X

Nederland topfavoriet voor 85cc Coupe de l’Avenir

Naast de Coupe de l’Avenir staat dit weekend in Angreau de 5e editie van de 85cc Coupe  op het programma. Dit is eveneens een landenwedstrijd, maar dan voor nog jeugdiger aanstormend talent. Is de kwantiteit niet vergelijkbaar met die van de Coupe, dan is de kwaliteit er zeker wel. De strijd om het podium belooft nu al hevig te worden. Naast drie teams die een favorietenrol spelen, zijn er nog een aantal outsiders. De hamvraag is evenwel welke drie teams op het eindpodium mogen plaats nemen.

Wie de deelnemerslijst in de 85cc Cup overloopt, mag gerust concluderen dat zowel Frankrijk als Nederland deze Cup heel erg serieus opvatten. De selecties van zowel Olivier Robert (FFM) als die van Leon Giesbers zijn wellicht de best mogelijke. Het Franse team wordt aangevoerd door Nicolas Dercourt, de kersverse Franse kampioen bij de Cadets.  Zijn teammaten Germain Jamet en Dan Houzet eindigden beiden in de top 6 van datzelfde kampioenschap.Bij onze Noorderburen lag de keuze voor Brian Bo

Europees kampioen Brian Bogers voert het sterke Nederlandse team aan.

gers en Micha-Boy De Waal voor de hand. Beiden werden respectievelijk Europees kampioen en vice-Europees kampioen 85cc. Luca Nijenhuis, de eindoverwinnaar in de ADAC MX Junior Cup, completeert het Nederlandse team.

De derde favoriet is het Belgische team onder leiding van Robert Gielis.  Zowel Brent Vandoninck, Daymond Martens als Yannick Heylen waren afgelopen seizoen vooral in Frankrijk en Duitsland actief. Vandoninck klopte de Fransen zelfs een aantal malen in hun eigen Cadet kampioenschap, maar door het chauvinistische beleid van de FFM werd hij niet in het kampioenschap geklasseerd. Dat bleek echter wel het geval in de ADAC MX Junior Cup waar Vandoninck tweede werd. Daymond Martens werd 8e in diezelfde Junior Cup.

Voor Brent Vandoninck wordt de Coupe een van zijn laatste wedstrijden op een 85cc.

Groot-Brittannië mogen we dit jaar bij de outsiders rekenen. Met Connor Clark, Michael Eccles en Liam Knight bestaat het Britse team voornamelijk uit subtoppers. De Britten mogen dan internationale ervaring ontbreken, toch kennen ze best het klappen van de zweep. Naast het officiële ACU British Youth Motocross Championship komen deze kids oa ook uit in de Red Bull Elite Youth Cup van de MC Federation.

Ook het FMWB-team zou wel eens in de top 5 kunnen eindigen. Met Arthur Dumon en Erik Willems telt het twee toppers uit het BK 85cc. Maar het is vooral Ludovic Brevers waar we een en ander van verwachten. De Kawasaki-rijder combineerde dit seizoen de Espoirs-klasse van de AMPL met het EK 85cc. Tijdens de t laatste wedstrijd van dat EK kon Brevers zich in de top 10 rijden. Het Waalse team wordt gemanaged door Patrick Caps.

Hoe we de andere teams moeten inschatten is ons niet geheeld duidelijk. Ook de Zweden komen met een sterk team, met oa de huidige Zweedse kampioen en vice-kampioen. Maar in hoeverre kunnen deze jonge vikings zich op internationaal niveau staande houden?

Naast het Belgische (BMB) en het Waalse (FMWB) team komt er ook nog een erg jong Vlaams (VMBB) team aan de start met Yannick Vertommen, Jens Carlier en Jordi Van Mieghem als rijders. Geen potentiële podiumkandidaten, maar misschien wel jongens voor de komende jaren. Zij kunnen dit weekend in ieder geval de nodige ervaring opdoen.

De jonge wolven van de 85cc Cup komen op zondag tweemaal in actie: om 13h25 en 16u05.

Foto Credits: MXMag.be/Michel Hennebert, PR