X

Onuitgegeven trio voor Thunder Valley!

Teammanager Joël Smets maakte vandaag tijdens de Internationale motorcross van de Keiheuvel zijn selectie voor de MX of Nations bekend. Clément Desalle (MX1), Steve Ramon (Open) en Jeremy Van Horebeek (MX2) zullen op 25 en 26 september België vertegenwoordigen in het Amerikaanse Lakewood (Denver). Team Belgium haalde onder Smets de voorbije drie jaar steeds het eindpodium.

Smets noemt het drietal zelf een ‘logische keuze’. Howel ook de omstandigheden een belangrijke rol speelden. Steve Ramon lag in balans met Ken De Dycker tot de Duitse GP-winnaar een schouderkwetsuur opliep in Zweden. Smets: “Ik heb de voorbije weken een paar keer contact gehad met Ken. Hij gaf daarbij zelf aan dat hij maar een kwartier kan door rijden. Daarna is de kracht in zijn schouder helemaal weg. Dat is ontzettend jammer want ik had Keeno er graag bijgehad en ik weet dat hij super gemotiveerd zou zijn geweest. Natuurlijk zou het kunnen dat de schouder tegen eind september zo goed als hersteld is. Maar ondertussen heeft hij ook trainingsachterstand opgelopen en hoe zit het tussen de oren na zo’n blessure? Voor de Naties moet je immers zowel fysiek als mentaal top zijn.”

Alleen Joël Roelants werd vervangen t.o.v. vorig jaar.

Met Ramon koos de bondscoach voor een vaste waarde. The Bomb kent het klappen van de zweep en is zowat een garantie voor een top-3 in zijn klasse. De selectie van Clément Desalle stond al langer buiten kijf. De Suzuki-piloot is de enige die Tony Cairoli het vuur aan de schenen kan leggen. Gisteren maakte Desalle bovendien indruk tijdens een Amerikaans gastoptreden (in Unadilla) waar hij tweede werd na Ryan Dungey. Moeilijker was de keuze voor de MX2 rijder tussen Joël Roelants en Jeremy Van Horebeek. “Jeremy en Joël lagen heel erg in balans. Allebei hebben ze hun probleempjes gehad maar qua snelheid heeft Jeremy toch een streepje voor. In het WK MX2 is er een duidelijke rangorde met Musquin, Roczen en Herlings als kopmannen. Daarna komen jongens als Frossard, Paulin en Simpson maar Jeremy past zeker in dat rijtje.”

Net zoals in 2007 (Budds Creek) vindt de MXoN weer plaats in de VS. Een Amerikaanse editie verleent weliswaar bijkomend prestige, het betekent qua logistiek en organisatie ook een extra belasting. De locatie was echter geen bepalende factor voor de selectie, hoogstens een pluspunt. “Voor zowel de Suzuki-rijders als Van Horebeek geldt dat we beroep kunnen doen op geweldige lokale ondersteuning. Met respectievelijk het Rockstar-Makita-Suzuki team van Roger Decoster en het Pro Circuit-Kawasaki team van Mitch Payton. Akkoord, motorcross is een mechanische sport, toch gaf het sportieve absoluut de doorslag. Al is het wel meegenomen dat we kunnen samenwerken met twee Amerikaanse topteams. Een motor afstellen op 1.859 meter hoogte is immers geen evidentie,” legt Smets uit.

Clément Desalle (Rockstar-Teka-Suzuki): De 21-jarige Desalle uit Gouy-lez-Pieton is dit seizoen de beste Belg in de koninginnenklasse, de MX1. Hij staat tweede in de tussenstand, won twee GP’s en stond tien keer op het podium. Thunder Valley wordt de tweede MXoN deelname voor de regerende Belgische kampioen. Vorig jaar stond Clément bij zijn eerste Naties meteen op het podium met het Belgische team.

Steve Ramon (Rockstar-Teka-Suzuki): Tweevoudig wereldkampioen Ramon (30) start dit jaar in zijn 9de MX of Nations. Daarmee is de West-Vlaming één van de meest ervaren deelnemers. Steve pakte dit seizoen drie podiumplaatsen in de MX1. Hij leidt de Belgische MX Pro Series en staat vierde in het WK MX1. Ramon heeft 4 individuele MXoN overwinningen op zijn naam en won twee keer als lid van het Belgische team.

Jeremy Van Horebeek (CLS Kawasaki-Pro Circuit): Van Horebeek gaat in de VS in zijn derde MXoN van start. De tweevoudig Belgisch kampioen MX2 stond in de Naties telkens op het podium. De 20-jarige piloot uit Lot staat op dit moment 7de in het WK MX2 ondanks een blessure in de GP van Letland. Vorig jaar won hij één GP.

Credit foto’s: CDS