X

Franse Elite: korter, krachtiger en lucratiever

De motorcrosscommissie van de FFM dokterde tijdens haar laatste congres een aantal wijzigingen uit voor het Rockstar Energy Elite kampioenschap, het vlaggenschip van de Franse motorcross. En daarbij werd er duidelijk naar andere nationale kampioenschappen gelonkt.

In de eerste plaats betekent dat een compactere tijdspanne. Het Rockstar Energy Elite gaat van start op 6 maart 2011 en op 29 mei al, vindt de finale plaats. Ook de wedstrijden zelf worden korter. Na jarenlang een formaat met kwalificaties op zaterdag en wedstrijden op zondag gehanteerd te hebben, zal in 2011 alles op zondag plaatsvinden. Zo krijgen de rijders op zondagochtend eerst een vrije training en daarna een tijdstraining voorgeschoteld. Die trainingen zullen per klasse, dus MX1 en MX2 apart, plaatsvinden. Voor diegenen die zich niet rechtstreeks via de tijdstraining konden kwalificeren volgt er rond de middag een herkansingsreeks.

In de namiddag volgen dan de twee manches waarin er om kampioenschapspunten wordt gestreden. Voor de kampioenschapstanden worden MX1 en MX2 rijders apart geklasseerd. Voor het dagklassement wordt de Scratchuitslag gehanteerd. De niet-gekwalificeerden mogen aan de bak in de B-Finale.

De rijder die na  zes wedstrijden het meeste punten heeft verzameld is dan niet alleen kampioen in zijn eigen klasse, maar gaat ook met de hoofdprijs van 20.000 Euro aan de haal. Voor de overige rijders wordt er nog 69.000 Euro verdeeld in de eindstand. Overigens kunnen de deelnemers aan de Rockstar Energy Elite tijdens de 6 wedstrijden in totaal al zo’n 100.000 Euro verdienen. Daartegenover staat dan wel weer dat er in Frankrijk geen startgeld betaald wordt.

Opmerkelijk is ook dat het communiqué van de FFM in alle talen zwijgt over het toekennen van kampioenschapspunten aan buitenlandse rijders. Iets waar een aantal Franse teams nochtans op had aangedrongen.

Kalender Rockstar Energy Elite 2011

6 maart  – Sommières

20 maart – Romagné

27 maart – Pernes les Fontaines

3 april – Dardon-Gueugnon

1 mei – Plomion

29 mei – Gaillac-Toulza

Foto Credit: CDS Images