X

Preview MX Pro Series Orp-Le-Grand

Het pittoreske Waals-Brabantse dorpje Orp-Le-Grand maakt zich op voor een sportieve topconfrontatie. Dat het om motorsport gaat, wekt in Orp al lang geen verbazing meer want al 60 jaar lang organiseert de lokale club AMC Orp enduro’s, trial en natuurlijk motorcrosswedstrijden!

Constante verbetering

Voor de achtste opeenvolgende keer strijkt het BK Motorcross neer in Orp. Toch rusten ze bij AMC Orp nog lang niet op hun lauweren. In 2007 ontving het circuit immers een grondige facelift door parcoursbouwer Frederic Hoslet. Deze wijzigingen werden uitstekende onthaald door de rijders. Ook nu nog gaat de club jaar na jaar verder om de veiligheid en de zichtbaarheid te verhogen. Zo werd de start hertekend –evenwijdig met de straat- en werd het circuit op enkele plaatsen verbreed.

Wordt 'The Bomb' zondag voor een vijfde keer Belgisch Open/MX1 kampioen?

Op de spectaculaire en technische omloop van de Kleine Gete wordt dit weekend de voorlaatste wedstrijd van de MX Pro Series afgewerkt. De kans bestaat evenwel dat Steve Ramon (Rockstar-Teka-Suzuki) op zondagavond al zekerheid heeft over zijn vijfde (!) Open Belgische titel. De voorsprong van Ramon op Tanel Leok bedraagt 44 punten, Davide Guarneri volgt op 45 punten. Beide LS Motors-Honda rijders lieten punten liggen tijdens de vorige wedstrijd op de Keiheuvel, maar zowel Leok als Guarneri moeten in staat zijn om in Orp goed te scoren. Ramon heeft echter ervaring met dit soort situaties en kent het circuit op zijn duimpje. Alleen een liesblessure opgelopen tijdens de GP van Brazilië speelt in zijn nadeel.

Sterk Kawasaki-kwartet

De Italiaan Guarneri maakt zijn debuut op ‘het kleine Namen’ teammaat Leok, won er al in 2007 met Kawasaki. De groene motoren waren de laatste jaren trouwens vaak voorin te vinden in Orp-Le-Grand. Naast de overwinning van de Estonian Express, pakten ook Patrick Caps (2008) en Christophe Pourcel (2006) podiumplaatsen. Deze keer staat zelfs het volledige Kawasaki fabrieksteam met Sébastien Pourcel, Jonathan Barragan en seizoensrevelatie Xavier Boog aan de start! Bovendien zakt ook Jeremy Van Horebeek (Monster Energy-Pro Circuit-CLS Kawasaki) af naar Waals-Brabant. The Jerre klom in het Braziliaanse Campo Grande net op zijn eerste GP-podium en wil die stijgende lijn natuurlijk doortrekken. Op een circuit waar rijtechniek de doorslag geeft, heeft Van Horebeek in ieder geval de kwaliteiten om zich te onderscheiden.

Is Keeno er klaar voor?

Het rijtje outsiders is zondermeer indrukwekkend. Ken De Dycker (Monster Energy-Ricci Racing-Yamaha) herstelt volop van een schouderkwetsuur maar liet niettemin een heel degelijk tweede manche optekenen in Balen.

Ken De Dycker werkt in Orp een belangrijke test voor de GP van Lierop af.

De jonge clubpiloot Jeremy Delincé (MC Mikkola) is ook al zo’n volbloed stylist. Vorig jaar liet Delincé met een tweede plaats in de Radson MX2 Trophy in Orp zien dat hij er zich perfect in zijn sas voelt. In de categorie succesvolle ervaringsdeskundigen vinden we ook Manuel Priem (Aprilia Racing). ‘Diesel’ stond in 2007 namelijk op het podium in Orp. Jurgen Van Nooten (14de) en Marvin Van Daele (13de) kunnen mits een goed resultaat in Orp een stap zetten naar een felbegeerd plaatsje in de top-10. Ook de Franse GP-rijders Loic Leonce en Morgan Jacquelin (allebei Delta-Suzuki) willen graag een goede indruk maken.

Radson MX2 Trophy: Nick Triest tegen de rest!

In de MX2-stand prijkt de 16-jarige Jens Getteman op een mooie derde plaats.

Met een voorsprong van 32 punten bevindt Nick Triest (Shineray) zich in een vergelijkbare positie als collega-leider Steve Ramon. Triest won maar liefst zes van de acht reeksen tot nog toe. Hij verloor alleen punten door een opgave na een technisch probleem in Kester en een crash in Tongeren. Een verlenging van zijn Belgische MX2 titel zou dus allerminst verrassen. Jeffrey Dewulf (KTM MX Dreamteam), tweede op 32 punten, zal dan ook tot het uiterste moeten gaan om zijn laatste hoop op een titel gaaf te houden.

Voor de dagzege kondigt de strijd zich spannender aan. Door een ongelukkige blessure (gekneusde zitbeenknobbel) is Triest immers beperkt in zijn trainings-mogelijkheden. Bovendien is Orp in het verleden al vaker een verrassende factor gebleken in het kampioenschap. In de eerste plaats denken we dan aan Jurgen Wybo (Viaene-Kawasaki) die in Orp al won (2007) en op het podium stond vorig jaar. Maar ook clubpiloot Yerki Janvier (TM), Jens Getteman (Alpha MX Team), Kevin Fors en de ervaren Kemea-mannen Jimmy Huysmans en Danny De Baets kunnen aanspraak maken op een podiumplaats.

Credit foto’s: Ray Archer, Massimo Zanzani & CDS