X

Pre-selectie Team Belgium bekend!

Joël Smets gaf zopas de zeven namen vrij van de pre-selectie voor het Belgische team dat eind september ons land zal verdedigen tijdens de Red Bull Motocross of Nations in de Verenigde Staten. Het gaat om Clément Desalle, Steve Ramon, Ken De Dycker, Kevin Strijbos, Jeremy Van Horebeek, Dennis Verbruggen en Joël Roelants. Eerder deze week kwam de pre-selectie voor het eerst samen voor een heuse teambuildingdag in de kempen onder leiding van de vijfvoudige wereldkampioen. Het werd een gezellige dag met waterskiën, fietsen met de tandem of bakfiets en als afsluiter een barbecue. Click hier om de foto’s van de teambuildingdag te bekijken.

In de eerste plaats was de teambuildingdag een ontspannen dag samen. Toch heeft teammanager Smets nog harde noten te kraken vooraleer het definitieve team bekend wordt gemaakt. Die definitieve selectie voor de 64ste Motorcross der Naties wordt trouwens bekend gemaakt op zondag 15 augustus tijdens de vierde ronde van de MX Pro Series op de Keihuevel in Balen. Vorig jaar verdedigden Desalle, Ramon en Roelants de Belgische kleuren. De Belgen werden vorig jaar verdienstelijk derde na de VS en Frankrijk.

Smets: “Op dit moment is alleen Clément Desalle een zekerheid.”

Vorig jaar was er heel wat opschudding rond de niet-selectie van Ken De Dycker. Die verklaarde zelfs in een opwelling nooit meer voor Team Belgium te willen rijden?
Joël Smets:
“Zo’n uitspraak doe je natuurlijk in het heetst van de strijd. Sindsdien hebben we alles uitgepraat en rekening houdend met mijn argumenten toonde Ken begrip voor mijn keuze. Laatst had ik tijdens de GP van Duitsland een kort maar goed gesprek met hem. Die heftige reactie van Ken vorig jaar vat ik dan ook op als een positief signaal. Keeno hecht belang aan de MX of Nations en het Belgische team.”

Van zeven rijders moet het vrij snel naar een trio gaan. Kan je al een tipje van de sluier oplichten?
Joël Smets:
“De enige certitude op dit moment is Clément Desalle. Sinds zijn schouderblessure acteert hij weer op hoog niveau. Steve Ramon kent een wisselvallig seizoen met kleine kwetsuren. Hij heeft met moeite twee weken achter elkaar kunnen trainen waardoor hij zijn beste vorm nog niet heeft bereikt. Ken zit in een vergelijkbare situatie: te veel ups en downs. Maar goed, ondanks de nogische technische en lichamelijke besognes liet hij in Teutschenthal zien dat hij het wel kan.”

Hoe zit het met de selectie van de MX2 rijder?
Joël Smets: “Eerst en vooral is er dit jaar een belangrijke reglementswijziging ingevoerd. De MX2 piloot moet jonger dan 23 zijn. Daardoor valt de wisselmogelijkheid met bijvoorbeeld Ramon in de MX2 dus weg. Wat betreft Jeremy Van Horebeek en Joël Roelants liggen ze met elkaar in balans net zoals De Dycker en Ramon. Intrinsiek is Van Horebeek dit seizoen de snellere van de twee, maar Roelants was de voorbije weken dan weer op de sukkel met blessures.  De rijders hebben nu twee heel belangrijke GP’s met Lommel en Loket om mij te overtuigen in mijn keuze.”

De Belgische podiumplaats in Italië vorig jaar werd gepast gevierd!

Het Belgische initiatief om een pre-selectie te maken kreeg de voorbije jaren navolging van onder andere Engeland en Frankrijk?
Joël Smets:
“Dat klopt, maar om er zelf mee te stoppen omdat anderen het ook doen lijkt me nogal gek! Zeker omdat zowel de pre-selectie als de teambuildingdag een integraal onderdeel vormen van de voorbereiding. Het laat toe om mijn ideeën over te brengen en alles even scherp te stellen. Dat het steeds verloopt in een ontspannen sfeer op een moment dat de riem er even afgaat in het WK lijken de rijders wel te appreciëren.”

Credit foto’s: Pixelpony, CDS, S. Guttierez