X

Wie de hell is Dean Ferris?

Op een stocker dan stock uitziende CRF450R deed het nummer 111 zomaar mee tussen de wereldtop in de eerste MX Pro Series reeks in Kester. Toeschouwers gingen verwoed in hun programmaboekje op zoek, maar daar was geen spoor van Dean Ferris. De 19-jarige Australiër maakte van de pauze in zijn thuiskampioenschap gebruik om Europese lucht op te snuiven. Vlaanderens mooiste was zijn voorbereiding voor de GP van Duitsland waar Ferris zal uitkomen voor Honda Martin naast Jimmy Albertson. Het werd een geslaagde generale repetitie want Dean werd 11de in de eindstand en vooral: hij liet zijn dat hij een stukske met de motor kan rijden. Motocrossmag zocht Ferris op.

Aan zelfvertrouwen heeft deze Aussie alvast geen gebrek! 

Wat vond je van Kester?
Dean Ferris:
“Het was echt super, een fantastisch circuit. Heel moeilijk te vergelijken met wat ik thuis gewoon ben. ‘s morgens was het nog begroeid met gras, maar de ondergrond was erg lemig en gedurende de dag werd het redelijk zwaar. Vooraf wist ik niet wat te verwachten, want ik wist pas vrijdag zeker dat ik in Kester zou meedoen! De kwalificatie ‘s morgens was niet super want ik was pas 22ste maar kwalificeren is eigenlijk nooit mijn sterkste kwaliteit geweest. De eerste reeks ging echter best goed. De races in Australië zijn eerder sprints en ik heb dan ook weinig tijd nodig om op dreef te komen. Maar ik heb me vooral geamuseerd, er stonden geen kampioenschapspunten op het spel of ik had geen druk van een team. Ik heb veel wheelies getrokken ook, als klein manneke op een 450 heb je dat al wat makkelijker!”

Ook in Teutschenthal is het de bedoeling om jezelf in de kijker te rijden?
Dean Ferris: “Zeker! Volgend jaar wil ik heel het WK rijden daarom is dit de ideale test. Ik kan laten zien wat ik kan en Honda Martin heeft me een perfecte kans gegeven om met fabrieksmateriaal te rijden. Het niveau in Kester lag toch al behoorlijk hoog en in vergelijking met een GP waren er maar enkele piloten afwezig. Daarom hoop ik in Teuschenthal toch rond de top 10 te kunnen finishen. Toch weet ik dat ik naar volgend jaar vooral aan mijn uithouding zal moeten werken, de laatste 10 minuten zijn cruciaal.”

Ferris had het naar zijn zin in Kester.

Voor de meeste crossfans ben je nog een nobele onbekende maar ook in het Australische MX1 kampioenschap gaat het op dit moment prima?
Dean Ferris:
“Ik sta op dit moment derde na Jay Marmont en Tye Simmonds (noot: Billy Mackenzie is vierde) en ik wil dit jaar kampioen worden. Het is mijn eerste seizoen in MX1, maar ik sta ongeveer waar ik wil staan. Mijn stijl past gewoon heel goed bij de 450. Maar ook in Supercross trek ik me goed uit de slag. Het zou cool zijn om weer het Australasian Super-X te doen, alleen moet je doen serieus aanpassen als je naar Europa gaat omdat je van de zomer naar de winter reist!”

Heb je al wat advies ingewonnen van Australische piloten die GP’s hebben gereden?
Dean Ferris: “Ik heb er al wel over gepraat met Ben Townley en in Kester heeft Josh Coppins me wat geholpen. Bovendien volg ik de GP’s ook wel, dus helemaal nieuw is het niet. Het was leuk om tegen die mannen te rijden, zoals ik Kester had ik enkele duel met De Dycker.”

Zien we jou terug in het Australische MX of Nations team in September?
Dean Ferris:
“Dat weet ik nog niet zeker, maar ik weet wel dat ik nu kans maak omdat ere en plaatsje vrij is in de MX2. Ik heb de ervaring en ik kan beroep doen op een heel compeitieve MX2 motor dus dat speelt in mijn voordeel. Zowel Chad Reed als Brett Metcalfe zijn op dit moment zekerheden. Er is geen internationale MX2 piloot daarom zou het geweldig zijn als ik dat plaatsje zou kunnen pakken! De eerste opdracht is echter om Teutschenthal tot een goed einde te brengen, hopelijk kan ik die ervaring ook gebruiken in Australië om daar de MX1 titel te winnen.”

Succes!
Dean Ferris: “Thanks, mate!”

Credit foto’s: CDS