X

België versus Nederland in Coupe de l’avenir!

Dit weekend zijn de ogen van de Belgische crosswereld op het piepkleine Waalse dorpje Angreau gericht. Daar vindt dan immers de 39e editie van de Coupe de L’Avenir plaats. Nadat de Royal Motor Union du Pays Noir in 2001 de handdoek had geworpen,  was het de Motocross Club des Haut-Pays die de fakkel in 2005 overnam.  De prachtomloop van la Ferme du seigneur werd de plaats van handeling voor de New Look Coupe de l’Avenir.

In tegenstelling tot vroeger lag de afgelopen jaren het accent van de Coupe de l’Avenir meer op het landenklassement dan op de individuele prestaties. Toch blijkt de Coupe de l’Avenir nog steeds een maatstaf want de drie laatste individuele winnaars lieten zich dit jaar van hun beste kant zien in de GP’s.

Wie van de drie?

Een maand nadat hij een enkelbreuk opliep tijdens de laatste GP, is Nick Triest het Belgische speerpunt.

Titelverdediger België komt in Angreau met een ongewijzigd team aan de start: Nick Triest, Jéremy Delincé en Kevin Wouts. De eerste twee behaalden zondag samen met Manuel Priem zilver in de Europese Motorcross der Naties. In Angreau krijgen de België wellicht de meeste concurrentie van hun Noorder- en Zuiderburen.Leon Giesbers, de Nederlandse bondscoach,  selecteerde Glenn Coldenhoff, Donny Bastemeijer en Ceriel Klein Kromhof.  Deze laatste stond twee jaar geleden al op het individuele podium in Angreau. Frankrijk vaardigt een bijzonder sterk team af met Europees kampioen MX2 Steven Lenoir als voornaamste blikvanger. De VAMO Racing Suzuki rijder wordt tijdens de Coupe de l’Avenir bijgestaan door Richard Fura en Milko Potisek. Deze laatste maakte afgelopen seizoen furore  in het WK MX3. De overige deelnemende teams zijn: Groot-Brittannië, Ierland, Zuid-Afrika, Zweden, Finland, Denenmarken, Zwitserland, Duitsland, Hongarije, Polen, Litouwen, Letland en Luxemburg. Daarnaast is er nog een tweede Belgisch team dat in de FPCNA-kleuren zal uitkomen.

De Coupe de l’Avenir wordt over twee dagen verreden. Op zaterdag 9 oktober staan de trainingen en kwalificaties op het programma. Op zondag wordt de eerste manche gereden om 12u35. Daarna volgen nog een manche om 15u15 en een manche om 17u25.

Wegbeschrijving: Neem op de autosnelweg E19 (Brussel-Parijs), de uitrit Dour. Sla daarna linksaf en volg de N552 richting Dour-Quievrain tot in Elouges. Volg vanaf daar de richting Roisin en daarna Angreau volg daarna de gele pijlen met blauwe letters “motocross”.

Meer info op de site van de Coupe de l’Avenir: http://www.coupedelavenir.be

Foto Credits: Mxmag.be/Michel Hennebert,