X

Green Flag: Brasil

De toppers uit het WK MX1 en MX2 zijn dit weekend aan het tweede luik van hun Amerikaanse tour toe. Na 12 jaar krijgt het circuit van Indaiatuba in de deelstaat Sao Paulo terug Internationaal bezoek. De switch naar Indaiatuba betekent ook het derde verschillende Braziliaanse GP-circuit op drie seizoenen. Zoals steeds is het vooral Honda Brasil dat aan de kar trekt om deze GP op de rails te krijgen.

Anders dan we in Europa de afgelopen jaren gewend waren is Honda Brasil erg betrokken bij het motorcross. Die betrokkenheid beperkt zich niet alleen tot een jeugdkampioenschap, de Troféu 150 (uiteraard met CRF150R machines), maar ook tot het groener maken van de sport. Hoe contradictorisch het ook moge klinken, Big Red wil vooral overkomen als Big Green. Zo plantten afgelopen week de officiële Honda Brasil rijders Leandro Silva, Joao Paulinho Marronzinho en Jean Ramos bomen bij het Honda opleidingscentrum in Indaiatuba.

Dat motorcross aan het groeien is in Brazilië blijkt uit het lijstje indrukwekkende sponsors en co-sponsors van de GP. Wij vermoeden dat geen enkele Europese GP zo’n grote sponsors weet te strikken. Volgt u even mee: Honda, Banco Santander, Pirelli, Mobil en Coca Cola. Stuk voor stuk multinationals dus.


Of de lokale rijders de vaste GP-rijders überhaupt het vuur aan de schenen kunnen leggen is een andere vraag. Ons inziens moeten de Europese toppers niet echt wakker liggen van de locals. Antonio Balbi, was de afgelopen twee jaren de enige Braziliaan die zich tijdens de manches tegen de top-10 wist aan te schurken. In tegenstelling tot vorig jaar toen slechts een handvol MX1-rijders aan de start stond in Brazilië zij de GP regulars nu talrijker. Niettemin zal de kwaliteit van het startveld niet dat van een Europese GP kunnen evenaren. Voor sommige rijders komt zoiets goed uit. Nogal wat grote namen hebben dringend nood aan meer punten. En daarbij denken we in de eerste plaats aan het LS Honda Racing-duo Shaun Simpson en Ken De Dycker. Voor hen is het dit weekend crunch time. Willen ze het gat met de top-10 alsnog dichten moet dat in Indaiatuba gebeuren. Indien ze de kloof met de tien eersten uit de WK-stand niet kunnen verkleinen, wordt de spanning in de sterker bezette Europese GP’s wel erg groot. Vooraan hebben Desalle en Nagl al een kloofje geslagen op regerend Wereldkampioen Antonio Cairoli. WK-leider Clément Desalle werd gisteren tweeëntwintig jaar oud: félicitations Clément!

Of Desalle die 22e verjaardag ook in Brazilië met een dubbele reekszege zal vieren valt nog af te wachten. Feit is wel dat Brazilië Desalle best ligt. De twee voorbije GP’s vonden telkens plaats op een vrij technisch circuit, een kolfje naar de hand van de Waal dus. In 2009 sloot hij in Canelinha zijn WK-campagne immers af met een GP-zege. Desalle zag zich zo verzekerd van een derde plaats in de WK-eindstand ten koste van Ken De Dycker. Het duel tussen le Panda en de Beer van Lubbeek in de eerste manche mocht er best zijn.  Bovendien kreeg Desalle het Braziliaanse publiek warm met zijn reusachtige sprongen over de triple step-up. Straf dat de meest koele kikker van het WK-peloton dit verwezenlijk krijgt bij Brazilianen.

MX2 rijder Swian Zanonni is de enige vaste Braziliaanse rijder in de GP’s.

In de MX2 klasse hebben we tijdens de drie eerste GP’s telkens dezelfde rijders op het podium gezien. Ken Roczen, Jeffrey Herlings en Tommy Searle prijken dan ook op de drie eerste plaatsen in de WK-tussenstand. Komt daar in Brazilië verandering in? Moeilijk te voorspellen, maar na de USGP zou Max Anstie wel eens een serieuze bedreiging kunnen gaan vormen voor teammaat Tommy Searle. Anstie was supersnel tijdens de eerste reeks. Alleen, niet snel genoeg om met beide Aliens, mee te kunnen. Onze favoriete Kempenaar, Joël Roelants dus, dook in Glen Helen de top-10 binnen. Net als vorig jaar kwam Roelants niet helemaal uit de verf op de meest legendarische motorcrossbaan van Californië. Maar JR reed in de States wel met een spierblessure rond. Het wordt in Indaiatuba dus afwachten in hoeverre die blessure in de goede richting is geëvolueerd.

In de week tussen de  USGP en de Braziliaanse GP verveelden de meeste rijders zich allicht stierlijk. Je kan niet echt trainen en de Braziliaanse televisiezenders zijn naar ’t schijnt ook niet meer wat ze geweest zijn. Sommige rijders maken van deze overgangsperiode gebruik om volle bak Tweets de wereld in te sturen. Een Belgische rijder waagde zich deze week trouwens voor het eerst aan twitteren. Aan zijn cryptische Engelse zinnen kregen wij alvast kop noch staart. Maar wellicht was dat ook helemaal niet de bedoeling.

Voorspellen wie zondag het mooie weer gaat maken in de Braziliaanse GP is altijd moeilijk maar als we op het WK-verleden van het circuit mogen voortborduren zou het Italiaanse volkslied wel eens kunnen weerklinken na de MX1 GP. In 1998 en 1999 won Alessio Chicco Chiodi telkens de Braziliaanse 125cc GP op Indaiatuba. Later in 1999 won het Italiaanse team (Alessio Chiodi/Claudio Federici, Andrea Bartolini) ook nog eens de Motorcross des Nations op het circuit van Indaiatuba. Tijdens die MXdN overkwam Sébastien Tortelli wellicht een van de meest spectaculaire crashes uit de motorcrossgeschiedenis.

De baan in Indaiatuba speelt een belangrijke rol in het Braziliaanse motorcross, zo vonden vorig jaar zowel de openingswedstrijd als de finale van de Superliga de motocross (zeg maar het Braziliaanse kampioenschap) plaats in Indaiatuba. Dit jaar, doet de Superliga de baan maar een keer aan. Anders dan in Canelinha (2009) en Campo Grande, waar de Braziliaanse GP vorig jaar plaatsvond, is de ondergrond in Indaiatuba niet rood gekleurd. Door de hoge ijzerconcentraties (de rode kleur duidt op een ertsrijke ondergrond) in de aarde waarmee het circuit aangelegd was, werden vorig jaar enkele GP-rijders ziek. In Indaiatuba bestaat de ondergrond echter uit leem.  Ook het klimaat zal niet voor al te veel problemen zorgen. Op het Zuidelijk halfrond is nu de herfst aangebroken en dan wordt het zelden warmer dan 25°C.

Wie er alvast niet bij zal zijn in Brazilë is Kawasaki Racing Team-eigenaar Roger Pourcel. De nukkige Fransman houdt het managerschap voor bekeken en zal zich voortaan met de carrière van fiston Christophe bezig gaan houden. Morgen staat Christophe Pourcel aan de start van de eerste ronde van het Lucas Oil AMA Pro Motocross Championship. Een uitgebreide preview daarvan vindt u hier.

Op het Fort van Koningshooikt valt er altijd spektakel te beleven!

Dichterbij huis kan u dit weekend in Koningshooikt terecht voor een van de mooiste amateurcrossen van het seizoen: de VMCF-wedstrijd op het Fort van Koningshooikt. De omloop in de Groentenstreek blijft na al die jaren nog steeds een monument. En monumenten moet je nu eenmaal koesteren….Prettig weekend!

Foto Credits: Honda Pro Images/Ray Archer, MXMag archief