor Franse stokbroden om het beter op zijn gemak te laten voelen. Vlaanderen maakt ook nu het podium compleet. De Waal weet zijn JHMX Service-GasGas als vierde over de finish te sturen voor GP-rijder Gilbert. Deze moet in de slotfase nog alles uit de kast halen om Blanken achter zich te krijgen maar dat lukt net voor het bordje van de laatste ronde uitgaat. Van der Vlist wordt zevende voor Marcel Conijn (Gebben Motoren), De Jong is opnieuw goed voor de negende plaats en Joel van Mechelen (Van de Velden Motoren) maakt de top tien compleet.

Volgende keer:
Het kampioenschap zit erop, nu richten de meeste rijders zich op de internationale wedstrijden en misschien volgt er later in het seizoen nog een ADAC wedstrijd.

Uitslagen KNMV Dutch Masters of Motocross 500cc; Markelo, NL:
1e manche
1. Romain Febvre F Kawasaki
2. Calvin Vlaanderen NL Yamaha
3. Jeffrey Herlings NL KTM
4. Micha Boy de Waal NL GasGas
5. Josh Gilbert GB KTM
6. Petar Petrov Bul KTM
7. Boris Blanken NL Fantic
8. Freek van der Vlist NL KTM
9. Rene de Jong NL GasGas
10. Nick Leerkes NL TM

2e manche
1. Jeffrey Herlings NL KTM
2. Romain Febvre F Kawasaki
3. Calvin Vlaanderen NL Yamaha
4. Micha Boy de Waal NL GasGas
5. Josh Gilbert GB KTM
6. Boris Blanken NL Fantic
7. Freek van der Vlist NL KTM
8. Marcel Conijn NL Yamaha
9. Rene de Jong NL GasGas
10. Joel van Mechelen NL KTM

Dagklassement:
1. Romain Febvre F Kawasaki 1-2
2. Jeffrey Herlings NL KTM 3-1
3. Calvin Vlaanderen NL Yamaha 2-3
4. Micha Boy de Waal NL GasGas 4-4
5. Josh Gilbert GB KTM 5-5

Tussenstand na 3 wedstrijden DMoMX 500cc:
1. Jeffrey Herlings NL KTM 145
2. Romain Febvre F Kawasaki 135
3. Calvin Vlaanderen NL Yamaha 122
4. Micha Boy de Waal NL GasGas 92
5. Freek van der Vlist NL KTM 86

Alle uitslagen zijn HIER te vinden.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie