X

Jorge Prado en Simon Laengenfelder over Agueda

De Grote Prijs van Portugal zal nog lang nazinderen en is er wellicht eentje voor de geschiedenisboeken. De vele regen die neerdaalde over Agueda maakte van deze 2024-editie een haast heroïsche MXGP. Je kan hem zelden beschuldigen van zwakke dagen maar gisteren viel Jorge Prado ten prooi aan de elementen en moest de kelk tot op de bodem leegdrinken.

De regerende wereldkampioen was met veel moed aan het weekend begonnen maar dan kwam de regen en zakte de Spanjaard haast letterlijk weg in de modder. Hij begon de zondag veelbelovend in de eerste manche. Vanaf een zevende plaats aan de start schoof hij snel door naar een vierde plaats in de eerste ronden.

De verslechterde baanomstandigheden waren echter onvergeeflijk en een dwars spoor in de vierde ronde veroorzaakte een onverwachte val. Prado kwam met meer dan een ronde achterstand terug in de wedstrijd, op een 23e plaats. Ondanks een heroïsche poging om weer terrein terug te winnen, eindigde hij de wedstrijd op een 16e plaats.

De tweede manche begon met een flitsende start toen Prado de Fox holeshot pakte – zijn zevende van het seizoen – en zich meteen liet gelden aan kop. Een vroege valpartij deed zijn hoop op een podiumplaats vervliegen en degradeerde hem naar de 23e plaats. Prado liet zich niet afschrikken en vocht zich dapper terug naar de 12e plaats aan het einde van de race. Dat hij in beide reeksen nog enkele schamele punten kon pakken is een schrale troost, de rode plaat prijkt komend weekend op een Honda en niet op de GasGas van Prado.

In de MX2 had Simon Laengenfelder een goed eerste reeks maar de herneming was dan weer dramatisch. Laengenfelder had de verraderlijke omstandigheden snel onder de knie, stormde vanaf het begin de top drie binnen en veroverde een solide tweede plaats in de eerste race. De tweede manche bracht echter een schril contrast. Ondanks een sterke start sloeg het noodlot al vroeg toe toen Laengenfelder ten val kwam door de bedrieglijk diepe modder. Het ongelukkige incident leidde tot een vermoedelijke sleutelbeenblessure, waardoor hij voortijdig moest opgeven en een DNF noteerde.

Jorge Prado:De MXGP van Portugal zit erop en het was een enorme uitdaging. Ik was de snelste toen het begin van het weekend droog was, maar toen kwam de regen op zaterdag en zondag. In de kwalificatierace worstelde ik een beetje met de afstelling van de motor, maar zondag was ik weer de snelste. Ik had absoluut een goede snelheid, maar de starts vanaf P7 waren moeilijk: er waren fouten, valpartijen. De omstandigheden op zondag maakten het super zwaar. Ik moest twee pitstops maken in de eerste manche en toen crashte ik na een goede start in de tweede manche. Het was jammer, want ik weet dat ik moeilijk te verslaan ben geweest op dit circuit, maar soms is dat gewoon hoe het gaat! Nu kijken we gewoon uit naar de volgende race. We staan 15 punten achter, maar hopelijk krijgen we die rode plaat snel weer terug!

Simon Laengenfelder:Elke ronde in Agueda was dit weekend een gevecht tegen de elementen en tegen de klok. We hebben ons tempo laten zien en hard gevochten, waarmee we bewezen dat we zelfs onder de zwaarste omstandigheden tot het uiterste gaan. Het is zeker een tegenslag, maar elke uitdaging is een start voor een sterkere comeback. We zullen genezen, hergroeperen en met nog meer vastberadenheid de baan op gaan. Bedankt, zoals altijd, aan het team voor al hun harde werk en steun dit weekend!

Foto’s: GasGas Racing