X

Super verrassing in de VS: Trey Canard kampioen

Tijdens de finale van de AMA Nationals waren alle ogen gericht op de 250 klasse.  Voor de wedstrijd in Pala ging Christophe Pourcel aan de leiding met 443 punten, Trey Canard volgde op 7 punten. Dankzij een indrukwekkend seizoensslot had Canard stelselmatig de druk opgevoerd op de Frenchie. Maar Pourcel had nog steeds de beste kaartten in handen, en bovendien kon CP rekenen op zijn ervaring. Met een wereldtitel en twee SX-titel op zijn naam is Cri-Cri immers al één en ander gewoon.

In de eerste reeks pakte seizoensrevelatie Dean Wilson de kopstart om de leiding vervolgens niet meer af te staan.  Rattray lag tweede, Troy Lee Designs/Honda rijder Cole Seely lag derde maar vooral het duel om de vierde plaats tussen Pourcel en Canard bracht spektakel. Canard deed er alles aan om voorbij Pourcel te gaan. Na enkele mislukte pogingen lukte het Canard in een korte linkerbocht om zijn Honda voorbij Pourcel te loodsen maar prompt ging Trey zelf in de fout (zie clip hieronder).

Sensationele crash Pourcel beslist kampioenschap

Gelopen koers, kampioenschap over leek de conclusie. Heel even ten minste. Canard viel terug naar de 8ste plaats maar haalde nog alles uit de kan om zijn kans op de titel te behouden. Meer dan drie seconden per ronde was Canard sneller dan Pourcel. Zodat een rechtstreeks duel in de slotronden nog  tot de mogelijkheden behoorde. Tien minuten voor tijd ging Pourcel vervolgens zelf in de fout op een verraderlijke step-up . Daarbij blesseerde de Pro Circuit-Kawasaki zichzelf aan de rechterschouder en moest opgeven! Van een spannende ontknoping tot het einde was geen sprake meer. Het duurde meer dan 20 minuten vooraleer Pourcel’s ontwrichte schouder terug op zijn plaats zat. Rijden in de tweede reeks was zelfs geen optie. Canard had nu 11 punten voorsprong op Pourcel en met een voorsprong van 30 punten op Rattray had de GEICO-Honda dan al mathematische zekerheid over de titel.

Wilson deed zijn demonstratie in de tweede manche nog eens over. Canard hing lang tweede maar moest uiteindelijk Rattray voorbij laten die zo in extremis de vice-titel pakte. Het outdoor 250  kampioenschap van Canard is zijn tweede grote titel nadat hij in 2008  de Lites kroon pakte aan de oostkust.

“Er gaan zoveel emoties door mijn hoofd nu,” zei Canard. “Het is ongelooflijk, en ik ben heel dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen. Dit is een levenslang doel en een levenslange droom. Het is raar, zoveel ervaringen en moeilijke momenten die op je af komen. Ik probeer bescheiden te blijven en elke race weer het beste van mezelf te geven. Ik denk dat ik een paar dagen nodig heb om te beseffen wat er is gebeurd,” zei Canard mer Nr 1 plaat in zijn handen. “Dit team is echt geweldig. Echt jammer dat dit mijn laatste race voor deze jongens. Het was fantastisch om deel uit te maken van het Geico Powersports Honda team. Ze hebben jaar na jaar keihard gewerkt om dit niveau te bereiken. “

De aanhouder wint: Canard bleef geloven tot het einde geloven in zijn kansen.

Ook voor Honda was het een blije dag want het was al van 2004 geleden dat Honda nog een outdoorkampioenschap pakte (450 met Ricky Carmichael), de laatste 250 titel dateerde reeds van 1996 met Steve Lamson!

250 Class (Moto Finish)

  1. Dean Wilson, Scotland, Kawasaki (1-1)
  2. Tyla Rattray, South Africa, Kawasaki (2-2)
  3. Trey Canard, Shawnee, Okla., Honda (4-3)
  4. Eli Tomac, Cortez, Colo., Honda (8-4)
  5. Justin Barcia, Ochlocknee, Ga., Honda (6-5)
  6. Cole Seely, Newbury Park, Calif., Honda (3-12)
  7. Wil Hahn, Decatur, Texas, Honda (7-7)
  8. Broc Tickle, Holly, Mich., Yamaha (5-9)
  9. Martin Davalos, Ecuador, Yamaha (14-6)
  10. Les Smith, York, S.C., Honda (13-11)

250 Class Championship Standings

    1. Trey Canard, Shawnee, Okla., Honda, 474
    2. Tyla Rattray, South Africa, Kawasaki, 446
    3. Christophe Pourcel, France, Kawasaki, 443
    4. Dean Wilson, Scotland, Kawasaki, 437
    5. Justin Barcia, Ochlocknee, Ga., Honda, 348
    6. Eli Tomac, Cortez, Colo., Honda, 327
    7. Broc Tickle, Holly, Mich., Yamaha, 287
    8. Blake Wharton, Pilot Point, Texas, Honda, 285
    9. Martin Davalos, Ecuador, Yamaha, 251

10.    Wil Hahn, Decatur, Texas, Honda, 213

Credit foto’s: Honda