X

Green Flag: Indian Summer(tje)?

Ken Roczen, was de grondlegger van het Duitse succes in Thunder Valley!

Toegegeven, ons pessimisme omtrent de Belgische podiumkansen in de Red Bull MXoN bleek (gelukkig) ongegrond. De Belgen klopten zelfs de andere Europese landen. En ja, daar was misschien wel een beetje pech van anderen mee gemoeid. Wie had er immers vooraf kunnen voorspellen dat Marvin Musquin twee keer zou uitvallen? Max Nagl lijkt dan weer voorbestemd om een hekel aan de VS te krijgen. Zowel tijdens de US GP, eerder dit jaar in Glen Helen, als tijdens de Red Bull MXoN, liet Nagl een DNF optekenen in de 2e manche. Niettemin zorgde Nagl samen met de briljante Ken Roczen en Marcus Schiffer voor de eerste Duitse podiumplaats op de MXoN in 25 jaar. Duitsland wordt de komende jaren allicht een natie om rekening mee te houden en dat is, sportief gezien, goed nieuws voor de MXoN. In die optiek is het ook vreemd dat Youthstream in 2013 niet Teutschenthal zal aandoen maar Glen Helen. Nu, verrassend was dat niet want eerder circuleerde ook al 2012 als een mogelijke datum voor een MXoN in Glen Helen. Maar toch, net door het land waar de motorcross in de lift zit of alleszins zal zitten schrapt YS een MXoN. Al zegt iets ons dat daar het laatste woord nog lang niet over gezegd is.

De echte verliezers van deze 64e MXoN waren ongetwijfeld de TV-kijkers. De beelden die wij zondagavond via MotorsTV voorgeschoteld kregen leken eerder van een beveiligingscamera dan van een televisiecamera afkomstig. Het moet gezegd: de beeldkwaliteit van de GP’s was al een heel seizoen ondermaats, maar de beelden van de MXoN deden ons nog eerder aan een sportevenement uit Noord-Korea denken dan aan ’s werelds meest prestigieuze motorcrosswedstrijd die in de Verenigde Staten plaatsvond.

En dat brengt ons, zij het  niet geheel naadloos, bij de Europese MX der Naties die dit weekend in Markelo plaats

Marc de Reuver is zondag kapitein van het Nederlandse team.

vindt. Voor het eerst in het bestaan van deze “kleine” MX der Naties wordt er in de Benelux gereden. De MC Ons Genoegen uit Markelo verdiende in het recente verleden haar sporen met de organisatie van de Nederlandse MX3/EMX2 GP. Dat men in Markelo voor dit jaar voor de EMX der Naties koos getuigt van een gezonde ambitie.  Met diezelfde gezonde ambitie staan morgen wellicht ook  de Nederlandse en Belgische teams aan de start. Al moeten we toch stellen dat door het wegvallen van Kevin Strijbos en Jeremy Van Horebeek, het Belgische team minder sterk lijkt. Al zijn we ervan overtuigd dat Jeremy Délincé en Nick Triest zich voor 100% zullen geven. De deelname van Triest is overigens wel straf want de Liedekerkenaar brak amper 3 weken terug zijn enkel! Hier lees je alvast hoe Belgisch teammanager Walter Haentjens  over de Belgische kansen denkt. Ook de Nederlanders komen sterk beslagen te ijs met local hero Ceriel Klein Kromhof, Marc de Reuver en Glenn Coldenhoff.

Het Vlaamse amateurmotorcross kent dit weekend zijn hoogtepunt met de FAM Finale in het Antwerpse Sint-Lenaarts. Bij het maken van de voorbeschouwing viel ons alvast de ietwat aparte puntentelling bij de FAM wedstrijden op.  Misschien zijn punten voor de veertig eersten in een manche een beetje vrijgevig, maar het aanzienlijke verschil in punten tussen de 1e en 2e, namelijk 6 punten, zint ons wel. Op die manier krijg je sowieso toch meer spankracht als het om de reekszege gaat.

Steve Seronval maakt nog kans op de FAM titel bij de Inters MX1.

De drie nieuwe Inters MX1 kampioenen; Steve Seronval (MCLB), Jelle Grade (VLM), als Jan Lauryssen (VBM) maken allemaal nog aanspraak op de titel. Sowieso wordt de wedstrijd in Sint-Lenaarts een prestigestrijd tussen deze drie rijders. Naast bovengenoemde rijders maken ook Peter Iven en Christof Godrie kans op de titel. Een leuk detail is dat deze FAM-finale zowel voor Christof Godrie als Jan Lauryssen een thuiswedstrijd is. Huidig leider in het FAM Inters MX1 kampioenschap, Kenny Janssens, kan er door blessureleed helaas niet bij zijn. Maar Janssens analyseerde voor MXMag.be  de tegenstand. Ook bij de Inters MX2 behoren de drie nieuwe kampioenen; Jurgen Wybo (MCLB), Jonathan Banken (VLM) en Marco Stallmann (VBM) nog tot de kanshebbers. Ook daar mogen we allicht van een prestigestrijd gewagen. Ook opmerkelijk is dat Kevin Van Geldorp, de kampioen bij de BMB Beloften, de leider is in de tussenstand van het FAM-kampioenschap bij de Nationalen MX2. Kan de Reytec-Yamaha rijder twee prestigieuze titels in een jaar pakken?

Bij VMCF moeten ze nog een weekje wachten voor hun kampioenschapsfinale. Maar zondag wordt er in Oostrozebeke alvast terug om kampioenschapspunten gestreden bij de Inters. Bij de Inters MX1 waren David Segers, Dennis Dierckx en David Cools een heel jaar aan mekaar gewaagd. Deze laatste zat deze week in onze praatstoel en maakte een analyse van zijn voornaamste tegenstanders.

Ook in Mons wordt er dit weekend gecrosst. Tenminste, de omloop van het Bois brûlé fungeert dan als de special van de BK Enduro die er zondag doorgaat. De ex-crossers, en dat zijn er wel een paar, zullen dat wellicht wel kunnen smaken. Bovendien weten we van D’Ieteren Sport-Yamaha rijder Jeff Goblet dat hij wel eens in Lommel gaat trainen. In dat geval mag het zwarte zand van de Borinage geen problemen opleveren. Maar hoe gaat een ex-trialrijder als Roel Verpoorten het op deze Special doen?  De Leclercq-HM Honda rijder lijkt de afgelopen weken flink op dreef. In Estinnes won hij al de E1 klasse bij de Inters en dat deed afgelopen zondag  nog eens  dunnetjes over in Esneux. Maar kan hij ook in het zand zijn directe concurrenten afhouden? Verpoorten staat momenteel tweede achter Jerôme Martiny, maar kijkt wel tegen een kloof van 22 punten aan. Met nog twee wedstrijden (Mons en Hautrage) te gaan, wordt de E1 titel binnenhalen geen makkelijke opdracht voor Verpoorten.

Kan Roel Verpoorten de Belgische E1 titel pakken?

Wat wel zeker is, is dat dit weekend lekker gevarieerd belooft te worden. Bovendien zou het zondag nog  wel eens de laatste mooie zondag van het jaar kunnen zijn. Profiteer er dus maar van, zij het als rijder of als toeschouwer!

Foto Credits: CDS Images, MXFotorama.be, FDavid.be