X

Belgian MX Champs Kester: randnieuws

– Het zondagprogramma in Kester begon in mineur. Halfweg de eerste manche van de Nationalen MX1 kwam Pierre-Louis Costich, de Junior-kampioen van vorig jaar, ten val. De piloot achter hem kon Costich niet ontwijken en landde op het hoofd van de Fransman. De eerste hulp werd op het circuit geboden, maar al vlug werd de ernst van de situatie duidelijk. Daarop besliste wedstrijdleider Gert Verreyt  om code rood te geven. De MX Only-rijder werd per ambulance van het circuit naar de Rode Kruispost gevoerd. Een medisch urgentieteam van het Sint-Maria Ziekenhuis in Halle kwam in heiltempo naar de Kesterheide. Dat MUG-team slaagde erin om Costich te stabiliseren zodat hij naar het ziekenhuis van Halle vervoerd kon worden. Daar werd hij in coma gehouden.

Vader Michel Costich liet vandaag weten dat Pierre-Louis een paar keer bij bewustzijn is geweest en daarbij zijn ouders herkende. De artsen van het Hallse ziekenhuis zijn optimistisch over de kansen op herstel voor Costich. Vader Costich bedankte ook AMC Dworp, de wedstrijdleiding en de medische diensten voor de goede zorgen.

– Er deelden overigens nog meer rijders in de klappen op de Kesterheide. Bij het ingaan van de derde ronde in de eerste manche van de Lotto Trophy, kwam Maarten Govaert vlak na de trapsprong ten val. Zijn naaste achtervolger, Yentel Martens, kon Govaert’s Yamaha niet meer ontwijken en klapte op zijn beurt hard tegen het talud.

Ondanks zijn blessure kon er toch nog een “thumbs up” af bij Maarten Govaert.

Govaert werd naar het Sint-Maria ziekenhuis in Halle gevoerd waar een ontwrichte linkerenkel werd vastgesteld. De Wetterenaar kreeg een gips om en was in de vooravond al terug in de paddock te vinden. “Ik heb al een afspraak gemaakt met dokter Peersman, waar ik morgen (maandag) op consultatie ga” zei een aangeslagen Govaert. De diagnose die op maandag volgde was zwaar: enkel en voet uit de kom, breuk in de voet, en een afgescheurde kapsel en ligamenten. Govaert mag zes weken niet op zijn linkervoet steunen en zal pas over 3 maanden terug kunnen trainen.“Dat betekent dat mijn seizoen zo goed als gedaan is” meldde de Six Star Racing-rijder. Wij wensen Maarten alvast een voorspoedige genezing.

– Ook Kevin van Geldorp kwam Kester niet heelhuids door. De Beloftenkampioen van 2010 kwam zwaar ten val in de tweede manche. Daarbij brak de KEMEA Reytec Yamaha-rijder zijn pols en sleutelbeen. De Nederlands-Limburger wordt op dinsdag geopereerd door dr. Peersman.

– Nick Triest had zich zijn thuiswedstrijd allicht anders voorgesteld. Tijdens de training van de Lotto Trophy kwam de Diga Racing-rijder al zwaar ten val in het bos. Daarbij brak Triest’s Leatt brace gewoon doormidden. Ondanks zijn teleurstellende vijftiende plaats in de eindstand bouwden de supporters van de Liedekerkenaar na afloop toch een feestje rond de motorhome van hun idool. Nick vierde immers zaterdag zijn 22e verjaardag en trakteerde daarom met bier!

– Leed de Lotto Trophy in Mons en Beervelde aan bloedarmoede (wat het aantal rijders betreft) dan was dat niet het geval in Kester. 39 rijders meldden zich aan voor de klassieker op de Kesterheide.

Joël Roelants debuteerde in Kester op de Nestaan JM Racing KTM SX-F 350.  De Grobbendonkenaar kon onmiddellijk indruk maken op de drieënhalf. In de openingsmanche moest Roelants nog genoeg nemen met een negende plaats. In de tweede manche liep het beter met een zesde plaats. In de finale hing Roelants zelfs even derde voor hij aan de kant moest met technische problemen.

– Nog een debutant was Cédric Lieber. De oudste van de twee broertjes uit Sankt-Vith, kon met een 10E plaats algemeen tevreden terug kijken op zijn debuut bij de grote kanonnen.

– Na een gedwongen rustperiode van bijna een maand maakte Stijn Verstrepen zijn comeback. De rijder uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd begin mei geopereerd aan de onderarmen. Desondanks haalde Verstrepen in de tweede en derde reeks wel telkens de top-15. “Ik moet de komende weken terug volop wedstrijdritme opdoen. Donderdag rij ik wellicht het ONK MX1 in Rhenen, zondag de Belgian National in Dürler.”

– We troffen een zwaar teleurgestelde Jens Getteman na afloop van de tweede manche van de Radson Trophy. “Mijn

Jens Getteman was zonder twijfel de snelste op de Kesterheide, maar kreeg geen loon naar werken.

achterband liep leeg op het ogenblik dat ik naar mijn tweede manchezege leek te rijden, en dat ondanks dat ik met een mousse band rijd. Maar goed, ik blik nu vooruit naar Saint-Jean d’Angely waar volgend weekend de tweede ronde van het EK MX2 wordt gereden. Daar mik ik op een top-5 plaats. Ik heb tijdens een stage in Duitsland veel op harde circuits kunnen rijden en ben er klaar voor” aldus de KEMEA Reytec Yamaha-rijder.

– Ondanks zijn tweede plaats in het dagklassement van de Radson Trophy bleek Mike Kras niet tevreden. “Het was niet echt een goede dag” vertelde de Beursfoon Suzuki-rijder aan MXM in het Texaco tankstation van Groot-Bijgaarden!

– Het gestroomlijnde zondagprogramma had geen negatieve weerslag op de publiek opkomst. Integendeel zelfs want een agent van de federale politie liet zich ’s voormiddags al ontvallen dat de publieke opkomst groter was dan bij de voorgaande edities.

Kester is zonder enige twijfel een voorbeeld voor de overige wedstrijden in het Belgian MX Championships. De organisatie van AMC Dworp is dan ook stevig verankerd in het lokale leven. Honderden vrijwilligers zetten zich afgelopen weekend in om rijders en toeschouwers een mooi crossweekend te bezorgen. Bovendien wordt in Kester de pers ook in de watten gelegd. Niet alleen kunnen de persmensen over een perscontainer met internet- en telefoonverbindingen beschikken (een zeldzaamheid in België), ze krijgen ‘s middags ook nog eens een maaltijd aangeboden door de club. Zo zien we het graag!

Foto Credits: CDS Images, MXI Photography