X

Sven Nys telt af naar Everts & Friends!

Na overwinningen in Sankt-Vith en vooral in het sterk bezette Averbode enkele weken geleden heeft Sven Nys zijn favorietenrol in het BK dit weekend niet kunnen waarmaken. De kannibaal van Baal kwam al in de eerste ronde ten val en daarbij raakte zijn versnellingsapparaat stuk. Deze week heeft Nys echter nog een belangrijke opdracht. Want morgen staat hij aan de start voor een uniek optreden als motorcrosser tijdens Everts & Friends. Wij gingen polshoogte nemen vlak voor het hoogtepunt van wat Sven zelf ‘project  M’ noemde.

Van BMX’er tot cyclocrosser, mountainbiker en motorcrosser. Als het 2 wielen heeft, trekt Sven Nys zijn plan wel!

Hoe kijk je uit naar jouw debuut in een MX-wedstrijd?
Sven Nys:
“Ik vind het allemaal heel plezant, ik kijk er enorm naar uit! Normaal gesproken had ik op maandag nog een verkenningstraining op de motor ingepland op de Horensbergdam samen met Stefan Everts maar dat is niet doorgegaan na mij opgave tijdens het BK in Malmedy. Kwestie van wat kilometers te doen heb ik meegedaan aan een kermiskoers. Maar ik heb pas gehoord dat er ook een supportersbus naar Genk komt dus dat maakt het allemaal extra leuk natuurlijk!”

Wat wordt voor jou de grootste kick?
Sven Nys:
“Heel het gebeuren op zich klinkt fantastisch, maar voor mij is het spannendste om mee te starten tussen die toppers. Dat is heel bijzonder, ik ben er zeker van dat dàt een kippenvelmoment wordt. Verder  ga ik genieten van het rijden natuurlijk. Al zal dat op een rustige manier zijn en ga je me geen gekke toeren zien uithalen.”

Maar na die extra enduro-training met Stefan zit je toch met veel meer vertrouwen op de motor dan
tijdens jouw eerste rondjes in Hondapark enkele maanden terug?
Sven Nys: “Zeker dat wel. Stefan had me meegenomen naar een zandgroeve waar ik een vrij zware enduro kreeg voorgeschoteld. Helemaal anders dan op een circuit en op het einde was ik echt bekaf. Als afsluiter moest ik een enorme helling opstormen en onderweg viel ik gewone stil! In plaats van me te komen helpen stond Stefan bovenaan te lachen. (lacht) Topsport is hard hé…”

In welke reeks ga je rijden?
Sven Nys:
“Ik mag zelfs twee keer aantreden! Zowel in de Americano (afvallingskoers) als in de Ladies chase mag je me verwachten.”

Op welke motor ga je rijden?
Sven Nys:
“Ik ben begonnen op een KTM 125 EXC, maar later heb ik op een 250 viertakt gereden. Waarschijnlijk is dat morgen ook zo, allez helemaal zeker weet ik het ook niet. De motor heeft Stefan geregeld. Ik zal dan maar rijden wat er mij wordt voorgesteld hé!”

Loop je nu nukkig rond door het missen van de Belgische Mountainbike titel. Je was uitgesproken favoriet?
Sven Nys:
“Plezant is het zeker niet, het is echt een gemiste kans. Ik voelde me goed en als je moet opgeven met materiaal pech is dat toch altijd een hulpeloos gevoel want je hebt niet alles zelf in de hand. Eén nacht lig ik daar dan wel wakker van ja. Maar dat ga je woensdag niet meer zien hoor! Ik ga me amuseren.”

Credit foto’s: CDS