X

GP van Japan Trial: Raga verrast

Adam Raga pakte zondag, tijdens dag twee van de Japanse GP, zijn eerste -outdoor-zege van het seizoen. De Gas Gas rijder wist Toni Bou, die op zaterdag de zege had binnengehaald, met een verschil van vier strafpunten te kloppen. Beta rijder Jeroni Fajardo stond ook op beide dagen op het podium.

Alhoewel op zondag de zon volop scheen na een erg regenachtige zaterdag bleken de meeste proeven in de bossen rondom de Twin Ring Motegi nog erg glad. De oorzaak daarvan was een dikke, vrij diepe modderlaag die tussen de grote rotsen lag. Deze moeilijke omstandigheden zouden Adam Raga echter niet afstoppen. Sterker zelfs, Raga domineerde. Op aartsmoeilijke secties waar vele toppers, waaronder Bou, in de fout gingen moest Raga maar 12 strafpunten laten optekenen.

Een Gas Gas rijder op het hoogste schavotje vinden ze blijkbaar niet zo leuk in Motegi

De zevenduizend enthousiaste toeschouwers zagen hoe Raga in ronde 2 het hoofd koel hield. Ondanks twee secties waarin hij telkens vijf strafpunten aan de broek kreeg liet de Catalaan zich niet meeslepen. De winnaar van zaterdag, Toni Bou, kon maar weinig tegen een beresterke raga en moest tevreden zijn met een tweede plaats. Toch blijft de Montesa Honda rijder de WK-stand aanvoeren en verliet hij Japan met 8 punten voorsprong op Raga.

Achter de twee sterke Spanjaarden vochten twee mensen met totaal van mekaar verschillende beweegredenen om de laatste podiumplaats. Lokale held Fujinami, die 24 uur eerder net naast het podium was gevallen wou deze keer zijn supporters gelukkig maken met een podiumplaats.  Fajardo daarentegen aasde gewoon op een tweede podiumplaats in evenveel dagen. Uiteindelijk zou het Fajardo zijn die met een strafpunt minder dit duel in zijn voordeel beslechte, waardoor een teleurgestelde en gefrustreerde Fujinami nog maar eens naast het podium viel.  Sherco’s Albert Cabestany, die op dag een pas zevende werd, nam nu de vijfde plaats in.

Jeroni Fajardo reed een sterke GP van Japan met twee podiums als beloning.

Bij de Juniors scheerde Maxime Warenghien geen hoge toppen, de Waal moest met een 10e en 11e plaats vrede nemen. Het was de Britse Beta rijder Jack Challoner die op beide dagen het pleit won

Foto Credits: FIM SPEA Trial/Jake Miller