X

Preview MX Pro Series Tongeren

Door de annulatie van Nismes enkele weken geleden begon in allerijl de zoektocht naar een vervanger. Met Tongeren-Berg werd de ideale invaller gevonden. Het organiserende AMC Lauw droomde er immers al langer van om het BK naar Zuid-Limburg te halen en dat is nu dus gelukt! Ondere andere met de steun van AMC Dworp (organisator van Kester) en de stad Tongeren die voor de tweede keer dit jaar een vergunning verleende.

Tegenover vorige wedstrijden in Tongeren zijn er weinig veranderingen aan de mooie natuurlijke, overzichtelijke omloop. Parcoursbouwer Fred Hoslet verleent wel opnieuw zijn hulp om de finishing touch aan te brengen en de club werkt met man en macht om de ondergrond goed berijdbaar en stofvrij te maken.  De piloten mogen zich dan ook opmaken voor een Tongeren-Berg in optima forma!

Davide Guarneri, 2de in de tussenstand.

 

MX Pro Series – Inters open

Naast het mooie weer, maakt ook een fraai deelnemersveld zijn opwachting in Tongeren. Steve Ramon (Rockstar-Teka-Suzuki), die tijdens de twee voorgaande wedstrijden (Beervelde en Kester) won, maakte de voorbije weken een gretige indruk in de GP’s. De West-Vlaming schreef bovendien al twee keer de Flanders MX Trophy op zijn naam in Tongeren en voelt er zich dan ook prima in zijn sas. Van zijn naaste achtervolgers, het LS Motors-Honda duo Davide Guarneri en Tanel Leok, mogen we ook komend weekend opnieuw fors weerwerk verwachten. En na een ongelofelijke pechreeks in het WK zal Leok zich maar al te graag willen bewijzen. Smaakmaker Ken De Dycker (Monster Energy-Ricci Racing-Yamaha) ondervindt nog teveel hinder van zijn crash in Uddevalla en zal niet rijden. De populaire Lubbekenaar komt wel afgezakt naar Tongeren om handtekingen uit te delen.

Behalve een sterke Honda delegatie staat er zondag ook heel wat ‘geel geweld’ achter het starthek. Zo is er om te beginnen het gastoptreden van regerend Belgisch kampioen Clément Desalle (Rockstar-Teka-Suzuki). De 21-jarige Henegouwenaar maakt in Tongeren zijn debuut in de MX Pro Series, maar wie de MX-Panda kent, weet dat de eerzuchtige Desalle geen vrede neemt met een figurantenrol. In het WK prijkt hij  momenteel tweede. Het Nederlandse Beursfoon-Suzuki team brengt Kevin Strijbos en Marc De Reuver in stelling. Strijbos is ook een voormalig winnaar in Tongeren-Berg (2006) en -niet onbelangrijk- Kevin houdt de stijgende lijn aan. Vorig weekend reed hij in Zweden zijn beste GP van het seizoen en in Kester werd hij derde na Ramon en Guarneri. Ook voormalig Belgisch vice-kampioen Manuel Priem (Aprilia) is goed bezig. Na zijn comeback gaat het steeds beter voor ‘Diesel’ al komt Tongeren waarschijnlijk te vroeg om vooraan mee te spelen.

Wie kan Clément Desalle kloppen in Tongeren-Berg?

Voor Jeremy Van Horebeek (Monster–Energy-Pro Circuit-CLS-Kawasaki) is Tongeren een wedstrijd met een vraagteken. Normaal gesproken zien we ‘The Jerre’ opnieuw aan het werk op de Kawasaki 450cc motor, maar helemaal pijnvrij zal dat zeker niet zijn. Twee weken gelden kwetste hij zich aan de nek en rug. Toch belette het Jeremy niet om naar een knappe vierde plaats te rijden afgelopen weekend in Uddevalla. Merkgenoot Jonathan Barragan maakt komende zondag zijn langverwachte rentree. De Spanjaard raakte eind april geblesseerd en koos voor de derde wedstrijd van de MX Pro Series om terug aan te knopen met de competitie. Ook Barragan is een graag geziene gast in Tongeren, vorig jaar werd hij er vierde en in 2008 was hij derde na Ramon en De Dycker.

Radson MX2 Trophy: kanTriest zich herpakken?

Belgisch MX2 kampioen Nick Triest ligt onder druk. In Kester moest hij een reeks opgeven met materiaalpech en zo heeft de Shineray-piloot maar één puntje voorsprong op de jonge hond Jens Getteman (Alpha Motorhomes MX Team).  Die laatste profiteerde optimaal van Triest’s pech en won in Kester zijn eerste BK race! Met de ervaren Jurgen Wybo en de EK gangers Jeffrey Dewulf en Yerki Janvier zijn er echter nog gevaarlijke kapers op de kust.

Credit foto’s: CDS, Ray Archer